Ο τρόπος που ανοίγει η κυβέρνηση τα σχολεία στο νομό Λασιθίου είναι εγκληματικός!

✓ Δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία της υγείας των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των οικογενειών τους.

✓ «Τζογάρει» την υγεία μας και τη μόρφωση των μαθητών με την κοροϊδία, τις παλινωδίες και την αδιαφορίας της.

Στο Παλαίκαστρο ξεκίνησε εδώ και τρεις μέρες αυστηρό lockdown ύστερα από την διάγνωση κρουσμάτων που συνεχίζουν με αυξητική πορεία, επηρεάζοντας και την πόλη της Σητείας αλλά και τα γύρω χωριά με αντίστοιχες επιπτώσεις. Οι φόβοι και η ανησυχία των κατοίκων του νομού για διασπορά στην κοινότητα ελλείψει ουσιαστικών μέτρων είναι απολύτως δικαιολογημένα. Αυτή η πραγματικότητα φαίνεται ότι δεν ιδρώνει το αυτί της κυβέρνησης, η οποία προχωρά σε άνοιγμα των σχολείων σα να μη συμβαίνει τίποτα! Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ανοίγουν τα σχολεία αφενός δημιουργεί συνθήκες εξάπλωσης του ιού και αφετέρου προδιαγράφει το νέο κλείσιμό τους το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για να γίνουν τα απαραίτητα τεστ σε όλους τους κατοίκους του Παλαίκαστρου, ευρύτερα των χωριών της Δημοτικής ενότητας Ιτάνου, αλλά και όλου του δήμου Σητείας. Δεν φροντίζει για τη στελέχωση του μοναδικού νοσοκομείου της περιοχής στη Σητεία με το αναγκαίο προσωπικό αλλά ούτε και για την εγκατάσταση γενικού γιατρού και νοσηλευτή στα χωριά για όσο διαρκέσει αυτή η κατάσταση. Συνεχίζει μόνο με μέτρα αυστηρής αστυνόμευσης των κατοίκων της περιοχής, αφήνοντάς τους μόνους και ανυπεράσπιστους να διαχειριστούν την κατάσταση της υγείας τους!

Η όλη κατάσταση εντείνει τον φόβο και την αγωνία γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερα, καθώς η πανδημία ήρθε να εντείνει τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία της περιοχής μας: σχολεία που γκρεμίζονται, σχολεία με εργαστήρια που μετατρέπονται σε αίθουσες, με αίθουσες κλουβιά που δεν αερίζονται επαρκώς, βάζοντας καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Επιπλέον με τις μετακινήσεις των εκπαιδευτικών από τη Σητεία στο Παλαίκαστρο και τη Ζάκρο, όπου εργάζονται ή συμπληρώνουν ωράριο, πώς μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ίδιων και των μαθητών των σχολικών μονάδων ολόκληρου του Δήμου;

Αφού για δύο ολόκληρους μήνες οι μαθητές οδηγήθηκαν μακριά από τη σχολική τάξη, με όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτή η επιλογή σε γνωστικό-κοινωνικό και ψυχολογικό επίπεδο, ιδίως για τους μικρότερους μαθητές, αλλά και για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου με όλο το άγχος των πανελλήνιων εξετάσεων, για άλλη μία φορά μαθαίνουν ότι οι θυσίες τους πάνε στο … βρόντο, αφού και όλο αυτό το διάστημα δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση για να ληφθούν μέτρα, ώστε να επιστρέψουν με ασφάλεια στις τάξεις τους. Θέλουμε τα σχολεία μας να είναι ανοιχτά για να συνεχιστεί η εκπαιδευτική δια ζώσης διαδικασία, η οποία είναι αναντικατάστατη! Απαιτούμε ωστόσο αυτό να γίνει με τους όρους και τις προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες, ώστε  εκπαιδευτικοί και μαθητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σχολεία, μπροστά σ` αυτήν την έξαρση της πανδημίας που υπάρχει στην περιοχή μας. Η κυβέρνηση να πάρει τώρα ουσιαστικά μέτρα, που παραμένουν επίκαιρα, για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και υγιεινή για όλους!

 Διεκδικούμε:

▪ Προσλήψεις εκπαιδευτικών, αξιοποίηση χώρων και αιθουσών και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.

▪ Άμεσα και δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα, τεστ Covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.

▪ Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

▪ Να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μέτρα για την συνολική αναπροσαρμογή της ύλης σε όλες τις τάξεις.

▪ Για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, δεν αρκεί η ανακοίνωση μειωμένης εξεταστέας ύλης. Το ελάχιστο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει άμεσα στην απόσυρση των αιφνιδιαστικών αλλαγών στο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.

▪ Να ενισχυθούν η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όλα τα Νοσοκομεία – ΚΥ του Λασιθίου και ιδιαίτερα οι δομές στη Σητεία.

Όσο η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας, μαχητικά μπαίνουμε μπροστά να τα διεκδικήσουμε. Τώρα πρέπει να ακουστεί δυνατά η φωνή μας!

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα της Επιτροπής Κατοίκων και Φορέων του Παλαικάστρου, τα οποία πρέπει να γενικευτούν για ολόκληρο τον Δήμο Σητείας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους άλλους εργαζόμενους που βλέπουν τη ζωή και την υγεία τους να «παίζεται στα ζάρια».

Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι φανερό ότι τα σχολεία δεν μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια την Δευτέρα 11/1. Χρειάζεται οι συνάδελφοι σε κάθε σχολείο, σε κάθε σύλλογο διδασκόντων, από κοινού με τους γονείς να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, παραστάσεις, αποχές και άλλες πρωτοβουλίες που θα φέρουν στο προσκήνιο τα προβλήματα και θα επιβάλουν λύσεις. Δεν υπάρχει περιθώριο για αναμονή! Με την Υγεία μας δεν παίζουμε! Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουνε με όλα τα αναγκαία μέτρα που διεκδικούμε!

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΣΕ Λασιθίου 9/1/2021

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos