Ενωτική αγωνιστική κίνηση Σητείας
Ενωτική αγωνιστική κίνηση Σητείας

Η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013, απέδειξε ότι δεν ήταν αληθινός αλλά πλασματικός, ανειλικρινής και ανεδαφικός.

Δεν συγκροτούσε ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο αλλά έκθεση στοιχείων, χωρίς καμιά ιεράρχηση, καμιά προτεραιότητα. Δεν αντιμετώπισε την καθημερινότητα και τα προβλήματα του Δήμου, προς όφελος των δημοτών.
Οι Αριθμοί και η Κοινωνία.
Οι αριθμοί του ισολογισμού αποκαλύπτουν την κοινωνική πολιτική του Δήμου, για μας αυτό είναι το ουσιαστικό θέμα για συμπεράσματα. Η κατάσταση είναι απογοητευτική.
Μελετώντας τον ισολογισμό του 2013 διαπιστώσαμε ότι τα προϋπολογισθέντα έσοδα σε σχέση με αυτά που διαμορφώθηκαν, βεβαιώθηκαν και εισπράχθηκαν τελικά στο τέλος παρουσιάζουν πολύ μεγάλη η απόκλιση. Επίσης αν αφαιρεθούν οι πάγιες αποδοχές του προσωπικού, τότε για τον κάθε δημότη αντιστοιχεί ένα πενιχρό ποσό.

Όσον αφορά τα έσοδα από το κράτος σε σχέση με την έκταση που καλύπτει ο Δήμος είναι περιττό να αναφερθεί κανείς, είναι τραγική η αναλογία.
Διαφεύγοντα έσοδα
Χρειάζεται άμεσα να γίνει ανάλυση των επισφαλών απαιτήσεων, ποιους και τι οφειλέτες αφορούν;
Να εκτιμηθεί ρεαλιστικά: ποιοι είναι επαρκείς ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους;
Η άκριτη δέσμευση επιδοτήσεων των πολιτών, η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, η κάθε είδους εισπρακτική επιδρομή καθώς και το χαράτσωμα του συνόλου των δημοτών δεν αποτελεί λύση.
Ο Δήμος πρέπει να λύσει το πρόβλημα είσπραξης των οφειλομένων αλλά ορίζοντας ένα πλέγμα από κοινωνικά κριτήρια και ρυθμίσεις για την προστασία των αδυνατούντων

πραγματικά να αποδώσουν τα οφειλόμενα.

Περικοπές και πτωχευτική πορεία
Η ουσία των αριθμών του ισολογισμού 2013 εμπεριέχει ορατούς κινδύνους για το άμεσο μέλλον. Η μη ολοκληρωτική κατάρρευση των οικονομικών του Δήμου οφείλεται κυρίως σε περικοπές έργων και κοινωνικών παροχών. Ο Δήμος αποτελεί μικρογραφία της πτωχευτικής πορείας της χώρας, στην διαρκή υποβάθμιση του κοινωνικού της ρόλου που επιτελείται.
Δάνεια
Δεν είναι λύση η υπερφόρτωση του Δήμου με δάνεια. Με τον τρόπο αυτό διαχρονικά η Δημοτικές αρχές υποθηκεύουν κατ’ εξακολούθηση το μέλλον των πολιτών. Πρέπει σύσσωμοι, Δήμος, φορείς, βουλευτές και δημότες, να μπούμε σε τροχιά διεκδίκησης αύξησης των κονδυλίων από την κεντρική εξουσία, δυναμικά, τεκμηριωμένα με βάση τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις του Δήμου και τις ανάγκες των κατοίκων του.

Διαπιστώσεις
Μέχρι και σήμερα στο Δήμο Σητείας, όπως αποτυπώνεται ανάγλυφα και στον ισολογισμό του 2013, κυριαρχούν:
• Διαχειριστική ανεπάρκεια.
• Αδυναμία σχεδιασμού και προγραμματισμού.
• Παραλυσία, σύγχυση και απραξία.
• Έλλειψη αναπτυξιακών στόχων και πολιτικής.
• Αποδόμηση των κοινωνικών παροχών.
• Πελατειακές σχέσεις.
• Άκριτη υποταγή στα κελεύσματα της κεντρικής εξουσίας.
Η τοποθέση μας

Οι παραπάνω διαπιστώσεις, μας οδήγησαν στην απόφαση να τοποθετηθούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο με αρνητική ψήφο.
Ταυτόχρονα καθιστούμε σαφές ότι, εμάς σαν δημοτική παράταξη δεν μας χαροποιεί αυτή η κατάσταση, αντίθετα μας δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον του τόπου, οι συνέπειες της πλήττουν την καθημερινότητα των δημοτών.

Ερωτήματα
Με βάση τη σημερινή τραγική κατάσταση των οικονομικών του Δήμου, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα τα οποία οφείλει να  απαντήσει άμεσα η Δημοτική αρχή εν όψει της κατάρτισης του νέο προϋπολογισμού:

  1. Από πού και με ποιον τρόπο θα αυξηθούν τα έσοδα για την αντιμετώπιση της πραγματικότητας;
  2. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε για τη στήριξη των κοινωνικών δομών;
  3. Πως θα αποφύγουμε τη μεταφορά του κόστους των υπηρεσιών στους ήδη επιβαρυμένους
    δημότες αποφεύγοντας την περαιτέρω υποβάθμιση τους;4.Πώς θα κινητοποιήσουμε ως Δήμος του συνδημότες μας στην κατεύθυνση προάσπισης των δικαιωμάτων τους στην υγεία, την παιδεία, την εργασία από τις οργανωμένεςεπιθέσεις της κεντρικής εξουσίας;

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Σητείας 6-10-2014

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos