Ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου μας
Κοινοτικό κατάστημα

Ο πολιτιστικός σύλλογος Κρούστα, συνεπής σε κάθε αγώνα ενάντια στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου μας, και λαμβάνοντας υπόψη του τα παρακάτω συμπεράσματα, συμπαρατάσσεται με κάθε αρχή ή φορέα που αντιδρά στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και συνεπώς της ποιότητας της ζωής μας 

Α Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας του παν/μίου Ιωαννίνων, οι ανεμογεννήτριες που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης για περιοχές εκτός NATURA επαρκούν για να υπερκαλυφθεί κατά 2-3 φορές ο Εθνικός στόχος για το 2030!!

Όμως ως τώρα εκκρεμεί η αδειοδότηση για επιπλέον 5514 αιτήσεων μέσα σε προστατευόμενες περιοχές!! 

Β Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Green Planet «η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από τη λειτουργία ανεμογεννητριών είναι απίστευτα ασήμαντη ενώ η καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον είναι πρωτοφανής και ανεπανόρθωτη, με μοναδικό κίνητρο το οικονομικό όφελος επιχειρηματιών, που εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νομοθεσίας».

Μερικές από τις επιπτώσεις είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες οι εξής:

Η χλωρίδα, η πανίδα, οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, τα παραδοσιακά μονοπάτια, θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.

Οι εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.

Το μεγαλύτερο αιολικό «πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις μόνιμους υπαλλήλους. Επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.

Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.

Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της οπτικής και ηχητικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.

Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση  χιλιομέτρων μιας και το ύψος της ξεκινά από 65 μέτρα και μπορεί να φτάσει έως και τα 105 μέτρα. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνει στους 383 τόνους. Κάθε ανεμογεννήτρια χρειάζεται 100 τ.μ. τσιμέντο και σε βάθος τουλάχιστον 3 μέτρων και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν 500 περίπου κυβικά μέτρα μπετόν. 

Ακόμα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεμογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραμείνουν κατά 99,93%.

Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη, αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση με τις τιμές της συμβατικής ενέργειας.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Κρούστα, θεωρεί ΘΕΤΙΚΗ την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) ,όταν αυτές δεν επιβαρύνουν περιβαλλοντικά ή αισθητικά και αναπτύσσονται στο δομημένο χώρο για τις ανάγκες της κοινωνίας. 

ΟΜΩΣ ΑΠΑΙΤΕΙ:

Να μην καταστραφούν οι παραδοσιακές και οικονομικές δραστηριότητες στους ορεινούς όγκους, όπως για παράδειγμα μελισσοκομία, κτηνοτροφία, γεωργία κτλ. 

Να ακυρωθεί η 4821/2021 απόφαση της ΡΑΕ για την εγκατάσταση μεγάλων ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο της Δίκτης

Ο ορεινός όγκος της Δίκτης χωρίς εξαιρέσεις να συμπεριληφθεί και να χαρακτηριστεί όπως τα άλλα 6 βουνά της πατρίδας μας ως < απάτητα βουνά >    

ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ:

Με αριθ 11/27-6-2012 απόφαση του Δήμου Αγίου Νικολάου

Με αριθ 15/31-2021 απόφαση του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου

καθώς και κάθε άλλη απόφαση Φορέα, Αρχής, Συλλόγου που διαφωνεί με τον άναρχο τρόπο διαχείρισης των ΑΠΕ από την ΡΑΕ, με αλόγιστη παραχώρηση αδειών και λεηλασία των βουνών με fast track διαδικασίες, με τεράστιο κόστος στην φυσική, τοπική και τουριστική ταυτότητα και δραματικό οικολογικό αποτύπωμα, με αποτέλεσμα την ναρκοθέτηση κάθε είδους ανάπτυξης στην περιοχή και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας

                                                                       Κρούστας Αγίου Νικολάου Κρήτης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos