Αυτή όμως η αντιλαϊκή οπερέτα που διαδραματίζεται στο Δήμο μας τους πρώτους δέκα μήνες της πράσινο-ροζ συγκατοίκησης, δεν έχει προηγούμενο. Θα λέγαμε ότι ακόμα και η Δημαρχία Μενεγάκη φαντάζει σχεδόν σοσιαλδημοκρατική σε σχέση με τη σημερινή.
Η συνταγή των νικητών, γνωστή. Προοδευτικό προσωπείο προεκλογικά, δεξιό κοστούμι μετεκλογικά.
Μόνο που το συγκεκριμένο κοστούμι καλείται να το πληρώσει πολύ ακριβά ο δημότης Αγίου Νικολάου.
Και να τι εννοούμε:
1) Για όλα τα κυρίαρχα ζητήματα δημιούργησαν επιτροπές επί επιτροπών για να κρύψουν την έλλειψη σαφούς πολιτικής θέσης και να εμφανίσουν συνεργούς για τις όποιες αποφάσεις τους. Σε αυτές τις επιτροπές συμμετέχουν εκπρόσωποι φορέων που (συχνά) βάζουν μπροστά το συμφέρον της συντεχνίας κι όχι της πόλης, συμμετέχουν «σοφοί του καφενείου» και κάποιες φορές ιδιώτες που προσπαθούν να εξασφαλίσουν ιδιοτελή συμφέροντα. Αποτέλεσμα: Καμιά δημόσια διαβούλευση, καμιά συνέλευση γειτονιάς η διαμερίσματος, καμιά κινητοποίηση του κόσμου και συνήθως καμία απόφαση. Οι λίγες αποφάσεις είχαν απολίτικο χαραχτήρα και αντιμετώπιζαν επιφανειακά τα προβλήματα.
2) Η πρώτη «μεγάλη» απόφαση της νέας δημοτικής αρχής ήταν να αυξήσουν καμιά δεκαριά τέλη με ποσοστά αύξησης που μεσοσταθμιστικά ξεπερνούσαν το 100%, δηλαδή με απλά ελληνικά διπλασίασαν τις επιβαρύνσεις μας απέναντι στο δήμο. Όπως μας διαβεβαίωναν το έκαναν για να ανεβάσουν την ποιότητα των παροχών….Τώρα σκεφτείτε. Ανέβασαν την ποιότητα κάποιας παροχής ή απλά βρήκαν δικαιολογία για φορομπηξία; Ας αναρωτηθούμε…
3) Επειδή σκέφτονται σα μάναντζερ, άδραξαν την ευκαιρία (που τους πρόσφερε η κυβέρνηση της Ν.Δ) με τον νέο αντιδραστικό κανονισμό λειτουργίας δήμων και κοινοτήτων και μετέτρεψαν τους δημοτικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, σε Α.Ε. Τώρα οι ανώνυμες εταιρείες του δήμου λειτουργούν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, προτάσσοντας το κέρδος κι όχι τη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στα πλαίσια αυτά οδήγησαν (προσωρινά ελπίζουμε) το κινηματοθέατρο REX σε λουκέτο.
4) Αντί να ξεσηκώσουν τις τοπικές κοινωνίες για την διεκδίκηση απαραίτητων κονδυλίων για σχολική στέγη, για εργατικές κατοικίες, για το θεραπευτήριο, το νοσοκομείο κλπ, θέλουν να προχωρήσουν σε δανεισμό ύψους 7,5 εκ. για να καλύψουν ανάγκες αγοράς οικοπέδων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τα δάνεια γιατί σημαίνει ότι όλο το ποσό του δανείου (συν τόκους) θα το πληρώσει ο ΑγιοΝικολιώτης, αφού ως γνωστό κανείς εθνικός η υπερεθνικός πόρος δεν χρηματοδοτεί δάνεια…
5) Ο δήμος παραμένει κακός εργοδότης και όσο μετατρέπεται σε Α.Ε τόσο χειρότερα θα ναι τα χαμπέρια για τους εργαζόμενούς του. Οκτάμηνες συμβάσεις αντί για μονιμότητα, απλήρωτες υπερωρίες, καθυστερήσεις πληρωμών, προβλήματα συνεννόησης της δημοτικής αρχής με τους εργαζόμενους. Να τονίσουμε εδώ ότι έχει ανακύψει μεγάλο ηθικό πρόβλημα σε επιλογές της νέας δημοτικής αρχής, για τη μη ανανέωση συμβάσεων σε συμβασιούχους που κάλυπταν πάγιες ανάγκες για δεκαετίες και ξαφνικά βρέθηκαν στο δρόμο.
6) Η καθαριότητα στη πόλη και τα διαμερίσματα εξακολουθεί να είναι ζητούμενο. Ενώ ομολογούσαν ότι δεν φτάνει το προσωπικό, δεν προχωρούσαν σε προσλήψεις στη καθαριότητα. Αποτέλεσμα να κρατιέται με τα δόντια η στοιχειώδης καθαριότητα μόνο στη κεντρική βιτρίνα της πόλης. Η ανικανότητα τους να προσλάβουν προσωπικό, να αγοράσουν τεχνικά μέσα και να τα διαχειριστούν σωστά, ίσως και να μην ήταν τυχαία…αφού σήμερα μας έσκασαν το παραμύθι ότι μόνο ο «ιδιωτικός τομέας» μπορεί να δώσει τη λύση. Έτσι μας καλούν να πληρώσουμε άλλα 3 εκ τα επόμενα 3 χρόνια για να μας καθαρίσουν για τα καλά. Και εδώ αρχίζουν τα ερωτήματα: Πόσα μηχανήματα θα αγοράζατε με 3 εκ που μάλιστα δεν θα αρκούσαν για 3 αλλά για 30 χρόνια. Με τι συμβάσεις θα δουλεύουν οι καθαριστές του ιδιώτη….μήπως με τα εξευτελιστικά 600 ευρώ….και άρα ποιο θα είναι το ανώτερο ποιοτικά αποτέλεσμα που θα προσφέρουν ; Αφού όπως λέτε τα 3 εκ θα δοθούν για έξτρα καθαριότητα στο παραλιακό μέτωπο, τότε δεσμεύεστε να μην γίνει καμιά απόλυση στους συμβασιούχους της καθαριότητας; Αλήθεια ο ιδιώτης θα έχει στη διάθεσή του μηχανικά μέσα ή μήπως θα χρησιμοποιεί τα μηχανικά μέσα και τις υποδομές του δήμου για να πλουτίσει; Ξέρετε ότι όπου βάζετε εργολάβους, σας δημιουργούν μεγαλύτερα προβλήματα από όσα έχετε όταν κάνετε αυτεπιστασία…γιατί λοιπόν οι εργολάβοι στη καθαριότητα θα είναι καλύτεροι από τη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας;;;
7) Αντίθετα με την καθαριότητα, η Δημοτική αρχή δεν δίστασε να κάνει προσλήψεις στη Δημοτική αστυνομία… σε μια υπηρεσία που θα μπορούσε κάλλιστα να καλυφθεί από την τροχαία. Σε μια υπηρεσία που δεν ταιριάζει σε προοδευτικές δημοτικές αρχές. Γιατί αυτές θα έπρεπε με διάλογο, πειθώ αλλά και ουσιαστικές λύσεις, να ξεπερνούν τις παρωχημένες λογικές της «αστυνόμευσης». Την ίδια στιγμή άλλες υπηρεσίες υποφέρουν από το φόρτο εργασίας και επιβάλλεται η ενίσχυσή τους. Κλασσική περίπτωση η υπηρεσία εξυπηρέτησης μεταναστών που με τις δυσλειτουργίες της, επιτείνει την αίσθηση της αδικίας και ανασφάλειας που βιώνουν οι μετανάστες, παρά τις ηρωικές προσπάθειες των αρμοδίων υπαλλήλων.
8) Στο κυκλοφοριακό δεν δημιούργησαν ούτε μια νέα θέση πάρκινγκ. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι να επιβάλλουν παρκόμετρα κατά τα πρότυπα Αβραμόπουλου. Ταυτόχρονα, όταν το κέντρο της πόλης είναι τόσο επιβαρημένο από έλλειψη χώρων, σκεφθείτε τι σημαίνει σημειολογικά, η κίνηση του δήμου να παραχωρήσει θέσεις πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση ξενοδοχειακών συμφερόντων… Τα πεζοδρόμια συνεχίζουν να είναι κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα τα οποία αρχίζουν να καταλαμβάνουν και τους δρόμους. Για την χαοτική κατάσταση στη κυκλοφορία του κέντρου και την ιδιώτευση των δημόσιων χώρων, μεγάλο ρόλο παίζει η ιδιότυπη διαρχία που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Δήμου και Λιμενικού ταμείου. Οι Ευρωπαϊστές του Δήμου διοργανώνουν ποδηλατάδες για την οικο-βιτρίνα τους. Στην πρεμούρα τους όμως για μια πόλη χωρίς αυτοκίνητο, ξεχάστηκαν και δεν πεζοδρόμησαν ούτε για μια ώρα το κέντρο της πόλης μας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι ίδιες οικοευαισθησίες δεν τους επέτρεψαν να φυτέψουν ένα νέο δένδρο, ενώ αντίθετα έκοψαν κάποια «ενοχλητικά».
9) Από πλευράς δήμου δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για «ελεύθερες παραλίες» μια που ολοένα και περισσότερες ακτές καπελώνονται κατ’ αποκλειστικότητα από τα ξενοδοχεία. Επίσης δεν υπάρχει καμιά προστασία στη παράκτια ζώνη αφού οι ξενοδόχοι θεωρούν τη θάλασσα οικόπεδό τους και τη χτίζουν. Ο Δήμος μπορεί νομικά να τους ελέγξει και δεν το κάνει.
10) Μια που μιλάμε για ιδιωτική ασυδοσία, να θυμίσουμε εδώ ότι η υπόθεση «Μύλος» εξελίχθηκε σε μια μεγάλη ήττα για το Δήμο και για τα συμφέροντα των πολιτών, αφού το οικονομικό τίμημα (που επιμελώς κρύβουν ότι δεν θα ‘ναι το τελευταίο) δικαιώνει τις παράλογες απαιτήσεις ενός ιδιώτη που κράτησε αιχμάλωτους πάνω από ένα χρόνο τους κατοίκους του «Μύλου». Δεν θα ήμασταν δίκαιοι αν φορτώναμε αποκλειστική ευθύνη στη σημερινή δημοτική αρχή, αλλά μια προοδευτική δημοτική αρχή πρέπει να κόβει τον αέρα όσων επιβουλεύονται δημοτική γη χρησιμοποιώντας την κοινωνία ως όμηρο.
11) Η μητέρα όλων των μαχών ώστε να αποδείξουν τον δήθεν προοδευτισμό τους, διαδραματίστηκε στο χώρο των πολιτιστικών. Εκεί ο ένας συγχαίρει τον άλλο για την ποιότητα και την ποσότητα των εκδηλώσεων. Εμείς να τους θυμίσουμε τα εξής: Κανένα καλλιτεχνικό εργαστήρι δεν ιδρύθηκε για τους νέους της πόλης και των κοινοτήτων. Οι λαϊκές οικογένειες δεν έχουν τα οικονομικά να πάνε σε ιδιώτες τα παιδιά τους, και αναγκάζονται να τους στερούν τη πρόσβαση στο χορό, στις εικαστικές τέχνες, στη μουσική, το θέατρο κλπ. Καμία ενίσχυση σε χώρους, πόρους και υποδομές για την ερασιτεχνική δημιουργία. Οι άρχοντες του Δήμου εννοούν πολιτισμό την διοργάνωση μιας εκδήλωσης και στα πλαίσια αυτά συμπεριλαμβάνουν εκδηλώσεις πολιτικών φορέων, πολιτιστικών συλλόγων κοινοτήτων και εκκλησιαστικών πανηγυριών. Οι νέοι Δημοτικοί άρχοντες έχουν εγκαινιάσει και ένα καινούριο φρούτο…Τις εκδηλώσεις-διαφημίσεις, π.χ την εκδήλωση για την διαφήμιση ενός βιβλίου σχετικού με την περιοχή. Επίσης εκδηλώσεις του έργου ανθρώπων που διαμένουν στη πόλη, με σκοπό τη διαφήμιση της πόλης που τους φιλοξενεί(!!!) Πέρα από τα ταπεινά ελατήρια μιας τέτοιας προσπάθειας (του στυλ σας αναδεικνύουμε για να μας αναδείξετε) δεν έχουμε ξανακούσει πόλη που διαφημίζει τον εαυτό της εντός των τειχών της. Η δημιουργία ενός θεματικού φεστιβάλ με διεθνή εμβέλεια, παραμένει μακρινό όνειρο, ενώ θα ήταν η μόνη σοβαρή προσπάθεια προβολής μας προς τα έξω. Οι όσες εκδηλώσεις έγιναν, πραγματοποιήθηκαν με ακριβό εισιτήριο (στη λογική «να τα παίρνουν» από εκεί που μπορούν) κάνοντας απαγορευτική την παρακολούθησή τους από μια λαϊκή οικογένεια. Ας μην κομπάζουν τέλος για το πολιτιστικό έργο τους, (βλέπε εκδηλώσεις) γιατί η νεολαία εξακολουθεί να αναζητεί σε Μυρσίνες, Ορεινά, και Σχινοκάψαλα, μια συναυλία της προκοπής.
12) Ισχυρή είναι η αίσθηση από πλευράς των κοινοτήτων ότι έχουν μείνει πίσω σημαντικά έργα που θα μπορούσαν να κρατήσουν «εν ζωή» τις κοινωνίες τους. Τα τοπικά συμβούλια συνεχίζουν να έχουν διακοσμητικό ρόλο, και όπου διαφοροποιούνται από αποφάσεις του κεντρικού δήμου, υφίστανται άγρια επίθεση (βλέπε υπόθεση έξω Λακωνίων). Η αυτοδιοίκηση- αυτοδιαχείριση των κοινοτήτων πεθαίνει και το οριστικό χτύπημα θα έρθει με το «Καποδίστριας 2» το οποίο στηρίζουν και οι δύο παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου και τα κόμματα που τους στηρίζουν.
13) Στη Μαρίνα η κατάσταση είναι εξοργιστική. Οι αυξήσεις στα τέλη, διαδέχονται η μία την άλλη (ακόμα κι αν βαφτίζονται ως «κατάργηση έκπτωσης»). Το οικονομικό σκάνδαλο ακόμα να αποσαφηνισθεί. Ποιοι και (προπαντός) με ποιο τρόπο φάγανε λεφτά, πόσα ακριβώς ήταν, ποιοι ήταν αυτοί που θα έπρεπε να είχαν ελέγξει και δεν το έκαναν και τέλος αν και με πιο τρόπο θα ξαναμπούν τα λεφτά «στη θέση τους». Ας μας ενημερώσουν υπεύθυνα από το δήμο λοιπόν. Γιατί όσο συνεχίζεται η παραφιλολογία καφενείου, τόσο κάποια ιδιωτικά συμφέροντα που θέλουν το μάνατζμεντ της Μαρίνας τρίβουν τα χέρια τους, γιατί θα εμφανιστούν ως οι αρχάγγελοι της κάθαρσης και οι διαχειριστικοί σωτήρες της Μαρίνας. Και αυτό όλοι ξέρουμε ότι σημαίνει αύξηση των τιμολογίων, μειωμένα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων και κατάργηση του όποιου κοινωνικού χαραχτήρα λειτουργίας της Μαρίνας.
Πολλές είναι ακόμα οι πράξεις και παραλείψεις της νέας δημοτικής αρχής που την απομακρύνουν και από τις προσδοκίες των ψηφοφόρων της, αλλά και από όποια δική μας ανοχή. Αντιπολίτευση σαφώς και δεν υπάρχει στο Δημοτικό συμβούλιο. Άλλωστε φαντάζεστε κάποιον από το υποτιθέμενα «ακομμάτιστο» ψηφοδέλτιο Τσουκάκη, να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι με το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» έχει οδηγήσει σε πτώχευση τους Δήμους;;; Τους φαντάζεστε να ξεσηκώνουν αντικυβερνητικό αγώνα στη περιοχή μέχρι να μας δοθούν τα απαραίτητα για ανάπτυξη κονδύλια;;; Περνούν απλά ένα δράμα ταυτότητας γιατί δε γίνεται να τη βγουν από δεξιά σε μια τόσο δεξιά πλειοψηφία. Για αυτό οι δικές μας ευθύνες μεγαλώνουν. Η Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία έχει χρέος να υπερασπίσει τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας στη περιοχή μας. Από εδώ και πέρα θα μας συναντούν μπροστά τους όλο και συχνότερα, όλο και πιο δυναμικά.
Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία