Σύλλογος Μυλωνάδες: Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος
…..όπως αρχικά επισκευάστηκε ο μύλος

Απάντηση στην δημοσίευση διαμαρτυρία  του Πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Νικηθιανού στο φύλο της ΑΝΑΤΟΛΗ 25/01/22 σελ 6.

Κ Πρόεδρε, προς τι η επίθεση στο σύλλογο Μυλωνάδες;  Με τις ενέργειες του Συλλόγου Μυλωνάδες και συγκεκριμένα με την εμπεριστατωμένη επίσκεψη τους στην υπηρεσία νεότερων μνημείων, ουσιαστικά ακυρώθηκε η κατεδάφιση των μύλων, αφού χαρακτηρίζονται πλέον ως νεότερα μνημεία υποχρεώνοντας τον μελετητή του ΒΟΑΚ να τους παρακάμψει! Αυτό είναι το ευχαριστώ για την στήριξη από τον σύλλογο Μυλωνάδες προκειμένου να μην καταστραφούν τα μνημεία του χωριού Νικηθιανός ώστε συνεχίσουν να προσφέρουν στον πολιτισμό και τουρισμό του τόπου; Ή μόνο με την φωτογραφήσεις του «σπιτιού σας» ασχολείστε και μάλιστα την στιγμή που γκρεμίζετε;

Δεν είναι πρωτόγνωρο για τα Ελληνικά δεδομένα  και χρονικά να συκοφαντούνται αυτοί που προσφέρουν ανιδιοτελώς! Είναι ο κανόνας μερικές χιλιάδες χρόνια, που τώρα  επιβεβαιώνεται ακόμα μία φορά με την έντυπη διαμαρτυρία σας ως ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Νικηθιανού.

 Όμως και για την αποκατάσταση της αλήθειας ιστορικά και ηθικά έχω να αναφέρω ότι το  έναυσμα για την δημιουργία του Συλλόγου Μυλωνάδες, ήταν η καταστροφή του Μύλου του Νικηθιανού με δικιά σας απόφαση και πρωτοβουλία αλλά και ο κανιβαλισμός δεύτερου μύλου από το χωριό της ιδιαίτερης πατρίδας σας, τον  Νοφαλιά, προκειμένου να «επισκευαστεί» ο πρώτος όσο το δυνατόν!

Σύλλογος Μυλωνάδες: Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος
η λογική του …..αλυσοπρίονου …..

Ο Σύλλογος Μυλωνάδες αποσκοπεί όχι μόνο στην προστασία των πετρόμυλων ως νεότερα μνημεία από ενέργειες και παρεμβάσεις όπως οι δικές σας αλλά και την δημιουργία του μεγαλύτερου παραδοσιακού μουσειακού αιολικού πάρκου της Ευρώπης, με την αναστήλωση των εκατοντάδων πετρόμυλων του Νομού Λασιθίου, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται στο Μιραμπέλλο (πάνω από 200) , και την ένταξη τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προς όφελος των ιδιοκτητών αλλά και του τόπου σε πολλαπλά επίπεδα.

Ποια είναι άραγε η πρόσφατη ανακαίνιση σας που «πολεμήσαμε» ως αναφέρετε; Αυτή που με αλυσοπρίονο κόψατε τον κεντρικό άξονα/αξόνι του πετρόμυλου ως δήθεν σαθρό (όπως επικαλείστε τώρα μετά την κατακραυγή και με κίνδυνο να βρεθείτε κατηγορούμενος),  προκειμένου να τοποθετηθεί  στεφάνι υποδοχής των ακτινών του ως «καραγκιόζ μπερντέ» τουριστικής ατραξιόν; Αυτήν την ασέβεια, προς κάθε ηθική και πολιτιστική αξία είχαμε υποχρέωση να την στηλιτεύσουμε!  Ή την ανακαίνιση που μετά τις έντονες διαμαρτυρίες μας για την καταστροφή του μύλου με αλυσοπρίονο, κανιβαλίσατε  άλλον μύλο από τον Νοφαλιά προκειμένου να αποκαταστήσει οπτικά και μόνο την ζημιά που προκάλεσε το αλυσοπρίονο σας!

Όντως υπάρχουν οι φωτογραφίες της όλης και παράνομης παρέμβασης σας που έθεσε τον λειτουργικό μηχανισμό του μύλου οριστικά εκτός λειτουργίας αφού τον κατέστρεψε.

Με αλυσοπρίονα και κανιβαλισμό μνημείων προάγετε  τον πολιτισμό ή θέλετε να αναβιώσετε την εποχή των κατοίκων του Πλατανιά οι οποίοι καταδιωκόμενοι και σφραγισθέντες από τους Τούρκους δημιούργησαν το χωριό  Νικηθιανός;

Ποια η διαφορά από τον Λόρδο Έλγιν που κατακρεούργησε την Ακρόπολη;

Σύλλογος Μυλωνάδες: Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος
η κατάσταση του μύλου σήμερα, εσωτερικά

Κ πρόεδρε λησμονήσατε ότι στην αρχική προσπάθεια ανάδειξης του πετρόμυλου, ως αντιπρόεδρος του τότε ΔΣ του πολιτιστικού παραιτηθήκατε! Με προφάσεις για να  καλύψετε την αντίθεση σας για την ανάδειξης του Μύλου, εγείρατε θέματα όπως ότι δεν μπορεί μια  ξένη ιδιοκτησία να την στολίσει ο σύλλογος ή  όπως οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις πιθανός να ήταν επικίνδυνες …… κλπ. Προκειμένου δε να ακυρώσετε τότε Χριστουγεννιάτικο στολισμό και την ανάδειξη του μύλου ως συμβόλου του χωριού, συγκαλέσατε  έκτακτο ΔΣ για το θέμα συνεπικουρούμενος από τον νυν και τότε πρόεδρο του χωριού, ο οποίος εξέφραζε τα ίδια σαθρά επιχειρήματα με εσάς και μάλιστα με ένα επιπλέον. Το ότι δεν μπορούσε ο δήμος να παραχωρήσει το καλαθοφόρο του για να στολιστεί με χριστουγεννιάτικα ένα ιδιωτικό κτίριο όπως είναι ο πετρόμυλος στα όρια του ΒΟΑΚ.

Ο Στολισμός επετεύχθη, επισφραγίστηκε δε με την παραίτηση σας από το ΔΣ αλλά και συνεχίστηκε βάζοντας τον Νικηθιανό στο τουριστικό γίγνεσθαι της Κρήτης και όχι μόνο. Ξένες δάφνες και αγώνες προσπαθείτε να καρπωθείτε τώρα, δεν πειράζει αλλά γιατί συκοφαντώντας μας όταν μάλιστα έχετε επιφέρει μη αναστρέψιμη βλάβη στον μύλο σύμβολο  του χωριού και σύμβολο τώρα του Μιραμπέλλου! Άραγε μετά την κατακρεούργηση με αλυσοπρίονο του κεντρικού άξονα του μύλου από μαυρομουρνιά με τις υποδοχές των ακτινών του Μύλου, τι έχει σειρά να βρεθεί μπροστά στο αλυσοπρίονο σας,  τα παλιά «σαθρά» τέμπλα των εκκλησιών, οι παλιές «σαθρές» εικόνες και ξύλινα σκεύη……….τι;

Ακατανόητη η επίθεση σας! 

Ο σύλλογος Μυλωνάδες δεν θα σας επιτρέψει να προβείτε σε παρεμβάσεις καταστροφής στο μέλλον όπως στον Μύλο που καθαρίσαμε ανακαινίσαμε και αναδείξαμε, χρηματοδοτήσαμε (ακόμα και από την τσέπη μας), με εσάς αντίθετο στην προσπάθεια μας, ως τα τότε μέλη του ΔΣ του προοδευτικού συλλόγου του Νικηθιανού.

Την επόμενη φορά που θα ενεργήσετε με αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο «του αλυσοπρίονου» και της σαθρής αξιακής συμπεριφοράς σας  εις βάρος της πολιτισμικής μας κληρονομιάς  και της ξένης περιουσίας, η καταγγελία δεν θα είναι μέσο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης  ή του τύπου που επικαλείστε και που σας προκαλώ να δημοσιοποιήσετε αλλά απευθείας στις αρμόδιες αρχές!

Υ Γ. Φωτογραφίες.  Η πρώτη για την κατάσταση που παραδόθηκε ο μύλος  λειτουργικός από το προηγούμενο ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου η δεύτερη με κομμένο άξονα και οι υπόλοιπες στην κρίση του καθένα μας!!

Θωμάς Τζανόπουλος Πρόεδρος συλλόγου Μυλωνάδων

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos