η έδρα της επιτροπής ανταγωνισμού
η έδρα της επιτροπής ανταγωνισμού

Σαν να γίνεται επίτηδες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε στις 24/7/2014, το απόγευμα (τυχαίο; δεν νομίζω), την άσκηση δίωξης κατά «εταιρειών του Ομίλου “COLGATE-PALMOLIVE” και επιχειρήσεων λιανικής και χονδρικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ»!!!

Κατά ΣΥΜΠΤΩΣΗ, τακτικά όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού «διώκει» μεγάλες επιχειρήσεις ανακοινώνει το δελτίο τύπου κατακαλόκαιρο όταν ο κόσμος δεν διαβάζει εφημερίδες και όταν επικρατούν άλλες ειδήσεις ψυχαγωγικού περιεχομένου. Ανάλογα έδρασε στην υπόθεση ξενόγλωσσα (ανακοίνωση αρχές Αυγούστου 2009), στην υπόθεση κοτόπουλα (22/8/2012), στην υπόθεση ΓΕΡΜΑΝΟΣ (15/7/2013) κλπ. Μπα, σύμπτωση θα είναι.

Εντύπωση μεγάλη όμως προκαλεί η απόκρυψη των ονομάτων των «επιχειρήσεων λιανικής και χονδρικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ» που κατηγορούνται ότι παραβίαζαν την νομοθεσία μαζί με την Colgateμε αποτέλεσμα οι τιμές στα προϊόντα να είναι στα ύψη (αυτό είναι πάντα το αποτέλεσμα τέτοιων πρακτικών). Δηλαδή η Επιτροπή Ανταγωνισμού «προστατεύει» από δυσφήμηση τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που μαζί με την πολυεθνική υπερχρέωναν τους καταναλωτές αδειάζοντας παράνομα τις τσέπες τους σε είδη πρώτης ανάγκης. Αν και προφανώς δεν έχει τέτοιο σκοπό δρα σαν εταιρεία δημοσίων σχέσεων των μεγάλων αλυσίδων!!!!

Η υπερβολικά «ευαίσθητη» Επιτροπή Ανταγωνισμού ανάλογα έπραξε και με τα κοτόπουλα, όταν ανακοίνωσε την δίωξή τους, αποκρύπτοντας τα ονόματα των μελών του καρτέλ, των εγκληματιών δηλαδή που μας καταλήστευαν (όπως τελικά απεδείχθη). Αν η «ευαίσθητη» Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει νομικούς λόγους, όφειλε να μην αποκαλύψει και το όνομα της COLGATE, άρα αποδεικνύεται ότι οι λόγοι απόκρυψης των ονομάτων των σούπερ μάρκετ είναι για προστασία τους. Αυτούς δηλαδή που κατηγορούνται για εγκληματικές πράξεις σοβαρότατες, για καταλήστευση του καταναλωτή. Μπράβο ευαισθησία η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ (πάνω από όλα) Επιτροπή Ανταγωνισμού!!!

Από το δελτίο τύπου της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ (πάνω από όλα) Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν μαθαίνουμε λεπτομέρειες για την υπόθεση. Κατά μεγάλη σύμπτωση, το πρωί της απογευματινής ανακοίνωσης της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κυκλοφόρησε η εφημερίδα FINANCEANDMARKETVOICE η οποία φιλοξενεί άρθρο μου για το θάψιμο της υπόθεσης COLGATE. Σας το παραθέτω αυτούσιο προς ενημέρωσή σας και προς ενημέρωση σας για τα ονόματα των σούπερ μάρκετ που στην πρώτη φάση ήταν κατηγορούμενα για εγκληματικές ενέργειες (για συνέργια δηλαδή με την COLGATEστην απαγόρευση παράλληλων εισαγωγών κλπ). Δεν γνωρίζω αν και σήμερα είναι οι ίδιοι κατηγορούμενοι αφού η «ευαίσθητη» και ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ (πάνω από όλα) Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε σκόπιμα να κρύψει τα ονόματά τους.

Με εκτίμηση για όλους και καμία εκτίμηση για τα καρτέλ και τους προστάτες τους

Φλωράς Γιώργος

Πανεπιστημίου 59 Αθήνα

Τηλ. 2105232621 adagonismos.blogspot.gr

ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ FINANCEANDMARKETVOICE ΣΤΙΣ 24/7/2014

Του Γιώργου Φλωρά

Η υπόθεση COLGATE εξετάζεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού από το έτος 2004. Διαπιστώθηκαν ήδη σοβαρότατες παραβάσεις του Δικαίου του Ανταγωνισμού από την πολυεθνική εταιρεία και τα συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ. Εκδόθηκε εισήγηση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού το 2009, με βαριές κατηγορίες, και ξεκίνησε η διαδικασία εξέτασης με κατηγορούμενη την πολυεθνική και αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Όλοι περίμεναν ότι σε 5-6 άντε 12 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η υπόθεση και θα έχουν τιμωρηθεί οι επιχειρήσεις που εγκλημάτησαν. ΛΑΘΟΣ.

Στη συζήτηση της 11/6/2009 παρίσταντο οι εταιρείες: α) η COLGATE-PALMOLIVE A.B.E.E, β) η COLGATE-PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, γ) η «ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ» ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ, δ) η ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ, ε) η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ Ι.&Σ. Α.Ε.Ε., στ) ο Όμιλος Κοινών Αγορών ΚΥΨΕΛΗ ΑΕ και ζ) η ΜΑKRO CASH & CARRY ΧΟΝΔΡΕΜΠΟΡΙΚΗ A.E. Ξεκίνησε η διαδικασία και συνεχίστηκε στις 25/6/2009.

Στην συνεδρίαση της 25/6/2009 εξετάσθηκαν οι προτεινόμενες δεσμεύσεις των εταιρειών.

Η ΕΑ απέρριψε τις δεσμεύσεις κρίνοντας τις εν λόγω δεσμεύσεις μη επαρκείς, διότι η παράβαση που τους αποδίδεται στη σχετική εισήγηση της ΓΔΑ, ανάγεται στον «σκληρό πυρήνα» του δικαίου του ανταγωνισμού και των σκοπών που ικανοποιούνται με τις διατάξεις του. Επομένως, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής «η αποδιδόμενη παράβαση πρέπει να τύχει περαιτέρω εξέτασης, οι δε προτεινόμενες δεσμεύσεις κρίνονται ανεπαρκείς εξ απόψεως της αποτελεσματικότητάς τους». ΑΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ, κατανοώ ο αδαής.

Στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης ερευνάς που διενήργησε η Γ.Δ.Α. στον κλάδο απορρυπαντικών προϊόντων οικιακής χρήσης για διερεύνηση τυχόν παραβάσεων, εξετάστηκαν οι όροι των συμβάσεων που είχαν συνάψει οι εταιρείες COLGATE –PALMOLIVE A.E.B.E. και COLGATE –PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝ. Ε.Π.Ε. με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΕΤΡΟ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΜΑΚΡΟ καθώς και τον Όμιλο Κοινών Αγορών ΚΥΨΕΛΗ. Από την εν λόγω έρευνα διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία COLGATE –PALMOLIVE Α.Β.Ε.Ε. υπέγραψε συμφωνίες με την εταιρεία ΚΥΨΕΛΗ Α.Ε. τα έτη 2001-2004, που προέβλεπαν τον παρακάτω όρο:

«Δεχτήκαμε και συμφωνήσαμε ότι κανένα μέλος της ΚΥΨΕΛΗΣ Α.Ε. δεν θα προβεί σε παράλληλες εισαγωγές των προϊόντων της εταιρείας. Σε περίπτωση μη τήρησης της συγκεκριμένης συμφωνίας έστω και μία φορά από κάποιο μέλος του Συνεταιρισμού σας, δεν θα αποδοθεί η προβλεπόμενη έκπτωση συλλογής προϊόντων».

Αντίστοιχα στις συμβάσεις του έτους 2006 της COLGATE –PALMOLIVE Ε.Π.Ε. με τα σούπερ μάρκετ ΜΕΤΡΟ, ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και ΜΑΚΡΟ, καθώς και στην σύμβαση του έτους 2007 με την ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ και 2008 με την ΜΑΚΡΟ, προβλεπόταν μεταξύ άλλων και ο όρος:

«Μη διάθεση από τα καταστήματα σας προϊόντων παράλληλης εισαγωγής, ομοίων προς αυτά που διακινεί η εταιρείας μας που όμως δεν πληρούν τους όρους της Ελληνικής Νομοθεσίας. Σε περίπτωση παράβασης του παρόντος όρου, δεν θα αποδοθεί η προβλεπόμενη από το παρόν έκπτωση συλλογής προϊόντων».

Όμως κατά την διαδικασία σκαει βόμβα. Αναφέρει η απόφαση 453/2009:

«Ένα από τα βασικά επιχειρήματα που προέταξε το σύνολο των ενδιαφερομένων μερών για να αμφισβητήσουν την σημασία αυτή της ρήτρας στο πλαίσιο των οικονομικών συναλλαγών και σχέσεων υπό το πρίσμα του δικαίου του ανταγωνισμού, ήταν η επίκληση του εθνικού κανονιστικού πλαισίου που διέπει την κυκλοφορία των απορρυπαντικών και καθιστά πρακτικά αδύνατη την πραγματοποίηση παράλληλων εισαγωγών. Κατά την ακροαματική όμως διαδικασία και ειδικότερα από καταθέσεις μαρτύρων, προέκυψε ότι η επίμαχη ρήτρα απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών, αφορά όχι μόνο τα απορρυπαντικά αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα COLGATE που αποτελούν αντικείμενο των υπό εξέταση συμβάσεων αυτής της εταιρείας με τα προαναφερθέντα σούπερ μάρκετ, CASH & CARRY και Όμιλο Αγορών.

Ως εκ τούτου τα συμμετέχοντα στην διάσκεψη μέλη, έκριναν ότι η υπόθεση χρήζει επανεξέτασης, προκειμένου να ληφθεί υπόψη το πραγματικό εύρος της διερευνώμενης ρήτρας και να αξιολογηθούν οι συνέπειες στον ανταγωνισμό της εν λόγω υπόθεσης υπό της νέες της διαστάσεις.»

Η διαδικασία διακόπηκε γιατί διαπιστώθηκε ότι οι παραβάσεις αφορούσαν πολύ περισσότερα προϊόντα και όχι μόνο τα απορρυπαντικά. Με απλά λόγια η ενδεχόμενη παρανομία από την πολυεθνική και τα σούπερ μάρκετ ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Ως συνέπεια των ανωτέρω η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε στις 23/7/2009:

«Α. Απέχει από την έκδοση οριστικής απόφασης.

Β. Εκδίδει ….. την παρούσα προδικαστική απόφαση με την οποία καλεί την Γ.Δ.Α. να διενεργήσει κατά προτεραιότητα έρευνα προκειμένου να διερευνήσει τα αναφυόμενα κατά την προφορική διαδικασία ζητήματα όσο αναφορά το εύρος της επίμαχης ρήτρας απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών στις υπό εξέταση συμβάσεις των εταιρειών COLGATE-PALMOLIVE (HELLAS) A.B.E.E και COLGATE-PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ με τις προαναφερθείσες αλυσίδες σούπερ μάρκετ CASH & CARRY και Όμιλο Αγορών και να υποβάλλει σχετική εισήγηση.»

Με την απόφαση 453/2009 ανατέθηκε το 2009 στην ΓΔΑ να γίνει περαιτέρω έλεγχος.

Έως σήμερα δεν έχει εκδοθεί καμία εισήγηση. Πέντε χρόνια μετά!!!!

Και αναρωτιέμαι ο αδαής (πολέμιος της Επιτροπής Ανταγωνισμού που λένε και κάποιοι): γιατί καθυστερεί τόσο η εξέταση μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης στην οποία ήδη έχουν εντοπιστεί σοβαρά αδικήματα?

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos