οι αγρότες στον άγνωστο στρατιώτη στο Σύνταγμα
οι αγρότες στον άγνωστο στρατιώτη στο Σύνταγμα

Παρασκευή, 12 Φλεβάρη 2016  ο αγροτικός κόσμος της Κρήτης ξεσηκώθηκε, ξεσπιτώθηκε και έκανε στην Πρωτεύουσα ένα μεγαλειώδες και πρωτόγνωρο συλλαλητήριο Διαμαρτυρίας και Αντίστασης στην απάνθρωπη επίθεση που δέχεται μέσω των σχεδίων των κυβερνώντων για το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα.

Μεγαλειώδες για τη μαζικότητα και την ομοψυχία των αγροτών από όλη την ελληνική επικράτεια. Και Πρωτόγνωρο, γιατί όπως αναφέρθηκε από δημοσιογράφους, κανείς αγρότης δεν κρύφτηκε σε κουκούλες και κασκόλ, αλλά με θάρρος και πάθος, και καθαρό πρόσωπο δήλωσε «παρών» στη μάχη αντίστασης που δίνεται καιρό τώρα.

Σε ένα κλίμα δυναμιτισμένο, οι επικεφαλής των αγροτών μεριμνούσαν ώστε οι συνάδελφοι τους να είναι οπλισμένοι με ψυχραιμία. Το ίδιο έκαναν απευθυνόμενοι και προς τις δυνάμεις της αστυνομίας. Σε κλίμα ηρεμίας και επί 2ωρο, ζητούσαν να γίνει συμβολική κατάληψη της εισόδου του ΥΠΑΑΤ με παράταξη των ΜΑΤ περιμετρικά της εισόδου, για να πάρουν ως απάντηση ότι «αναμένουμε οδηγίες από ανώτερα κλιμάκια από λεπτό σε λεπτό». Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι, αγροτικό αυτοκίνητο, φορτωμένο με κρητικά προϊόντα που θα μοιράζονταν στον κόσμο, αποκλείστηκε στην Πλατεία Καραϊσκάκη και του απαγορεύτηκε να προσεγγίσει το συλλαλητήριο έξω από το ΥΠΑΑΤ. Με αγανάκτηση, μεγάλο μέρος των αγροτών, έσπευσε πεζή, για να βοηθήσει ώστε το αγροτικό να αφεθεί να πλησιάσει στην Πλατεία Βάθης, έξω από το ΥΠΑΑΤ. Όμως όταν αυτό επετεύχθη, ο θυμωμένος αγροτικός κόσμος, είχε σκορπίσει τα προϊόντα στο δρόμο.

Αφού επέστρεψαν μπροστά στο κτίριο του ΥΠΑΑΤ, έγινε για άλλη μία φορά – 5η στον αριθμό – αίτημα για συμβολική κατάληψη της εισόδου του ΥΠΑΑΤ, για να λάβουν την εξής απάντηση:

«Δε σας χαρίζουμε μέτρο – Η θέση σας είναι στο δρόμο – Ο,τι είναι να κάνετε, κάντε το να τελειώνουμε».

Αυτή ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει και η σπίθα που δημιούργησε την έκρηξη των αγροτών, που με υπομονή περίμεναν μια πιο συγκαταβατική απάντηση ως ένδειξη καλής θέλησης από την πλευρά και της αστυνομίας και της κυβέρνησης.

Έχοντας κάνει ότι ήταν δυνατό για να διαδηλώσουν ήρεμα, εισέπραξαν αδιαλλαξία. Συνεπώς, η ευθύνη για τα όποια επεισόδια και ζημιές, ανήκει αποκλειστικά στον ταξίαρχο των διμοιριών των ΜΑΤ μπρος στο ΥΠΑΑΤ, και στο υπουργείο δημόσιας τάξης και προστασίας του πολίτη.

Την ώρα που έξω από το υπουργείο τα ΜΑΤ έκαναν χρήση γκλόπ και δακρυγόνων, στο Χαϊδάρι, συνάδελφοι αγρότες δέχονταν επίθεση από τα ΜΑΤ, για να εμποδιστούν να μεταβούν στην Πλατεία Βάθης και να συνενωθούν με τους Αγρότες της Κρήτης.

Σε όλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου έξω από το υπουργείο, 6-7 άτομα με κουκούλες προσπάθησαν να εισβάλλουν, χωρίς όμως να το καταφέρουν, με μέριμνα των ίδιων των αγροτών.

Παρά τις δυσκολίες, και αφού μεσολάβησε αρκετή ώρα, γύρω στις 5μ.μ., αγρότες από πολλές περιοχές της χώρας, κατάφεραν να φτάσουν στο κέντρο της Αθήνας και να συνενωθούν, δημιουργώντας μια τεράστια σε μέγεθος, δύναμη και επίπεδο, πορεία αντίστασης, που διέσχισε τις οδούς Μάρνη, Πατησίων, Πανεπιστημίου και Σταδίου για να φτάσει στην Πλατεία Συντάγματος.

Η Κρήτη παρέδωσε το μήνυμα και επιστρέφει με το κεφάλι ψηλά. Έδειξε τον παλμό και την αποφασιστικότητά της, να μην κάνει πίσω σε αυτόν τον αγώνα. Σειρά της κυβέρνησης να δείξει τι μπορεί να κάνει για ένα μέρος του ελληνικού λαού που περήφανα, στηρίζει την κρατική μηχανή, την τροφοδοτεί και τη συντηρεί, και παράγει τροφή για κατανάλωση εντός και εκτός συνόρων.

Ο αγώνας δεν τελείωσε.

Είμαστε όλοι μαζί.

Είμαστε όλοι ένα.

Είμαστε όλοι Ελλάδα.

Εκ μέρους όλων των συλλόγων του νομού Λασιθίου.

Εκ του Διοικητικού Συμβουλίου

Πρόεδρος                                                        Γενικός Γραμματέας

Μιχάλης Μαλλιωτάκης                                              Μάνος Καπαράκης

6971673528                                                             697311002

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos