Κάλιο αργά παρά ποτέ κύριοι Δήμαρχοι !
Μάλλον ο νέος κόμβος της Κριτσάς ως κομμάτι του ΒΟΑΚ, μας έμαθε να συνεννοούμαστε στον νομό, γιατί μόνο κατόπιν συνεννόησης μπορείς να τον διασχίσεις!!

Για πρώτη ίσως φορά οι δήμαρχοι του νομού Λασιθίου η περιφέρεια, το επιμελητήριο, το εργατικό κέντρο κλπ συνεργάζονται για το πρόβλημα του βόρειου οδικού άξονα το οποίο τους ένωσε;

Μάλλον ο νέος κόμβος της Κριτσάς ως  κομμάτι του ΒΟΑΚ, μας έμαθε να συνεννοούμαστε στον νομό, γιατί μόνο κατόπιν συνεννόησης μπορείς να τον διασχίσεις!!

Μέχρι όμως που κατατάχτηκε ο νομός «στου διαβόλου τη μάνα», η κατάσταση είναι η εξής:

Ο δήμος Αγίου Νικολάου έχει το  Τουριστικό του Λιμάνι, το υπό ανακατασκευή εδώ και χρόνια αρχαιολογικό μουσείο, Μαρίνα παραχείμασης συνταξιούχων, τεράστιο ξενοδοχειακό δυναμικό, προσεχώς βιοτεχνικό πάρκο, εξυπηρετείται από δύο αεροδρόμια Ηρακλείου και Σητείας (και τα ελικοδρόμια των Ξενοδοχείων) καθώς και τρία λιμάνια (Ηρακλείου, Σητείας, Αγίου Νικολάου),  έχει το δικό του νοσοκομείο και θεραπευτήριο χρόνιων παθήσεων, έχει και τις υπό ανέγερση φυλακές στις Κουρούνες κλπ, κλπ!

Η Σητεία να έχει το Αεροδρόμιο της χωρίς αεροπλάνα , το Λιμάνι της χωρίς πλοία και δη τουριστικό, σχεδόν έτοιμη μαρίνα(χωρίς γιότ), προσεχώς τις «κρεμαστές στροφές» του Χαμεζίου ως τμήμα του ΒΟΑΚ, το αρχαιολογικό της μουσείο με ελάχιστους επισκέπτες,  το συνεταιρισμό της με τα παγκοσμίου βραβευμένα αγροτικά προϊόντα, έχει τις δικές της σχολές, έχει το γεοπάρκο της ενταγμένο στην Unesco, ευελπιστεί στην επένδυση της Μονής Τοπλού ,  έχει το δικό της νοσοκομείο κλπ, κλπ!

Ή Ιεράπετρα έχει τεράστια αγροτική παραγωγή και διαφαίνεται ότι δημιουργείται  ανατολικά του δήμου σοβαρό ξενοδοχειακό δυναμικό. Αφού έχασε το λιμάνι  «νότια πύλη της Ευρώπης» και το «δεύτερο» αεροδρόμιο του νομού, εξυπηρετείται από τα λιμάνια του Ηρακλείου και της Σητείας για τα προϊόντα της, καθώς και από το αεροδρόμιο Σητείας και Ηρακλείου για τον τουρισμό της. Προσεχώς ευελπιστεί να έχει βιοτεχνικό πάρκο, και «τεχνητό Θαλάσσιο πάρκο», φυσικά έχει το δικό της νοσοκομείο κλπ, κλπ!

Ο νομός Λασιθίου διαθέτει ιδιαιτέρου φυσικού κάλους περιοχές, τριάντα περίπου νησιά και βραχονησίδες περιμετρικά καθώς και μακροχρόνια ιστορία και πολιτισμό που χάνεται στους αιώνες.

Παρόλα αυτά είναι κοινή πεποίθηση των ιθυνόντων του νομού ότι το να  είναι ο νομός «αποκομμένος», φταίνε όλοι οι άλλοι που τον κατέταξαν «στου διαβόλου τη μάνα» εκτός των ιδίων, όπου διαχρονικά αντιπαλεύονταν αντί να συνεργάζονται,  χάνοντας ως και τη ναυτιλιακή εταιρεία του νομού τη «λανέ»!

Μέχρι όμως να ολοκληρωθεί ο Βόρειος οδικός άξονας που ένωσε τους δημάρχους του νομού και που θα ενώσει τις ανεκμετάλλευτες υποδομές του:

Εσείς κ δήμαρχε του Αγίου Νικολάου λύστε το κυκλοφοριακό χάος του Αγίου Νικολάου που ταλαιπωρεί το ομορφότερο αστικό κομμάτι της Κρήτης. Φέρετε κυρίως εσείς την ευθύνη για αυτήν την κατάσταση. Φροντίστε να επιστρέψει η γαλάζια σημαία στο Βούλισμα πριν φτιαχτεί ο «τουριστικό λιμάνι» , και σταματήστε να γκρεμίζετε τα παλιά σχολεία όπως στα Φλαμουριανα κλπ,κλπ!

Εσείς κ δήμαρχε της Σητείας φροντίστε να μην χάσει ξανά ο δήμος σας την γαλάζια σημαία του Βάϊ. Η παραλία του μοναδικού φυσικού φοινικοδάσους της Ευρώπης αντιπροσωπεύει όλη την Ελλάδα και όχι μόνο τον δήμο Σητείας κλπ, κλπ!

Εσείς κ δήμαρχε της Ιεράπετρας να μην επιτρέψετε ξανά να γίνει αυτή η τεράστια δυσφήμηση  σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη που έγινε στο Γαϊδουρονήσι την φετινή σεζόν. Το Γαιδουρονήσι αποτελεί περιοχή απείρου φυσικού κάλους  και τεράστιας τουριστικής υπεραξίας!! Είναι δε αδιανόητο οι επισκέπτες της ανατολικής Κρήτης να γνωρίζουν το Χρυσό νησί της Ιεράπετρας πριν μας επισκεφτούν, μόνο από περιστατικά όπως του καλοκαιριού. Δυναμικές κινητοποιήσεις δεν μπορεί να γίνονται μόνο για ένα τμήμα του ΤΕΙ που διεκδικεί ο δήμος σας!

Εσείς κυρία αντιπεριφερειάρχη να κρατάτε σταθερές  απόψεις, όχι όπως κάνατε για το Θαλάσσιο πάρκο Αγίου Νικολάου. Αλλάξατε την άποψη σας σύμφωνα με τις διαθέσεις του δημάρχου Αγίου Νικολάου!! Σήμερα έχετε την πολιτική ευθύνη που δεν έχει αναπτύξει το Λασίθι οργανωμένο καταδυτικό τουρισμό (Για του λόγου το αληθές ΦΕΚ59Β 1979 άρθρα 31,32,33 & 36 σε παρόμοια περίπτωση)!

Στον Κουρεμένο που δεν χρειάστηκαν την στήριξη σας, πρωτοπορούν στον Θαλάσσιο τουρισμό νέοι άνθρωποι με την διεξαγωγή ακόμα και παγκόσμιων αγώνων windsurf, αναπτύσσοντας την περιοχή.

Εσείς κ πρόεδρε του επιμελητηρίου, ακυρώστε την απόφαση που πήρατε για την ενοικίαση των κτιριακών εγκαταστάσεων του επιμελητηρίου!!

Επίσης να επαναφέρετε την καταργηθείσα από εσάς αίθουσα συνεδριάσεως του ΔΣ για να μπορούν οι σύμβουλοι του επιμελητηρίου να προσέρχονται στις συνεδριάσεις και να μην είστε «αναγκασμένος» να παίρνετε «ομόφωνες» αποφάσεις ως «ανεξάρτητος» των  κομμάτων (ΑΝΑΤΟΛΗ 8/08 σελ 28).

Στον πρόεδρο του εργατικού κέντρου θα έλεγα ότι η μεγαλύτερη πραγματική, ρεαλιστική αύξηση που πρακτικά μπορούν να πάρουν οι εργαζόμενοι με τις υπάρχουσες συνθήκες του all inclusive, είναι η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν από τους 5 στους 7 μήνες, δηλαδή 40% αύξηση.

Έως ότου βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν της περιοχής και επιτευχτεί η προσέλκυση υψηλότερης οικονομικής επιφάνειας επισκεπτών δυστυχώς αυτή θα είναι η κατάσταση.

Εσείς κ δήμαρχε του οροπεδίου Λασιθίου οργανωθήκατε για να εκδίδονται αποδείξεις στο παρκινγκ του Δικταίου Άνδρου με ταμειακή και όχι χειρόγραφες, όπως παλιότερα επί δημαρχίας κ Μυλιαρά με τις γνωστές «παρεξηγήσεις»;

Να έχετε υπόψη σας, ότι παρόλη την πολύ καλή προσπάθεια σας για αναστήλωση των μύλων του οροπεδίου, αν δεν προκύψουν έσοδα για την συντήρηση των ανακατασκευασμένων ανεμόμυλων, πιθανός από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, θα αποτύχετε!! Με αυτήν την δράση δε, σας δίνεται ευκαιρία να κάνετε το οροπέδιο γνωστό σε όλο τον πλανήτη!

Κατά τα άλλα, η για πρώτη φορά συνεργασία των δημάρχων δημιουργεί ένα πολύ καλό προηγούμενο που πρέπει να εξελιχτεί σε θεσμό!

«Κάλιο αργά λοιπόν παρά ποτέ» κύριοι άρχοντες του τόπου αυτού για να συνεργαστείτε!!

Θωμάς Τζανόπουλος

Ανεξάρτητο μέλλος ΔΣ Επιμελητηρίου Λασιθίου

Τουριστικός πράκτορας

Υ.Γ.. Μήπως κ δήμαρχοι αν φτιαχτεί ο ΒΟΑΚ θα κλείσουν ένα ή δύο νοσοκομεία του νομού;

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos