Παγκρήτιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού
Παγκρήτιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού

Τρίτη 17 Ιουνίου, στις 11.00 το πρωί, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα “Μαρία Λιουδάκη” στην Ιεράπετρα, το Παγκρήτιο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας κ.κ. Προύτζος και Χόντογλου καθώς και τα προεδρεία των Σωματείων και των Εργατικών Κέντρων όλων των νομών της Κρήτης.

Ακολουθεί η τοποθέτηση του Συνδικάτου μας:

Εκ μέρους του Συνδικάτου ΕΕΤΞ-ΣΕ ο “ΤΑΛΩΣ”, ενώνουμε την αγωνία μας και εκφράζουμε την βαθιά συναδελφική μας αλληλεγγύη σε όλους του εργαζόμενους του ευρύτερου τουριστικού κλάδου, οι οποίοι ζουν καθημερινά στο πετσί τους τα αποτελέσματα των αντεργατικών πολιτικών της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου.

Δεν βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να αναμασήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς. Εξάλλου η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη και μιλάει από μόνη της.

Δεν είμαστε εδώ για να αναλύσουμε με στατιστικούς πίνακες και με νούμερα το τουριστικό προϊόν. Αυτά ενδιαφέρουν πρώτα και κύρια τους εργοδότες που βλέπουν εργαζόμενους και πελάτες μόνο ως αριθμούς οι οποίοι από διαφορετική πλευρά θα τους προσδώσουν κέρδη.

Ούτε σαφώς βρισκόμαστε εδώ για να δώσουμε τα συγχαρητήρια μας σε ντόπιους πολιτευτές που υπουργοποιήθηκαν (δείτε το κείμενο εδώ)  και τους προηγούμενους μήνες ως κυβερνητικοί βουλευτές έβαζαν φαρδιά πλατιά τις υπογραφές τους στους πιο ξεδιάντροπους αντεργατικούς νόμους οι οποίοι  καταπάτησαν ότι είχε μείνει από δικαιώματα και κατακτήσεις. Δεν πιστεύουμε ότι  με επικλήσεις  στον Πανάγαθο ή με δημόσια συγχαρίκια και πολύ περισσότερο φέροντας τη σφραγίδα ολόκληρου σωματείου (μη ρωτώντας πάλι τους εργαζομένους), θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και οι μισθοί μας.

Το Συνδικάτο ΤΑΛΩΣ, σε πείσμα πολλών (και ευτυχώς όχι των απλών εργαζομένων) βρίσκεται εδώ για να μεταφέρει το μήνυμα της σταθερής διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων στον τουρισμό ενιαία και όχι διασπασμένα σε ειδικότητες και   φατρίες.

Βρισκόμαστε εδώ για να καλέσουμε τους εργαζομένους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να δημιουργήσουν οργανωμένα τις κοινωνικές και συνδικαλιστικές υποδομές για να αντιμετωπίσουν σαν μια γροθιά την επίθεση που δεχόμαστε και θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε πιο ανελέητα. Να παραμερίσουν ηγεσίες που παίζουν το ρόλο του χωροφύλακα των εργαζομένων και με την υποχωρητικότητα τους μας παραδίδουν βορρά στην αδηφαγία των αφεντικών.

Δηλώνουμε ότι ούτε οι απειλές ούτε τα εκβιαστικά ψηφίσματα ούτε οι δικαστικοί εκφοβισμοί θα μας κάμψουν για να παραιτηθούμε από αυτό που ξεκινήσαμε εδώ και μήνες και ήδη μετράμε συγκεκριμένα αποτελέσματα στη δράση μας όπως π.χ. επαναπρόσληψη ξενοδοχοϋπαλλήλων, διεκδίκηση αποζημίωσης απολυμένων,  καταβολή δεδουλευμένων σε εργαζομένη στον επισιτισμό, οι συνεχείς παρεμβάσεις μας σε εργοδότες και Επιθεώρηση Εργασίας.

Αυτό όμως για το οποίο είμαστε περήφανοι είναι ότι ανοίξαμε ευρύτερα το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων και η σύμπλευση δεκάδων πλέον εργαζομένων στο Συνδικάτο.

Είμαστε περήφανοι που ο “ΤΑΛΩΣ” αποτελεί την πιο ζωντανή και πρωτοπόρα συλλογικότητα εργαζομένων στο Λασίθι. Με την μεγάλη και αυξανόμενη ανταπόκριση που γνωρίζει το Συνδικάτο μας και τις αρκετές δεκάδες μελών που έχουν ενταχθεί και εντάσονται καθημερινά στις γραμμές του, είμαστε σίγουροι ότι στο εγγύς μέλλον οι εργαζόμενοι θα βάλουν την δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις.

Με σύνθημά μας «ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΩΝ – ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ» προτάσσουμε τις διεκδικήσεις μας και καλούμε τους συναδέλφους στον τουρισμό να τις κάνουν κτήμα τους, μέρος της καθημερινότητάς τους, όπλο στα χέρια τους:

  • Οι μισθοί πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα προ των μειώσεων του 2012
  •   Κάτω τα χέρια από το ιερό 8/ωρο και το 5/μερο
  • Αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και  του χρόνου επιδότησης για όσο χρόνο διαρκεί η ανεργία.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού χωρίς δίμηνες ή ολιγόμηνες συμβάσεις με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  •  Άρση του ψηφίσματος της Ομοσπονδίας που φέρεται εναντίον του “ΤΑΛΩΣ”. Αφενός δεν στέκεται πουθενά νομικά, αφετέρου υποβόσκει άρνηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών. 
  • Καταδίκη από τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας της δικαστικής δίωξης ( κείμενο τριτανακοπής εδώ) του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κατά του ΤΑΛΩΣ.

Ενώνουμε τη φωνή και τη δύναμή μας με τους συναδέλφους και των 4 νομών της Κρήτης με στόχο τη δημιουργία ενός πανίσχυρου κλάδου που σκοπό θα έχει όχι μόνο να αναχαιτίσει την μεθοδευμένη επίθεση στα δικαιώματά μας αλλά θα μπει μπροστά σε όλα τα προβλήματα που εξοντώνουν τους εργαζόμενους.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos