ας μη χάσουμε την τρέχουσα όπως την προηγούμενη
Δήμος Σητείας

Έχει εμφανιστεί εδώ και καιρό φυσικά και στο Δήμο μας προεκλογική κινητικότα, εν όψει των μετα από ένα 8μηνο αυτοδιοικητικών εκλογών , αλλά σε μια τραγικά ελλιπή κυρίως πανηγυριώτικη μορφή.  Οι ήδη υποψήφιοι, χωρίς να παραγνωρίζω την αξία του καθενός,

εκδηλώνουν  τάσεις αλληλοαπαξίωσης αποφεύγουν κάθε ουσιαστική αντιπαράθεση με την εμμεση ή άμεση επίκληση ως άλλοθι της κυριαρχίας του  δημαρχοκεντρικού μοντέλου απαξιώνοντας έτσι  κάθε έννοια συλλογικής αντίληψης και συνεργατικότητας.

Το ζητούμενο όμως της ενασχόλησης με το δημοτικό γίγνεσθαι εν όψει εκλογών πρέπει να είναι καταρχήν η αποτίμηση του έργου συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης χωρίς προσωπικές εμπάθειες και τάσεις πολιτικής ή κοινωνικής αλληλοεξόντωσης.

Η αντιπαραβολή των πριν και μετά από τις προηγούμενες εκλογές λόγων και θέσεων του καθενός σε ομαδικό και προσωπικό επίπεδο, ανεξάρτητα από τη θέση που ετάχθη, η αποτίμηση της δράσης και των έργων του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να πάμε παρακάτω.

Θεωρώ αδόκιμη από τη μεν Δημοτική αρχή κάθε προσπάθεια οικειοποίησης της αποκλειστικότητας των όποιων επιτυχιών του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας όπως στην εθελοντική δράση, τα πολιτιστικά, τα βήματα στον τουρισμό κλπ  αλλά και αστοχία μέρους της αντιπολιτευσης στο καταλογισμό της αποκλειστικής ευθύνης στης  Δήμοτική αρχή για κάθε υστέρηση και ανοικτή πληγή του τόπου σε βασικά ζητήματα π.χ. το περιβάλλον, τα έργα υποδομής, τις υπηρεσίες, την αγροτική παραγωγή, την απασχόληση, την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Συμπολίτευση και Αντιπολίτευση είναι έννοιες με τις αξία τους η κάθε μια δεν σημαίνει άκριτα ναι σε όλα από τη μια και αντί σε κάθε πρόθεση ή ενέργεια της δημοτικής αρχής από την άλλη. Το νερό, τα σκουπίδια, το περιβάλλον, οι δημοτικές υπηρεσίες , οι υποχρεώσεις του Δήμου προς τον πολίτη, η αναβάθμιση του τόπου δεν έχουν χρώμα ή παράταξη, δεν μπορούν να στηρίζονται απλά στη θέληση τις ικανότητες τις ιδέες και τις αντιλήψεις του όποιου προσώπου ή μιας παράταξης αλλά στην καλλιέργεια κλίματος συνεργασίας, συλλογικής δράσης με κοινό στόχο την αναβάθμιση του τόπου, υπάρχουν τα περιθώρια.

Είναι ώριμες πια οι συνθήκες και αναγκαία επιταγή των καιρών να ξεφύγουμε ως τοπική κοινωνία από το παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι, πράσινοι και βένετοι, μαύρο – άσπρο. Να περάσουμε επιτέλους από τον αρχηγοκεντρισμό και την ανάθεση στη συμμετοχή να ενεργοποιήσουμε διαδικασίες αμεσης δημοκρατίας να διεκδικήσουμε την ισοπολιτεία, δεν είναι νωρίς αλλά ούτε και πολύ αργά.

Και κλείνω με μια επισήμανση προς  τα μέλη  της Δημοτικής αρχής,του Δημοτικό συμβούλιο των Δημοτικών επιτροπών αλλά και κάθε Δημότη: Παρουσιάζεται τελευταία αυξημένη χαλαρότητα στη συμμετοχή.  Όμως η τρέχουσα δημοτική περίοδος και οι υποχρεώσεις μας δεν τελείωσαν.  Έχοντας το μυαλό μας μόνο την επόμενη μέρα, και τη θέση μας σ’αυτήν, ας μη χάσουμε την τρέχουσα όπως την προηγούμενη.

Δημητροπουλάκης Πέτρος

Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Σητείας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos