πάνω Ζάκρος, η πλατεία
πάνω Ζάκρος, η πλατεία

Ως νέα δημοτική σύμβουλος στον δήμο Σητείας με την Eνωτική αγωνιστική κίνηση και μόνιμη κάτοικος της Ζάκρου, επειδή πιστεύω ότι ποτέ δεν είναι αργά,

οφείλω να δημοσιοποιήσω σχετικά με το σχέδιο ανάπλασης της πλατείας Ζάκρου, την αντίθεση μου στο γεγονός ότι το έργο αυτό ,ουδέποτε παρουσιάστηκε στους κατοίκους της σε δημόσια διαβούλευση.

Αποφάσισα λοιπόν πριν τέσσερις μήνες-και κατόπιν παροτρύνσεων πολλών πολιτών της Ζάκρου-2 μήνες πριν την υπογραφή του εργολάβου για την ανάληψη του έργου – να ζητήσω πιεστικά από το τοπικό συμβούλιο Ζάκρου διαβούλευση, προς διόρθωση επίμαχων σημείων της μελέτης και πλήρη ενημέρωση από τους άμεσα εμπλεκομένους στο σχέδιο της ανάπλασης(αρχιτέκτονες και τεχνική υπηρεσία του Δήμου).

Η απάντηση του πρόεδρου του τοπικού συμβουλίου ήταν αρνητική , με την αιτιολογία ότι πρώτον είναι πλέον αργά, επειδή ο εργολάβος σε μερικές εβδομάδες θα υπέγραφε το έργο και δεύτερον ότι υπήρχε φόβος να χαθεί η επιδότηση. Επιπλέον ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου μου απάντησε ότι αυτή η μελέτη είχε εγκριθεί ομόφωνα από το προηγούμενο τοπικό συμβούλιο Ζάκρου καθώς επίσης κι από τον πρώην δήμαρχο δήμου Ιτάνου κύριο Χατζηνάκη .Ως εκ τούτου κατά την άποψη τους θα ήταν άσκοπη κάθε παρέμβαση και ενημέρωση, πράγμα που μας δυσαρέστησε.

Συνοπτικά αναφέρω παρακάτω, τις βασικές επισημάνσεις προς τροποποίηση , σε μία ύστατη προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί η ονομασία του έργου <<’Ομορφη Ζάκρος>> με το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

1)Απουσία πρασίνου και αισθητικής, φιλικής με το περιβάλλον. Το αρχιτεκτονικό σχέδιο μοιάζει σε πολλά σημεία σχέδιο πλατείας συνοικίας πόλης , δεν συνάδει με τον χαρακτήρα ενός μικρού ιστορικού χωριού και δεν προβάλει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.

2)Η μελέτη θα μπορούσε να αξιοποιήσει το σημαντικότερο πλεονέκτημα της Ζάκρου, την από ιστορικών χρόνων παρουσία υδάτινων ροών στο χωριό αναδεικνύοντας την στο χώρο της πλατείας με την κατασκευή ικανού ύψους κάθετου καταρράκτη και όχι την προτεινόμενη επιμήκη υδατοδεξαμενή μήκους 4 μέτρων περίπου και ύψους μόλις ενός μέτρου.

3)Οι δύο μεγάλες πέργκολες της πλατείας κατασκευαζόμενες με σωλήνες γαλβανιζέ για κολώνες(με προοπτική να αναρριχηθεί φυτό ) και όχι με πέτρα -που είναι το κυρίαρχο υλικό της περιοχής- είναι ό,τι καταλληλότερο για την κατασκευή κάποιου βιομηχανικού πάρκου, όχι όμως μιας πλατείας ενός χωριού το οποίο φιλοδοξεί να είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός.

-Τα δέντρα που ήδη υπάρχουν πρέπει όντως κάποια να κοπούν ,γιατί πραγματικά δημιουργούν πρόβλημα με το ριζικό τους σύστημα και να παραμείνει σίγουρα το κεντρικό(στο οποίο συμφωνούμε με τον πρόεδρο του τοπικού) ,με την προοπτική να φυτευτούν οπωσδήποτε νέα δέντρα και φυτά,τα οποία δυστυχώς και αυτά δεν είναι στον προϋπολογισμό του εργολάβου.

– Υπάρχει επίσης διάχυτη η ανησυχία ότι με 45% έκπτωση του έργου από την εταιρεία(970.000 ευρώ ήταν αρχικά μαζί με ανάπλαση της οδού προς το μουσείο νερού και το τυροκομείο) δεν θα εφαρμοστούν τα αναγραφόμενα της μελέτης.

Αιτούμαστε λοιπόν και ως Ενωτική αγωνιστική κίνηση Σητείας

-να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτάσεις μας από τον εργολάβο και σίγουρα μια πλατεία πρότυπο ,θα αποτελέσει διαφήμιση για την εταιρεία του.

– την ενημέρωση του νέου τοπικού συμβουλίου από τον εργολάβο και τον επιβλέποντα αρχιτέκτονα όλων των εργασιών που θα ακολουθήσουν , την εφαρμογή των συμφωνηθέντων και ευελπιστούμε σε άψογη συνεννόηση.

-Την διαβούλευση από δω και πέρα με την κοινωνία, σε κάθε έργο που αφορά τον πολίτη άμεσα(ας μην ακούσουμε ξανά το είναι πλέον αργά,) η οποία κρίνεται απαραίτητη για την αποφυγή σοβαρών λαθών και παραλείψεων.

Επειδή οι κάτοικοι είναι αυτοί που θα μένουν και θα απολαμβάνουν την πλατεία τους ή οποιοδήποτε άλλο έργο και όχι οι μηχανικοί και οι εργολάβοι, κρίνουμε ότι τα έργα αυτά δεν πρέπει να σχεδιάζονται πολλώ δε μάλλον να εκτελούνται, ερήμην της βούλησης της τοπικής κοινωνίας.

Με τιμή

Στέλλα Αϊλαμάκη

Δημοτική Σύμβουλος Σητείας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos