Μαρία Γάλλου, τοποθέτηση για τη σχολική στέγη στο δημοτικό συμβούλιο
η Δημοτική Σύμβουλος Αγίου Νικολάου Μαρία Γάλλου

Κ Δήμαρχε

7 χρόνια λοιπόν είσαστε Δημοτική Αρχή. 2 χρόνια μετά την επανεκλογή σας και πάνω από 1 χρόνο μετά το έκτακτο Δ.Σ. για τη σχολική στέγη το οποίο προκαλέσαμε σύσσωμη ΕΜΕΙΣ η αντιπολίτευση και μάλιστα με υπογραφές- αν είναι δυνατόν για ένα τόσο σοβαρό θέμα να χρειάζεται να το να κάνουμε ΕΜΕΙΣ όλο αυτό!

Δυστυχώς όμως έτσι όπως τα βλέπω και όχι μόνο εγώ τα πράγματα ,για τη σχολική στέγη δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα. Εσείς όμως συνεχίζετε να μας λέτε χωρίς ντροπή ότι προτεραιότητα σας είναι τα παιδιά και τα σχολεία μας !! Σοβαρά τα λέτε τώρα αυτά τα πράγματα; Δηλώνετε προτεραιότητα τα σχολεία μας ;

Προτεραιότητα τα σχολεία μας δήλωνε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ Μαύρης το Μάιο του 2021 και υπερηφανευόταν μάλιστα ότι σε 18 μήνες θα έχουμε σχολική στέγη που δεν θα την αναγνωρίζουμε. Μακάρι κ Μαύρη ! Αλλά έτσι όπως πάτε και με αυτό το ρυθμό , δεν το βλέπω.

Τρεχάτε πανικόβλητοι μας δηλώσατε τότε κ Μαύρη για την εκπαίδευση ,για να είστε έτοιμοι όταν αρχίσουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη . Πανικόβλητοι θα έπρεπε να ήσασταν για τα χάλια των σχολείων μας. Δεν είδα όμως να ιδρώσει κανείς. Μόνο λόγια και δηλώσεις ακούμε και να ευλογείτε συνεχώς τα γενιά σας.

Η πραγματικότητα όμως 15/9/21 και 3 μέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων μας σας διαψεύδει πανηγυρικά! Πανικόβλητοι τρέχουν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και τα παιδιά μας τελικά. Αυτοί είναι πανικόβλητοι αυτή τη στιγμή και όχι ΕΣΕΙΣ όπως θα έπρεπε.

Το περιβόητο πρόγραμμα επισκευής των σχολικών μονάδων -ο Φιλοδημος που έγινε Τρίτσης – αντί να αρχίσει το Μάιο του 2020 όπως δηλώνατε το 2019 δεν άρχισε ούτε τον Οκτώβριο του 2020 όπως μετέπειτα μας διαβεβαιώσατε. Άρχισε το καλοκαίρι του 2021 δηλ φέτος και που φτάνει τώρα κ Δήμαρχε ;;

Το σχέδιο σας ήταν επισκευές, μονώσεις , κουφώματα, βαψίματα , τουαλέτες , κάγκελα και είχε βγει από την καταγραφή αναγκών που έγινε το καλοκαίρι του 2019 Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ανάγκες αυτές έχουν τώρα πολλαπλασιαστεί γιατί τίποτα δεν έχει γίνει σε αυτά τα δυο χρόνια. Ζήτω λοιπόν να μου πείτε σήμερα που φτάνει αυτή η εργολαβία. Αρχίσατε από το ΕΠΑΛ Νεαπολεως το οποίο είχατε δηλώσει ότι θα αναβαθμίσετε και ενεργειακά ,αφού είναι ένα βιοκλιματικό κτίριο, ερωτώ λοιπόν έγινε αυτό;

Η τελευταία ενημέρωση που είχα εγώ χτες από το διακεκριμένο σχολείο είναι ότι έχετε αλλάξει κάποια κουφώματα , έχουν γίνει κάποια βαψίματα και ΑΚΟΜΑ δεν έχουν τελειώσει οι τουαλέτες που θα εξυπηρετούν το γυμνάσιο !! Ενεργειακή αναβάθμιση ενός τέτοιου βιοκλιματικού κτιρίου το ονομάζετε εσείς αυτό ;; Είχατε επίσης δηλώσει αρχικά ότι το ΕΠΑΛ Νεαπολεως θα συστεγάζε και τα 3 σχολεία ( ΕΠΑΛ , Λύκειο και Γυμνάσιο ) μια που είχε χωρητικότητα για περίπου 700 μαθητές .

Στην πορεία όμως διαλέξατε την εύκολη λύση των λυόμενων που μάλιστα αγοράστηκαν από την περιφέρεια και όχι από την δημοτική αρχή και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσετε αυτό παρακαλώ. Ρωτώ λοιπόν μήπως αυτά τα 17 λυόμενα είναι η λύση που τελικά δίνετε στο φλέγον θέμα της σχολικής στέγης στο δήμο μας; Προίκα για το δήμο μας ονόμασε ο εντεταλμένος της εκπαίδευσης κ Μαύρης αυτές τις λυόμενες !

Προίκα λοιπόν είναι οι λυόμενες και γνωρίζοντας την απραξία σας τόσα χρόνια το μόνο που μπορεί να σκεφτεί κανείς είναι ότι έτσι τελικά σκοπεύετε να λύσετε όπως- όπως το χρόνιο πρόβλημα της σχολικής στέγης στο δήμο μας και μάλιστα με δωρεές χωρίς κανένα πρόγραμμα και καμία σοβαρή μελέτη που θα έδινε ελπίδα και μια ανάσα στα τραγικά προβλήματα στέγης που αντιμετωπίζουν τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας στο δήμο μας . Συνεχίζω λοιπόν με το σχέδιο ΣΑΣ έτσι όπως το ανακοινώνατε .

Θα αρχίζετε λοιπόν από το ΕΠΑΛ Νεαπολεως -ακόμα δεν έχετε τελειώσει από εκεί τρεις μέρες μετά το άνοιγμα- και μετά θα ερχόσασταν στον Άγιο Νικόλαο. Μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι σας κοινοποιήθηκε ένα έγγραφο που στάλθηκε στην Β βάθμια σχολική επιτροπή από τους πέντε διευθυντές του συγκροτήματος Ξηροκαμπου με τα άμεσα αλλά δυστυχώς χρόνια προβλήματα και ανάγκες του συγκροτήματος με τα χίλια παιδιά !! Τι έχει επισκευαστεί από αυτή τη λίστα ήθελα να ξέρω. Τι προτεραιότητα έχετε βάλει σε ΟΛΑ αυτά που σας τα ξανά ανακοίνωσαν δυο χρόνια μετά; Να σας πω εγώ τι έχετε κάνει !! Έχετε κάνει κάποια εσωτερικά βαψίματα.

Οι μονώσεις ΔΕΝ έχουν αρχίσει ακόμα και δεν γνωρίζουμε ποτέ θα αρχίσουν και για τα κουφώματα ούτε λόγος μια που ,όπως ενημερώθηκα, δυστυχώς ανακοινώθηκε στους διευθυντές ότι τα πέντε εκατομμύρια (ποια πέντε ;; Που τα βρίσκετε αυτά τα ποσά δεν φτάνουν και δεν θα αλλαχθούν τα κουφώματα! Έχετε κάνει λοιπόν ένα βαψίματακι εσωτερικά και ΤΩΡΑ με ανοιχτά τα σχολεία θα βάψετε εξωτερικά. Οι μονώσεις άγνωστο πότε θα αρχίσουν και κουφώματα δεν σας φτάνουν τα χρήματα για να αντικαταστήσετε .

Μα τι νόημα έχει να βάψετε εσωτερικά όταν δεν έχουν γίνει ακόμα οι μονώσεις και τα κουφώματα – ειδικά τα βορινά – που μπάζουν νερά,όποτε με τις πρώτες βροχές θα ξαναμπούν μέσα τα νερά και θα ξαναγίνουν οι αίθουσες όπως ήταν πριν !! Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός !! Προχειρότητα και πασαλείμματα θα τα ονόμαζα εγώ όλα αυτά χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική λύση στα προβλήματα των σχολείων και των παιδιών μας ! Πάω τώρα στα γυμνάσια. Είναι δυνατόν τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε αίθουσες γυμναστηρίων ; Ποιος φταίει γι αυτό ; Που είναι οι λυόμενες που υποσχεθήκατε από ΠΕΡΥΣΙ;

Ο κ Ορφανακης πρόεδρος της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής μας είχε διαβεβαιώσει ότι οι λυόμενες αίθουσες θα ήταν έτοιμες πέρυσι! Ποιος φταίει γι αυτό; Που είναι αυτά που υποσχεθήκατε; Ένα χρόνο σχεδόν κλειστά τα σχολεία μας αλλά δεν κάνατε ΤΙΠΟΤΑ ! Ξέρετε όμως δημόσια να πετάτε το μπαλάκι και τις ευθύνες σε άλλους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση «η μπάλα» πήρε την Επίτροπο και το Ελεγκτικό Συνέδριο που κατά τις δηλώσεις σας έχει διαφορετική ερμηνεία του νόμου από ότι εσείς και σας απέρριψε τη σύμβαση . Ο λόγος που απορρίφθηκε ήταν ότι δεν υπήρχε οικοδομική άδεια . Εσείς ως μηχανικός δεν το γνωρίζατε αυτό; Δεν τα πιστεύω αυτά πράγματα !! Αν είναι δυνατόν !!

Εδώ για να φτιαχτεί μια πέργκολα χρειάζεται άδεια ποσό μάλλον για να τοποθετηθούν κοντέινερ! Αλλά ας πούμε ότι κάνουν λάθος όπως τους καταλογίζετε και και εσείς έχετε δίκιο . Ποτέ περιμένατε να καταθέσετε αυτή τη σύμβαση ;; 30/08/21 που έχετε πάρει πρωτόκολλο ;; Προτεραιότητα το ονομάζετε αυτό;; Δέκα μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία μας για να υποδεχθούν τα παιδιά μας; Παρολες τις δημόσιες κατηγορίες όμως στην Επίτροπο και το Ελεγκτικό Συνέδριο αυτοί έπραξαν με ταχύτητα και ευαισθησία και πήραν απόφαση κατεπείγον μέσα σε ΤΡΕΙΣ μέρες 3/9/21 !!

Αυτό σημαίνει προτεραιότητα και γι’ αυτό να σταματήσετε τις κατηγορίες δεξιά και αριστερά – όπως συνηθίζετε- και να ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ τις ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΑΣ και εσείς και οι σύμβουλοι σας και οι συνεργάτες σας γιατί είναι ΝΤΡΟΠΗ τα παιδιά μας να ζουν τέτοιες καταστάσεις σε τέτοιους καιρούς !! Δεν θα πω τίποτε άλλο αφού με περιορίζει ο χρόνος ούτε για το Σίσυ ούτε για την Κριτσα ούτε για τον Κρουστά ούτε για το Καλό Χωριό αλλά περιμένω τις ενέργειες σας και θα επανέλθω σε αυτά .

Το μόνο που έχω ακόμα να πω είναι ότι η Μεσοραχη μας εξακολουθεί να πονεί και μαζί της πονάνε τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί του δήμου μας και δεν σηκώνει πια παρηγοριά στον άρρωστο

κ Δήμαρχε !! ΚΑΝΤΕ ΚΑΤΙ !!

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos