Αντώνης Ανηητάκης Εκπροσωπώντας την Οικολογική Ομάδα Σητείας είχαμε έγκαιρα1 επισημάνει τις κύριες επιπτώσεις της επένδυσης στον τόπο, όταν οι περισσότεροι ασχολούντο αποκλειστικά με την σκανδαλώδη ή σκανδαλοθηρική πλευρά της. Επιδιώξαμε την οργάνωση ημερίδας2 για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 27.1.06 στη Σητεία και έδωσε τη δυνατότητα τής αυθεντικής παρουσίασης των διαφορετικών απόψεων.
 
Δυστυχώς δυο μέρες πριν το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λασιθίου είχε σπεύσει να εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, αγνοώντας το όφελος ενημέρωσης, που θα είχαν τα μέλη του, αν προηγουμένως παρακολουθούσαν την ημερίδα.
 
Την Δευτέρα 6.11.06, ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε την έγκριση τής ΜΠΕ που αφορά στην μεγαλύτερη, όπως είπε, Τουριστική Επένδυση στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρπη, την οποία παρουσίασε και ως υπόδειγμα αειφορίας. Το πως μια επένδυση ΜΑΜΟΥΘ, έτσι χαρακτηρίστηκε από τον τύπο, μπορεί να είναι υπόδειγμα ήπιας ανάπτυξης σε ένα μικρό τόπο, χαρακτηρισμένο μάλιστα και ως περιοχή NATURA, είναι η εύλογη ένσταση των οικολόγων, αλλά και πολλών λογικών ανθρώπων.
 
Το δικό μου, αφελές ενδεχομένως, ερώτημα είναι για ποιο λόγο ο φιλόξενος Στειακός θα πρέπει να γίνει φιλοξενούμενος στον τόπο του. Ανακοινώνοντας τήν απόφασή του ο Υπουργός απέφυγε να εξηγήσει γιατί απέρριψε τις ενστάσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις που είχαν διατυπωθεί για το έργο συνολικά ή για επιμέρους πλευρές του, (π.χ. παραβίαση φέρουσας ικανότητας κοινωνικά και περιβαλλοντικά, ασυμβατότητα γκόλφ με περιοχή ξηροθερμική, κινδυνεύουσα με ερημοποίηση, χωροταξικό ασυμβίβαστο της επένδυσης ε περιοχή NATURA).
 
Αναμένουμε να δούμε αν και οι περιβαλλοντικοί όροι, που δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί συναρτώνται τουλάχιστον με το βασικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, τη θέσπιση τού βιώσιμου Φορέα Διαχείρισης, τον οποίο από χρόνια ζητά ο Δήμος Ιτάνου και προβλέπει η νομοθεσία. ¶λλως έλεγχος δεν θα υπάρχει, οι ελέγχοντες θα είναι ουσία και ελεγχόμενοι…
 
Για την ώρα θυμίζουμε τις απόψεις μας, όπως τις εκθέσαμε στην ημερίδα, αλλά κι ένα σχετικό μικρό κείμενο με τίτλο «Φθινοπωρινή Προσευχή» μια και στην όλη ιστορία πρωταγωνιστεί η Εκκλησία.
 
Αντώνης Ανηψητάκης
Επικεφαλής της Νομαρχιακής Κίνησης «το Λασίθι στην Πλώρη»
Σητεία, 10.11.06
 
1. «Ποια Ανάπτυξη μας ταιριάζει» ομιλία στο Παλαίκαστρο και τη Ζάκρο το 2000 και 2001,
2. Στην επιτυχία της ημερίδας συνέβαλαν ο Δήμαρχος Ιτάνου Γιάννης Περάκης, ο πρόεδρος του ΟΑΣ Νίκος Πετράκης και ο κ. ο κ. Τζεφ Mπράουν από την Loyalward. Ενημέρωση για την ημερίδα

Print Friendly, PDF & Email

Από manos