Μια τουριστική κυκλική διαδρομή!!  Αν!!
η διαδρομή

Η ένταξη αυτής της διαδρομής στο τουριστικό γίγνεσθαι της Κρήτης με την δυνατότητα για αυτοκίνητα και μικρά λεωφορεία να κινούνται πάνω σε αυτή, θα προσδώσει επιπλέων τουριστική αξία σε όλο το Μιραμπέλλο αν όχι σε όλο τον Νομό Λασιθίου. Για να επιτευχθεί θα πρέπει να ασφαλτοστρωθεί ο δρόμος που οδηγεί από το παραδοσιακό  χωριό του Κρούστα μέσω του οροπεδίου του, στο οροπέδιο του Καθαρού της Κριτσάς.

Η ασφαλτόστρωση αλλά και η διαπλάτυνση όπου είναι αναγκαίο λόγω των κατολισθήσεων, θα δημιουργήσει μια αμφίδρομη κυκλική τουριστική διαδρομή, η οποία θα συνδέει σε όλο το μήκος της σημαντικά αλλά και μοναδικά σημεία όπως την Εκκλησία του Αγίου Μάμα με την ανυπέρβλητη θέα , το μοναδικό αρχέγονο δάσος από πουρνάρια του Κρούστα, τα μινωικά διαμορφωμένα μονοπάτια εντός του δάσους όπου μπορούν να λειτουργήσουν και ως ποδηλατικές διαδρομές, τα αρχαία μινωικά ποιμνιοστάσια, το επιβλητικό ιστορικό σπήλαιο Τάφος (λημέρι ανταρτών κατά τον ΒΠΠ), θα  διευκολύνει παράλληλα τους μελισσοπαραγωγούς, τους αγρότες καλλιεργητές της περιοχής αλλά και το μοναδικό σημείο της Ελλάδος που παράγει ακόμα αμύγδαλα τον Κρούστα!

Μια τουριστική κυκλική διαδρομή!!  Αν!!
φαράγγι του Χαυγά

Στην επέκταση του προς το οροπέδιο του Καθαρού προκειμένου να ολοκληρώσει την κυκλική του διαδρομή προς την Κριτσά, μπορεί να αξιοποιήσει τον Πρίνο του Εγγλέζου ως φυσιολατρικό και ιστορικό μνημείο, τα απολιθώματα του Καθαρού, τα φυσιολατρικά μονοπάτια του για περιπατητές και ποδηλάτες συνδεδεμένα με τον Κρούστα και την Κριτσά, το Φαράγγι του Χαυγά που συνδέει το Καθαρό με το Οροπέδιο Λασιθίου, το μοναδικό στην Ευρώπη Κυπαρισόδασος της Κριτσάς με το Σπήλαιο του Εγγλέζου δηλαδή το ίδιο το οροπέδιο του Καθαρού, εν συνεχεία το σπήλαιο Γαϊδουρότρυπα,  να δώσει και άλλες εισόδους στο Φαράγγι της Κριτσάς κλπ.

Μια τουριστική κυκλική διαδρομή!!  Αν!!
Τάφος, λημέρι των ανταρτών

Μπορεί επίσης να αναδείξει ιστορικά γεγονότα διεθνούς φήμης που έλαβαν χώρα στην περιοχή κατά τον ΒΠΠ, όπως η έναρξη της απαγωγής του Στρατηγού Φρουρίου Κρήτης Κράϊπε, από την ομάδα του διεθνούς φήμης συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ ταγματάρχη των μυστικών υπηρεσιών της κοινοπολιτείας κατά τον ΒΠΠ .

Η κυκλική αυτή διαδρομή θα δώσει την δυνατότητα να αναπτυχθούν μια ποικιλία τουριστικών φυσιολατρικών δράσεων εκμεταλλευόμενες τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής που σήμερα παραμένουν άγνωστα!

Μια τουριστική κυκλική διαδρομή!!  Αν!!
ο πρίνος του Εγγλέζου

 Τα ιστορικά στοιχεία της, τα φυσικά και ανθρώπινα μνημεία που διαθέτει καθώς και οι άνθρωποι της περιοχής μπορούν να σχηματίσουν ένα πολιτιστικό, ιστορικό, θρησκευτικό, φυσιολατρικό τουριστικό προορισμό, ανυπέρβλητο όχι μόνο για την Κρήτη αλλά και για την Ανατολική Μεσόγειο. Ένα προορισμό που θα βρίσκουν σημεία δράσης όχι μόνο όλες οι ηλικίες επισκεπτών αλλά και άνθρωποι με ποικίλα ενδιαφέροντα! Μπορεί να δώσει δε πολλά και στην εκπαιδευτική κοινότητα της πατρίδας μας με εκπαιδευτικές φυσιολατρικού, και ιστορικού σκοπού επισκέψεις. Μπορεί να επιμηκύνει την τουριστική σεζόν της περιοχής μας.

Μια τουριστική κυκλική διαδρομή!!  Αν!!
Κρούστας

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι παραλιακές κλίνες δεν μπορούν να έχουν ικανοποιητικές πληρότητάς και ικανοποιητικές τιμές, χωρίς τα μνημεία της ενδοχώρας του!!

Μιραμπέλλου.

Θωμάς Τζανόπουλος

Τουριστικός Πράκτορας

Μια τουριστική κυκλική διαδρομή!!  Αν!!
Δάσος Κριτσάς

ΥΓ.
Δεν είναι περιττό ένα έργο όπως η ασφαλτόστρωση του δρόμου μεταξύ Κριτσάς και Καλού χωριού αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και προτεραιότητες, επιπρόσθετος του  covid 19, οι οποίες θα επέβαλαν  πρώτιστα το παραπάνω έργο! !

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos