Για τον Απολογισμό 2019, σχόλιο δεύτερο
Για το παραλιακό μέτωπο υπήρχε και υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση

Σε συνέχεια των παρατηρήσεων για τον Απολογισμό 2019 του κ Ζερβού, παραθέτω συνοπτικά ορισμένα που νομίζω ότι θα είναι χρήσιμα για την επόμενη Δημοτική Αρχή στο πλαίσιο της ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ :

Στον Άγιο Νικόλαο μετά τις μεγάλες παρεμβάσεις που κάναμε στο νέο σχέδιο πόλης, στον Σταυρό, στις Κοπράνες, τον Περιφερειακό, τις Αναπλάσεις στο κέντρο , στο δρόμο Καζάνη προς Γ Δημοτικό, έμειναν λίγοι δρόμοι για ολοκλήρωση. Δεν προχώρησε τίποτα και μεταφέρεται αυτή η ανάγκη σ την επόμενη περίοδο.

Η ανάγκη για αναπλάσεις αναφέρεται και στο πρόγραμμα της πλειοψηφίας και όμως δεν αξιοποιήθηκαν οι μελέτες που υπήρχαν στα Αράπικα , το Μύλο, το Κεφάλι – Νομαρχία και φυσικά παραμένουν στη διάθεση της επόμενης αρχής..

Για το παραλιακό μέτωπο υπήρχε και υπάρχει ανάγκη για παρέμβαση. Ατύχησε και υπονομεύτηκε η μελέτη με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου, όμως δεν προχώρησε κάτι.

Σημειώνω την ανάγκη της ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ προσέγγισης, όπως απαιτούν και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ώστε οι παρεμβάσεις να μην είναι αποσπασματικές χωρίς ενιαία λογική και λειτουργία. Χάθηκαν όμως Πέντε Χρόνια και η ανάγκη παραμένει έντονη.

Υπενθυμίζω τη μελέτη για Επιβατικό Σταθμό στο Λιμάνι , απολύτως απαραίτητου για την αναβάθμιση του Λιμανιού και τη στήριξη της κρουαζιέρας. Άνοιξε επίσης το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για επενδύσεις στα Λιμάνια.

Πράσινα Πόλης .

Δύο σημαντικοί κοινόχρηστοι χώροι έμειναν στο παλιό σχέδιο του Αγίου Νικόλαου. Το ένα στο Λάκκο (Επιμενίδη) 8 στρεμμάτων το απαλλοτριώσαμε . Είναι χωρίς χαρακτηρισμό στο σχέδιο Πόλης του 1952, και ο σκοπός ήταν να αναπλαστεί σε μια μεγάλη πλατεία με πράσινο που δεν υπάρχει στο κέντρο με μεγάλο υπόγειο στάθμευσης που θα στηρίξει το κυκλοφοριακό.

Για το ΚΧ Νοσοκομείου, 4 στρεμμάτων περίπου, είχαμε προχωρήσει τις διαδικασίες, τη συμφωνία με τους ιδιοκτήτες, στη δικαστική απόφαση . Εξασφάλισα 1.300.000 ευρώ επιχορήγηση από το Πράσινο Ταμείο και 1200000 δάνειο από το ΤΠΔ. Γιατί άραγε δεν προχώρησε η υπόθεση και χάθηκαν 1300.000 ευρώ ; Τα οικόπεδο είναι κρίσιμο λόγω της γειτνίασης με το Νοσοκομείο, το Μουσείο Το Σχολείο και δεν κατανοώ αυτή την εξέλιξη για Πέντε Χρόνια σχεδόν.

Είχαμε προετοιμασία για τα σχολεία και ενώ άνοιξε πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ, φάνηκε η παρούσα διοίκηση αιφνιδιασμένη. Η Χερσόνησος και η Ιεράπετρα που είχαν επίσης τοπικό ρυμοτομικό κατάφεραν να εντάξουν προτάσεις για σχολεία. Εμείς χάσαμε αυτήν περίοδο . Θυμίζω και πάλι ότι στα Χανιά, εντάχθηκαν 9 Σχολεία στο ΣΔΙΤ.

Δικαιούμαστε και εμείς κάτι ανάλογο μαζί με άλλους Δήμους της Κρήτης αλλά δεν καταφέραμε κάτι. Ούτε την ευκαιρία με το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ δεν εκμεταλλευτήκαμε γιατί απλώς, ενώ υποτίθεται ότι ήταν πρώτης προτεραιότητας, δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για 5 ΧΡΟΝΙΑ.
Σίσι –Μίλατος.

Τα κρίσιμα μέτωπα στη περιοχή είναι Δύο.

Τη μελέτη για το παραλιακό μέτωπο την παραλάβαμε από την Κοινότητα, προχωρήσαμε σε εγκρίσεις κλπ και έμενε ουσιαστικά μια πράξη αναλογισμού. Απραξία και εδώ για μια απαραίτητη παρέμβαση για στην περιοχή.

Η δεύτερη προτεραιότητα είναι η αποχέτευση που επίσης έχει καθυστερήσει. Για τον παραλιακό Μίλατος –Σίσι δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον.
Ελούντα. Περιοχή με σπουδαίο όνομα αλλά με σοβαρά προβλήματα στις υποδομές .

Καθυστέρηση μεγάλη στον παρακαμπτήριο. Εκπονήθηκε μελέτη με πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την πλατεία στο Σχίσμα που θα άλλαζε την περιοχή. Παρέμεινε νεκρή. Γιατί άραγε; Για το παραλιακό μέτωπο με τα προβλήματα που έχει ,εξασφαλίσαμε 24 άδειες και έμεινε εκεί. Δεν υπήρξε συνέχεια. 

Στις Κοινότητες προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις 2,5 εκατ που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ με στόχο τη βελτίωση του δημόσιου χώρου, δεδομένου ότι μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, στη βελτίωση ποιότητας ζωής . Χρειαζόμαστε συνέχεια με στόχους αλλά δεν την είδαμε.

Ελπίζω τα παραπάνω που ανέφερα με αγωνία και με θετική σκέψη να βοηθήσουν τους υποψήφιους και την επόμενη Δημοτική Αρχή.

Άγιος Νικόλαος 20 Μαρτίου 2019

Για το ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΗΜΟ
Δημήτρης Κουνενάκης
Πρώην Δήμαρχος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos