Η επέλαση της ακρίβειας, κίνδυνος για την επιβίωση της Ελληνικής οικογένειας
Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ κατακλύζεται από μηνύματα καταναλωτών που διαμαρτύρονται για την ακρίβεια. Photo by Engin Akyurt on Pexels.com

Η κοινωνία, οι καταναλωτές, ο κόσμος της εργασίας παρακολουθούν άναυδοι την νέα αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα μας, που έφτασε τον Δεκέμβριο στο 5,1%, από 4,8% τον Νοέμβριο,  συμπαρασύροντας τις τιμές στην πλειονότητα των προϊόντων και των υπηρεσιών. Το ράλι των ανατιμήσεων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία Δεκεμβρίου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), οδηγεί η αύξηση  τον Δεκέμβριο και σε ετήσια βάση η αύξηση κατά 19,7% στο αρνί και στο κατσίκι, 14,2% στις πατάτες, 7,6% στα ζυμαρικά, 6,6% στα πουλερικά και στα παρασκευάσματα με βάση το κρέας, 6,7% στα φρέσκα ψάρια, ενώ ακόμα και το ψωμί ανατιμήθηκε κατά ποσοστό 4,9%.

Από την άλλη μεριά, βασικές καταναλωτικές ανάγκες καλύπτονται πλέον με τεράστια δυσκολία από τα μέσα νοικοκυριά αφού οι ετήσιες μεταβολές τιμών τον μήνα Δεκέμβριο είναι τεράστιες: 45% στον ηλεκτρισμό, 135,7% στο φυσικό αέριο, 34,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης, 21,7% στα καύσιμα και λιπαντικά κλπ. 

Ο κόσμος της εργασίας και οι καταναλωτές βρίσκονται σε απόγνωση, έχοντας περιορίσει στο ελάχιστο τόσο τις ανάγκες διατροφής όσο και τις ανάγκες διαβίωσης, εν τω μέσω του χειμώνα και μάλιστα με αναμενόμενες πολύ ψυχρές θερμοκρασίες. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στη χώρα μας καλούνται να αντιμετωπίζουν όλες τις παραπάνω ανατιμήσεις, με ποσοστιαία αύξηση μόλις 2% στον κατώτατο μισθό, δηλαδή 13€ μεικτά το μήνα. Η οριακή αυτή αύξηση του κατώτατου μισθού από 1.1.2022, δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και ανάπτυξη, δεν βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης και φυσικά δε μειώνει την ανασφάλεια των νοικοκυριών για την έλλειψη ουσιαστικής δυνατότητας κάλυψης των βασικών καταναλωτικών τους αναγκών.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ κατακλύζεται από μηνύματα καταναλωτών που διαμαρτύρονται για την ακρίβεια. Η αδυναμία περιορισμού των υπέρογκων ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες εκ μέρους της Πολιτείας αλλά και η απουσία οιουδήποτε ελεγκτικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας ή εξαπάτησης του καταναλωτικού κοινού, επιτείνει το πρόβλημα και την απόγνωση. Απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων ρύθμισης της αγοράς από την κυβέρνηση, με παράλληλη ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων-καταναλωτών. Η ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού μπορεί να οδηγήσει σε άμβλυνση των συνεπειών της ακρίβειας, ενώ καθίσταται εδώ και τώρα επιτακτική ανάγκη η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια την οποία έχει πολλές φορές στο παρελθόν ζητήσει η ΕΕΚΕ. Παράλληλα, πρέπει να εκπονηθούν δράσεις σημαντικής αρωγής του φτωχοποιημένου τμήματος της κοινωνίας (που ολοένα και αυξάνεται), μέσω επιδότησης εξόδων (ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης, ενοικίου κλπ.) προκειμένου ο μέσος καταναλωτής που αδυνατεί να ανταποκριθεί, να βγει αλώβητος από τη σημερινή ζοφερή κατάσταση.

Ε.Ε.Κ.Ε.: απαλλαγή από τα χρέη στην πτώχευση

Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (eeke.gr)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos