Λιμάνι και Κρουαζιερόπλοια …
ένα κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου

Από συνέντευξη του κ Μπρά στην ΑΝΑΤΟΛΗ της 26/9/2018, πληροφορηθήκαμε (;;;) για τις κρουαζιέρες στον Άγιο Νικόλαο και τη Σητεία, όπου φαίνεται πως λειτουργεί ως σύμβουλος. Επίσης μας ενημερώνει για τα συμπεράσματα από συμμετοχή σε έκθεση του χώρου στην Πορτογαλία.

Μας ενημερώνει λοιπόν ότι υπάρχει πλέον αισιοδοξία  για τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων το ..2020 !!!. Επί πλέον κρίνει ως μεγάλη επιτυχία τις 3 αφίξεις στην Σητεία ενώ αναμένονται θετικές εκπλήξεις στο Λιμάνι Αγίου Νικολάου τα επόμενα χρόνια…

Δεν κρίνω τις απόψεις του αλλά επισημαίνω τα παρακάτω:

  1. Το 2018 είναι το ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ έτος όσον αφορά τις αφίξεις Κρουαζιερόπλοιων.
  2. Δεν φαίνονται καλές προοπτικές για το 2019.

Αναφέρονται τα προβλήματα στο χώρο κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο, άρα είναι και λογική η μεγάλη πτώση στο Νομό. Μάλιστα δημοσιεύτηκαν και απόψεις άλλων ότι δεν είναι σημαντικές οι επιπτώσεις από την παρουσία πλοίων στο Λιμάνι!!! Προφανώς  δεν κατανοείται η μεγάλη σημασία από τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων, άμεση αλλά και μακροπρόθεσμη. Θυμίζουμε ότι στο Λιμάνι του Αγίου Νικολάου είχαμε πλησιάσει  τις 100 προσεγγίσεις και βυθιστήκαμε  σε λιγότερα από 30!!!

Από τα στοιχεία της υπόλοιπης Κρήτης προκύπτουν εντελώς διαφορετικά δεδομένα και τάσεις που δεν δικαιολογούν την άσχημη εξέλιξη στα δικά μας.

Στο Λιμάνι Ηρακλείου, δίπλα μας, από 131 πλοία το 2017, αναμένονται να έλθουν το 2018, 184 πλοία όπως δηλώνει ο πρόεδρος του λιμενικού κ Φιλιππής. Και αναμένεται βελτίωση την επόμενη χρονιά.

Από το Λιμενικό Ταμείο της Σούδας ανακοινώνεται ότι αναμένουν περίπου 78 πλοία το 2018 με περίπου 150000 επιβάτες και για το 2019 αναμένονται 120 πλοία.

Στις ίδιες συνθήκες δραστηριοποιούνται και όμως τα αποτελέσματα είναι καλύτερα και όχι χειρότερα όπως σε εμάς και παράλληλα αναμένεται βελτίωση και για το 2019.

Κάτι λείπει λοιπόν εδώ, κάτι δεν γίνεται και φτάσαμε σε πολύ κακό απολογισμό.

Αναφέρεται η ανάγκη συγκεκριμένης στρατηγικής, καθώς και η βελτίωση των υποδομών και δράσεων ώστε να ανακοπεί η καταστροφική πορεία μας. Σημειώνουμε ότι και  η προετοιμασία που ωρίμασε  η Διοίκηση υπό τον κ Κοκκίνη δεν προχώρησε, πέραν των χρήσιμων συντηρήσεων που έγιναν.

Θυμίζω όμως :

  1. Στις 13 Απριλίου 2010 υπογράψαμε Προγραμματική Σύμβαση του Δήμου με το Κρατικό Λιμενικό Ταμείο , με αντικείμενο την μελέτη για την ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Η διαδικασία αυτή καταγγέλθηκε και υπομονεύθηκε από διάφορους, κυρίως μηχανικούς και το ΤΕΕ. Το αποτέλεσμα ήταν να ακυρωθεί, να χάσει τα χρήματα του το Λιμενικό με τις περικοπές του PSI (μνμόνιο) και να χαθεί μια κρίσιμη παρέμβαση στο παραλιακό μέτωπο. Σήμερα φθάνουμε στο 2019 και ο στόχος παραμένει κρίσιμος.

2: Το Κρατικό Λιμενικό έργο με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, για τις ανάγκες του Λιμανιού Άγιου Νικολάου, μελέτησαν την κατασκευή κτιρίου στη Λιμενική Περιοχή κατάλληλου για την διακίνηση επιβατών, την υποδοχή, την ασφάλεια του λιμανιού και τις αναγκαίες δομές. Ιδιαίτερα για τις κρουαζιέρες είναι απολύτως απαραίτητο. Η μελέτη είχε προχωρήσει αρκετά και όταν αναλάβαμε στο Δήμο το Λιμενικό ταμείο την τελευταία χρονιά στη διοίκηση , προωθήσαμε από το Δήμο τη μελέτη και κυρίως την Η/Μ μελέτη. Μετά την αλλαγή της Δημοτικής Αρχής ο Δήμος ΠΑΓΩΣΕ τις διαδικασίες και από τότε δεν προχώρησε ΤΙΠΟΤΑ!!! Και αυτός κρίσιμος στόχος για το Λιμάνι και κυρίως τις κρουαζιέρες

  1. Σε σχέση με τα πλεονεκτήματα του λιμανιού μας, που αναφέρει όψιμα ο κ Μπράς, υπενθυμίζω αυτά που ακούγαμε από τους πράκτορες και τα πληρώματα. Πρόκειται για φιλικό μικρό μέρος, το λιμάνι είναι μέσα στην πόλη, είναι εύκολη και άμεση η προσέγγιση των επιβατών, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για πολλές και ενδιαφέρουσες εκδρομές. Ένα ενδιαφέρον Λιμάνι.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες ανάγκες στο Λιμάνι για τη βελτίωση των υποδομών, αναφέρομαι όμως στις πιο βασικές που αδικαιολόγητα δεν προχώρησαν.

Η περίοδος είναι ιδιαίτερη, δεδομένου ότι έχει αρχίσει ήδη η προεκλογική περίοδος για τις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου του 2019.

Οι απόψεις μου στοχεύουν περισσότερο να ενημερώσουν όλες τις πλευρές, δεδομένου ότι τα περισσότερα αφορούν τη επόμενη εκλογική περίοδο. Και φυσικά με το θεσμικό μου ρόλο καταθέτω τις απόψεις μου.

Δημήτρης Κουνενάκης

πρ. Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Δημοτικός Σύμβουλος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos