Νυν υπέρ πάντων ανάπτυξη;
Νυν υπέρ πάντων ανάπτυξη;

Όταν, στο τέλος της δεκαετίας του ’50, ο Κούνδουρος έφερνε τον Σωτήρχο στον Άγιο Νικόλαο και ο δήμος, με δήμαρχο τον Καπετανάκη, έβαζε πλάτη για να μετατραπεί η σχολή χωροφυλακής στο Minos Beach που γνωρίζουμε σήμερα, δεν είχαν κατά νου τη σημερινή εξέλιξη των πραγμάτων και σαφώς δεν επιθυμούσαν να είναι αυτό το αποτέλεσμα των έργων τους.

Η ταινία του Disney στη συνέχεια ρίχνει νερό στον μύλο του τουρισμού σε Άγιο Νικόλαο και Ελούντα. Τα πάντα παίρνουν φωτιά …ξενοδοχεία, ταβέρνες, bar, discoteque, βιομηχανικά πλυντήρια, τηλέφωνα αρχίζουν τον ξέφρενο χορό της ανάπτυξης….Μέχρι σήμερα, πενήντα και χρόνια μετά, ο τουρισμός στη περιοχή απ’ όπου ξεκίνησαν όλα έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο, ή μάλλον στον ασύδοτο πιλότο, που κάνει ό,τι θέλει αρκεί να οικονομήσει. Ο δήμαρχος Ρούσσος Καπετανάκης το είδε το κακό το όνειρο και ένα βράδυ κατά την θητεία του, μετά τη χούντα, έθεσε θέματα καλλιέργειας «χρώματος», «ύφους», «χαρακτήρα» της πόλης, αλλά, φευ, οι πάντες αντέδρασαν με αποτέλεσμα το πράγμα να ξεφύγει. Την ίδια πρόταση έθεσε μερικά χρόνια μετά ο Μανώλης Σγουρός στον τότε Δήμαρχο Γιώργο Χατζηδάκη. Εις μάτην!!!!

Σήμερα, αφού δεν υπάρχει έλεγχος κανενός είδους, ή, ακόμα και αν υπάρχει, είναι μόνο στα χαρτιά, οι πολεοδομικές παραβάσεις, οι καταλήψεις παραλιών, το κλείσιμο δρόμων, τα “παρεάκια” που κρατούν κλειστά -με τον «τσαμπουκά» -κάποια επαγγέλματα, η έλλειψη σοβαρών υποδομών, η απούσα τουριστική συνείδηση και η ελεεινή συμπεριφορά των ντόπιων στους ξένους έχουν οδηγήσει στο να συρρικνωθεί η τουριστική περίοδος σε έναν ουσιαστικά μήνα. Οι «στρατηγικές επενδύσεις» που ετοιμάζονται μόνο φορτίο τσιμέντου θα αποφέρουν στο τόπο, άρα άνοδο της θερμοκρασίας και ασκήμια• τίποτα άλλο. Αντί λοιπόν όλοι να καθίσουμε και να αποφασίσουμε τι θέλουμε (αλλά διαθέτοντας και τη βούληση να το εφαρμόσουμε) …τα ‘χουμε αφήσει όλα «χύμα» * !

Τίθεται λοιπόν το κρίσιμο ερώτημα : νυν υπέρ πάντων η ανάπτυξη; Δηλ. τα πάντα “σώπατο”; Ή προσεγμένα προς όφελος όλων, ντόπιων και επισκεπτών;

Δυστυχώς η επίλυση τόσων μεγάλων προβλημάτων απαιτεί χρόνο και βούληση. Καταστάσεις μαζικών παραβιάσεων διαρκούν τόσο, ώστε με το πέρασμα του χρόνου να θεωρούνται πλέον δεδομένες. Όμως, είναι ανεπίτρεπτο ο βιασμός του πολιτισμού μας και του τόπου του να ανάγεται σε προσόν για οποιονδήποτε «ευεργέτη του Δεκαπενταύγουστου» και λοιπούς επιχειρηματίες, υπηρετώντας προσωπικές τους επιδιώξεις. Γιατί, αν όντως είχαν τις ρίζες τους εδώ , θα ήταν ευνόητο γι’ αυτούς πως ο κορμός του τόπου θέλει και τα κλαριά του, επιζητεί τον πολιτισμό του.

Και έρχεται λοιπόν εκείνη η στιγμή που η κραυγή της γης και του πολιτισμού σου συντονίζει τον παλμό της με τον σφυγμό σου και η κατεύθυνση γίνεται κοινή. Με τρόπο αβίαστο και ανιδιοτελή, ακολουθήσαμε τη φωνή της συνείδησης μας και συστηνόμαστε ως ‘Keep Plaka Authentic’. Βασιζόμενοι στη λογική της αυτοσυγκράτησης και στο ‘στόχος μας πρέπει να είναι ο στόχος’ διεκδικούμε την αποκατάσταση της παραλίας της Πλάκας στην αυθεντική της μορφή, απαλλαγμένη από εγκαταστάσεις που προσβάλλουν το τοπίο, τον πολιτισμό της περιοχής, την ιστορία της, το παρελθόν της και απειλούν το μέλλον της. Ένα αίτημα που γίνεται ακόμα πιο καίριο τώρα, με την υποψηφιότητα του νησιού της Σπιναλόγκας ως πολιτιστικού Μνημείου της Ουνέσκο. Η συγκεκριμένη πρόσφατη παραβίαση είναι ο τελευταίος «τροχός της αμάξης» των μαζικών παραβάσεων και αλλοιώσεων της περιοχής. Το ζήτημα έχει πλέον πάρει τη νομική οδό ακολουθώντας όλες τις τυπικές διαδικασίες. Όμορφα, πολιτισμένα, με σεβασμό. Είμαστε στην διάθεση των αρχών για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια χρειαστεί.

Προς το παρόν, ο παλμός της αδικίας γίνεται όλο και πιο δυνατός … σσσς … θα φτάσει και σε εσάς .. .

Keep Plaka Authentic
E-mail: keepplakaauthentic@gmail.com
FB: Keep Plaka Authentic: https://www.facebook.com/Keep-Plaka-Authentic-10850484382…/

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos