οι μαθητές ξεναγούνται στο αρχαιολογικό χώρο της κάτω Ζάκρου
οι μαθητές ξεναγούνται στο αρχαιολογικό χώρο της κάτω Ζάκρου

H Ζάκρος Σητείας Λασιθίου- ως αγροτικός οικισμός με μακραίωνη ιστορία και δυναμικό παρόν- επιλέχθηκε από τον υπουργείο Πολιτισμού ως μία από τις 9 περιφέρειες σύγκλισης στην Ελλάδα,

μέσω του προγράμματος <<Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση>> με φορέα υλοποίησης την διεύθυνση Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών προγραμμάτων του υπουργείου στην δράση

<<Πόλη και Πολιτιστική ταυτότητα>>

Στο πρόγραμμα αυτό που ως στόχο είχε να φέρει σε επαφή τους μαθητές με τον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου του καθώς και την διάδοση και διάσωση της ντόπιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ζητήθηκε από το 3θέσιο δημοτικό σχολείο της Ζάκρου να γίνει ο σύνδεσμος γνώσης των μαθητών με το πολιτιστικό τους περιβάλλον.

Η κυρία Ναυσικά Δασκαλάκη, δασκάλα και διευθύντρια στο 3θέσιο Δημοτικό σχολείο Ζάκρου Σητείας, με προθυμία αποδέχτηκε την πρόσκληση του υπουργείου Πολιτισμού και διοργάνωσε δράση με πεζοπορική διάσχιση του φαραγγιού των νεκρών Ζάκρου και προορισμό το Μινωικό ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου.

Το γκρουπ των μικρών μαθητών συνόδεψε και η νέα δημοτική σύμβουλος Σητείας Στέλλα Αϊλαμάκη (ξενοδόχος-ορειβάτης) η οποία εξήγησε την σημασία της γνωριμίας με την φύση ως αναπόσπαστο μέρος της κληρονομιάς μας,, τις βασικές αρχές της πεζοπορίας ,της σωστής διατροφής στο βουνό καθώς και την αξία των πεζοπορικών και γεωλογικών σχηματισμών της περιοχής που καθιστούν την Ζάκρο έναν αξιόλογο εναλλακτικό προορισμό.

Συνοδοιπόρος στην πεζοπορία ήταν ο Βέλγος μόνιμος κάτοικος Ζάκρου Bertrand Baijot, ο οποίος μας ενημέρωσε για την πλούσια ορνιθοπανίδα και βιοποικιλότητα της ανατολικής Κρήτης.

οι μαθητές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας
οι μαθητές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας

Η ομάδα κατέληξε στο Μινωικό ανάκτορο Ζάκρου όπου η ξενάγηση της κυρίας Δασκαλάκη ζωντάνεψε στα μάτια των μικρών μαθητών εικόνες του χαμένου Μινωϊκού πολιτισμού.

Την επομένη, η γνωριμία των μαθητών με τις πολιτιστικές τους ρίζες συνεχίστηκε με την επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας ώστε να δουν από κοντά τα ευρήματα του ανακτόρου της Ζάκρου και οι μαθητές να αποτυπώσουν σε χαρτί τις εντυπώσεις τους με φράσεις και με χρώματα..

Όσο τα παιδιά τόσο και οι γονείς, έζησαν μια μοναδική εμπειρία -απόδραση από στην καθημερινότητά τους και αποδείχτηκε έμπρακτα η διάθεση για δουλειά και προσφορά της εκπαιδευτικού , στην επιμόρφωση των παιδιών του ακριτικού χωριού που λέγεται Ζάκρος .

Η όλη δράση του προγράμματος καταλήγει στην δημιουργία εντύπου, με αναφορά στην έννοια πολιτιστική ταυτότητα ενός τόπου, παρελθόν παρόν μέλλον και γνωριμία-επαφή με εκπαιδευτικά εργαλεία. Το έντυπο θα σταλεί σύντομα στην διεύθυνση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ψηφιακά στους κόμβους του υπουργείου παιδείας και πολιτισμού.

Με τιμή

Στέλλα Αϊλαμάκη

Δημοτική σύμβουλος Σητείας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos