Οι βασικές πολιτικές εκτιμήσεις της πανελλαδικής σύσκεψης της Λαϊκής Ενότητας
Οι βασικές πολιτικές εκτιμήσεις της πανελλαδικής σύσκεψης της Λαϊκής Ενότητας

Η Πανελλαδική Σύσκεψη της Λαϊκής Ενότητας θεωρεί ότι το πλαίσιο και η κατεύθυνση που αποτυπώνεται στα εισηγητικά κείμενα όπως και η προγραμματική διακήρυξη ορίζουν το περίγραμμα με το οποίο θα κινηθεί η ΛΑΕ το επόμενο διάστημα μέχρι την πρώτη, την «ιδρυτική», Πανελλαδική Συνδιάσκεψή της, στις αρχές του χρόνου.

Ειδικότερα, η Πανελλαδική Σύσκεψη κάνει τις ακόλουθες εκτιμήσεις για τη συγκυρία και τα καθήκοντά μας:

  1. Η ΛΑ.Ε. υπογραμμίζει ότι το ξεκίνημα της συγκεκριμένης εφαρμογής του Μνημονίου 3 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την καλυμμένη υποστήριξη από  ΝΔ, ΠΑΣΟΚ Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων  και -κυρίως- την ανοιχτή υποστήριξη από τους δανειστές και τις ευρωηγεσίες, διαμορφώνει καθοριστικά τους όρους της συγκυρίας και διαμορφώνει ένα κλίμα σαφώς διαφορετικό από αυτό των εκλογών της 20/09.
  2. Τα πρώτα σκληρά μνημονιακά μέτρα αποδεικνύουν χειροπιαστά και συγκεκριμένα την πραγματικότητα για την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τερματίζουν τη δημαγωγία για τα διαβόητα «ισοδύναμα», αλλά και βάζουν τέλος στις αυταπάτες περί μνημονιακής πολιτικής «με ανθρώπινο πρόσωπο». Καταδεικνύουν ότι το επόμενο διάστημα ο λαός θα βρεθεί αντιμέτωπος με μια επίθεση αντιλαϊκών νεοφιλελεύθερων μέτρων. Την ίδια στιγμή, η οικονομική κρίση βαθαίνει και δεν υπάρχει εύκολη έξοδος από το φαύλο κύκλο χρέους – ύφεσης – ανεργίας.
  3. Ακριβώς για αυτό, η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου έρχεται αντιμέτωπη με το πρώτο κύμα κοινωνικής αντίστασης στην πολιτική της. Η επιτυχημένη γενική απεργία στις 12 Νοέμβρη απέδειξε τον τερματισμό της «περιόδου χάριτος» πριν η κυβέρνηση κλείσει 50 μέρες στην εξουσία, ενώ οι κινητοποιήσεις των μαθητών και η σημαντική κινητοποίηση των αγροτών αποδεικνύουν ότι υπάρχουν όροι για ένα ευρύ κοινωνικό μέτωπο αντίστασης, που μπορεί αρχικά να μπλοκάρει συγκεκριμένα μέτρα και να διαμορφώσει όρους για να ανατραπεί το σύνολο της μνημονιακής πολιτικής. Αυτό είναι και το καλύτερο πεδίο για να εργαστούμε και για τη συγκρότηση και ενίσχυση και της ίδιας της ΛΑΕ.
  4. Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά «κραταιά» είναι σήμερα η κυβέρνηση. Οι εσωτερικές αντιθέσεις (π.χ. με το ξεδίπλωμα της «Πανουσιάδας» και των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, την παραίτηση Σακελλαρίδη, τις διαγραφές Παναγούλη και Νικολόπουλου) θα ενταθούν, καθώς η κυβέρνηση θα εφαρμόζει ολοένα και αντιλαϊκά μέτρα, ενώ στα προβλήματα θα συμβάλει και η προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αλλαγές στον χάρτη ισχύος των ΜΜΕ, αλλά και των επιχειρήσεων γενικότερα, με μοχλό την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών. Τα προβλήματα συνοχής στην Κ.Ο. και στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθούν.
  5. Συνολικά, μπορούμε να πούμε ότι η ένταση της κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, οι επιπτώσεις από την εφαρμογή των μέτρων, αλλά και το ξεδίπλωμα των κινητοποιήσεων αντίστασης, όπως και η αποκάλυψη του δημαγωγικού χαρακτήρα των προεκλογικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, θα επιταχύνει τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα.
  6. Η ΛΑ.Ε. θέτει το σύνολο των δυνάμεών της σε κινηματικό «συναγερμό» και θα προγραμματίσει τις ενέργειές της με στόχο να τεθεί στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής αντίστασης και της πάλης για να επιστρέψει ξανά η εμπιστοσύνη του λαού στη δύναμη του συλλογικού αγώνα αλλά και της προσπάθειας να ξαναγίνει η Αριστερά συνώνυμη με την αντίσταση, την κατάργηση των μνημονίων, την ριζοσπαστική αλλαγή και τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Γραφείο Τύπου ΛΑ. Ε Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos