η Νεάπολη όπως φαίνεται από τον Σταυρό
η Νεάπολη όπως φαίνεται από τον Σταυρό

Σίγουρα πρόκειται για ένα από τους πλέον καλοσχεδιασμένους, αν όχι ο πλέον, από πλευράς ασφάλειας, οδικούς κόμβους της Κρήτης. Αναφέρομαι στον δικό μας, αυτόν που συνδέει τη Νεάπολη με την — ο Θεός να την κάνει — εθνική οδό.

Κάποτε, σ’ όλο το εύρος του, ήταν και ηλεκτροφωτισμένος με πενήντα (50) περίπου φωτιστικά σώματα που έκαναν τη νύχτα, μέρα. Πολύ καιρό τώρα λειτουργούν μόνο τέσσερα (4)!!! Αύριο ίσως ένα (1) ή κανένα.

Για την ιστορία, η υλοποίηση του συγκεκριμένου υποέργου της αρχικής μελέτης, αποφασίστηκε το φθινόπωρο του 1984 σε συνάντηση στη Νομαρχία Λασιθίου του τότε Υπουργού Δημοσίων Έργων, βουλευτή Ρεθύμνου, Γιώργου Περράκη, του τότε Νομάρχη Λασιθίου, αείμνηστου Νίκου Σαράντη και του τότε Δημάρχου Νεάπολης Γιώργου Γαράκη. Με δεδομένη την πολιτική βούληση αλλά και την απαιτούμενη πίστωση, το καλοκαίρι του 1985 ο κόμβος ηλεκτροφωτίστηκε.

Σήμερο, τριάντα χρόνια από τότε και καμιά ουσιαστική παρέμβαση συντήρησης έχει υπάρξει! Αποτέλεσμα: Τα πάντα έχουν αφεθεί στην τύχη των όπως αυτή την ορίζει η διάθεση των στοιχείων της φύσης και των αρουραίων… Ναί, μόνο τέσσερα(4) στα πενήντα(50) είναι σήμερο ενεργά!!! Οποία κατάντια…. Όσο για τους πυλώνες, για μεν τους τσιμεντένιους η διάβρωση του οπλισμού έχει επιφέρει την αποσάθρωση των. Ήδη πέντε – έξι έχουν καταπέσει ολόκληροι ή τμήμα των. Άλλοι τόσοι είναι ετοιμόρροποι,γεγονός που περίτρανα το επιβεβαιώνει αυτός με το διπλό φωτιστικό σώμα που βρίσκεται στο σημείο επαφής της παρακαμπτηρίου  της εξόδου προς Άγιο Νικόλαο με την εθνική οδό. Οι δε υπόλοιποι με εμφανή ρήγματα ακολουθούν. Όσο για τους μεταλλικούς, άβαφοι, στρώμα η σκουριά, ίδια τύχη.

Κυρίες και Κύριοι της Περιφέρειας Κρήτης ως έχοντες την ευθύνη συντήρησης του ΒΟΑΚ, ασφαλώς και θα είστε ενήμεροι για τα περιγραφόμενα.

Πότε επιτέλους προτίθεστε να αποκαταστήσετε τα κακώς κείμενα παράλληλα δε εξουδετερωθεί και η πλεονάζουσα επικινδυνότητα για τους διερχομένους;

Έχετε αντιληφθεί τους κινδύνους που ελλοχεύουν, το βαθμό και τη βαρύτητα των ευθυνών σας;

Πρέπει η “εδαφιαία υπόκλιση” κάποιου πυλώνα να προκαλέσει το απευκταίο για να δραστηριοποιηθείτε;

Αν “ο μη γένοιτο”, προκύψει το “μη γένοιτο” τότε θα προκύψει και η θεραπεία; Δεν το βρίσκετε κάπως αργά;

Αν είναι δυνατόν!         δεν είστε πλέον ανενημέρωτοι………

Χειμώνας έρχεται…….. Σπεύσετε!!!

Δεν έχετε κανένα περιθώριο χρονοτριβής ούτε εφησυχασμού αλλά ούτε και της ανοχής μας!

Νεάπολη 1-10-2015                                   Γρηγόρης Εμ. Πεδιαδίτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos