Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό φορτώνει στην πλάτη χιλιάδων μικρεμπόρων, επαγγελματοβιοτεχνών και ελεύθερων επαγγελματιών το αναφαίρετο δικαίωμα της πρόσβασης σε αξιοπρεπείς παροχές υγείας, πρόνοιας, συνταξιοδότησης.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο εκτινάσσει τις ασφαλιστικές εισφορές για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, πολλοί εκ των οποίων καλούνται να καταβάλλουν υπερδιπλάσιες εισφορές ασφάλισης.

Το νομοσχέδιο φτωχοποιεί άγρια τους αυτοαπασχολούμενους ζητώντας τους, μαζί με την φορολογία εισοδήματος, να καταβάλλουν σχεδόν το 65% του εισοδήματός τους. Εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι θα αναγκαστούν να «κλείσουν βιβλία», με διπλό όφελος για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Οι κατεστραμμένοι αυτοαπασχολούμενοι αποτελούν ταυτόχρονα φθηνό εργατικό δυναμικό για τους ομίλους, ενώ η καταστροφή τους ανοίγει νέες αγορές για τα μονοπώλια.

Η σύνδεση της παρεχόμενης σύνταξης με τις εισφορές και κατ’ επέκταση με το εισόδημα, σε συνδυασμό με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, θα οδηγήσει χιλιάδες από αυτούς που είναι ήδη σε δεινή οικονομική θέση, σε δραματικές μειώσεις των συντάξεων τους και στην αναπόφευκτη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα. Με δεδομένο το δραστικό περιορισμό των κοινωνικών παροχών, χιλιάδες επαγγελματίες και οι οικογένειές τους θα βρεθούν απροστάτευτοι, έρμαιο κυριολεκτικά στα νύχια των ιδιωτικών εταιριών ασφάλισης. Ειδικά οι μακροχρόνια άνεργοι πλήττονται διπλά. Απ’ τη μια υποχρεώνονται να καταβάλλουν τεράστιες εισφορές, απ’ την άλλη η σύνταξη που θα έχουν θα είναι πενιχρή.

Οι όποιες ελάχιστες μειώσεις προκύψουν στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για ορισμένες κατηγορίες, τις οποίες διαφημίζει η κυβέρνηση, θα είναι κενό γράμμα, αφού η πλειοψηφία αυτών των επαγγελματιών είναι ήδη πνιγμένη στα χρέη χωρίς καμιά δυνατότητα αποπληρωμής, τσακισμένη από τους φόρους και τα χαράτσια, που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όπως και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ αυτές οι εισφορές θα αντιστοιχούν σε ακόμη χαμηλότερες συντάξεις και κοινωνικές παροχές.

Η πάλη ενάντια στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης, για δημόσια δωρεάν υγεία περίθαλψη, αξιοπρεπείς συντάξεις για όλους, μαζί με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά αποκτά σήμερα χαρακτήρα κατεπείγοντος για χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos