Υβριδικός Σταθμός της ΤΕΡΝΑ η αλήθεια πίσω από την διαφήμιση
η εκδήλωση

Το φράγμα Ποταμών σχεδιάστηκε για “την άρδευση του κάμπου του Ρεθύμνου και την ουσιαστική ενίσχυση της υδροδότησης του Δήμου Ρεθύμνου”.

Όλες οι εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων που του έχουν δοθεί αφορούν αποκλειστικά την ύδρευση των δήμων Ρεθύμνου και Αρκαδίου και την άρδευση 25.820 στρεμμάτων σε δήμους Ρεθύμνου και Αρκαδίου.

Ωστόσο, λίγο πριν τα εγκαίνια του φράγματος (2009) που έγιναν πριν ολοκληρωθεί το έργο, άρχισαν να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για την “ενεργειακή αξιοποίηση” του.

Στις 12 Ιανουαρίου 2012 ο ΟΑΔΥΚ υπέγραψε σύμβαση με την ΤΕΡΝΑ για την ενεργειακή αξιοποίηση του φράγματος αντί να επικεντρωθεί στην υλοποίηση των έργων για τα οποία το φράγμα πήρε έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων αποκλειστικά  για την “άρδευση αλλά και την ύδρευση των δήμων Ρεθύμνου και Αρκαδίου”.

Παρά τα όσα επέβαλαν και επιβάλλουν οι Περιβαλλοντικοί Όροι, ο ΟΑΔΥΚ ακόμα μελετά την ύδρευση. Όσο για την άρδευση: Σύμφωνα με την ΜΠΕ για το Υβριδικό της ΤΕΡΝΑ (κεφ.6 §11.1) ο ταμιευτήρας είναι σχεδόν γεμάτος γιατί “δεν έχουν κατασκευασθεί τα κατάντη αρδευτικά δίκτυα”.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας με την ΤΕΡΝΑ, ο ΟΑΔΥΚ – μετέπειτα ΟΑΚ (Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ) συμπεριφέρεται πλέον απροκάλυπτα ως πλασιέ, διαφημίζοντας το “ μεγάλο αναπτυξιακό έργο ” το υβριδικό της ΤΕΡΝΑ. Την φράση αυτή επαναλαμβάνουν με πηχυαίους τίτλους τα ΜΜΕ και παπαγαλίζουν σε κάθε ευκαιρία παράγοντες και διάφοροι παρατρεχάμενοι χωρίς να μπαίνουν σε λεπτομέρειες που ενδέχεται να προβληματίσουν τους πολίτες. Το έργο είναι “αναπτυξιακό”. Τελεία και παύλα!

Όμως, για ποιόν είναι “αναπτυξιακό” ένα έργο που θα καταστρέψει ανεπιστρεπτί τόσες προστατευόμενες περιοχές σε Ρέθυμνο, Αμάρι και Σητεία για να παράγεται ρεύμα 50 ΜW για 8 ώρες μόνο την ημέρα, το οποίο θα πουλιέται στο δίκτυο προς 236 ευρώ η μεγαβατώρα ( όπως ορίζει η άδεια παραγωγής και αναφέρεται στην ΜΠΕ ) όταν η λιανική τιμή της μεγαβατώρας στο διασυνδεδεμένο δίκτυο είναι 70 ευρώ;

Κι εκτός από αυτήν την σκανδαλώδη τιμή ρεύματος, η ΤΕΡΝΑ θα παίρνει επί πλέον 6.350.000 € τον χρόνο ως «αποζημίωση διαθεσιμότητας ισχύος”.

Πόσο θα ακριβύνει το ρεύμα για τον καταναλωτή;

Από την πρώτη κιόλας σελίδα η ΜΠΕ του έργου χαρακτηρίζει στοχαστική και μη προβλέψιμη την ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ.

Στο κεφάλαιο 2 § 3.1 παραδέχεται ότι τα αιολικά πάρκα χαρακτηρίζονται από αστάθεια φορτίου και συμπληρώνει ότι με το έργο αυτό επιτρέπεται η “βελτιστοποίηση της λειτουργίας και των θερμικών Μονάδων (λιγνιτικών και φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου)” !

Με λίγα λόγια:
Τόσα χρόνια, η προπαγάνδα των εταιρειών ΑΠΕ υποστήριζε ότι θα σωθεί ο πλανήτης με την αξιοποίηση του ήλιου και του αέρα και θα κλείσουν τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια.

Κι αφού ξεριζώθηκαν χιλιάδες στρέμματα πολύτιμης βλάστησης και τσιμεντώθηκαν βουνά για να γεμίσουν ανεμογεννήτριες, η ΤΕΡΝΑ ομολογεί πως όχι μόνο δεν μας σώζουν οι ανεμογεννήτριες αλλά το ασταθές ρεύμα που παράγουν δημιουργεί προβλήματα στο δίκτυο και στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια!

Για τούτο, εκτός από τη γη (τα βουνά που συνεχίζει να καταλαμβάνει με ανεμογεννήτριες)  ζητά και ύδωρ για να “αποθηκεύει” ενέργεια και εξισορροπημένη να την στέλνει στο διασυνδεδεμένο σύστημα. Έτσι, με το κατά πολύ ακριβότερο ρεύμα της αντλησιοταμίευσης θα συμβάλλει προφανώς στη “βελτιστοποίηση της λειτουργίας των θερμικών μονάδων” ανεβάζοντας την τιμή του ρεύματος σε επίπεδα που λίγοι θα μπορούν να πληρώσουν.

Άλλωστε, για τις μεγάλες ενεργειακές πολυεθνικές δεν νοείται πλέον ενέργεια χωρίς “αξιοποίηση” από μεριάς τους των υδάτινων πόρων.

Ποιόν εξυπηρετεί τελικά αυτό το “αναπτυξιακό” έργο όταν:

  • Το ακριβότερο (επειδή προέρχεται από ΑΠΕ) ρεύμα που θα παράγει το αιολικό πάρκο θα εγχέεται (κατά προτεραιότητα επειδή προέρχεται από ΑΠΕ ) στο δίκτυο στην Σητεία  προκαλώντας τα γνωστά προβλήματα που προκαλεί το ασταθές και μη προβλέψιμο ρεύμα των ανεμογεννητριών στα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια,
  • Στο Ρέθυμνο, οι αντλίες που θα ανεβάζουν το νερό από το φράγμα Ποταμών στα Χάρκια θα λειτουργούν με ρεύμα πάλι από το δίκτυο,
  • Θα απαιτείται περισσότερη ενέργεια για να ανέβει το νερό στον πάνω ταμιευτήρα από την υδροηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται κατά την πτώση του και θα πουλιέται 236 € η μεγαβατώρα.

Τον τελικό λογαριασμό, βέβαια, θα τον πληρώνουν οι καταναλωτές!

Λέει πολλά ενδιαφέροντα η ΜΠΕ του υβριδικού για όποιον έχει την υπομονή να την διαβάσει αντί να βασιστεί στις ωραιοποιημένες ανακρίβειες και τις υποσχέσεις που μοιράζουν εκ μέρους της ΤΕΡΝΑ κάποιοι εκπρόσωποι του ΟΑΚ.

Για παράδειγμα η “όμορφη λίμνη” του φράγματος, που “δεν θα κατέβει ούτε μέτρο” όπως δήλωσε πριν λίγες μέρες ο κ. Μαμαγκάκης στο δημοτικό Συμβούλιο Αμαρίου, θα χρειαστεί σύμφωνα με την ΜΠΕ να κατέβει περίπου 20 μ. “ενδεχομένως και χαμηλότερα” (κεφάλαιο 2 §7.4) για όσο διάστημα απαιτεί η κατασκευή του έργου στον κάτω ταμιευτήρα.

Και μην ονειρεύεται κανείς λιμνοδεξαμενή στα Χάρκια. Προορισμός του πάνω  ταμιευτήρα είναι να αδειάζει μόλις γεμίσει.

Γενικώς, σε τέτοιου είδους “επενδύσεις” επιχειρείται να εκτραπεί το ενδιαφέρον των ιθαγενών από αυτά που πράγματι χάνουν (κι αυτά  που δικαιούνται και δεν παίρνουν) και να επικεντρωθεί στα λαμπερά καθρεφτάκια και τις χάντρες.

Όσες θέσεις εργασίας και να υπόσχονται οι πλασιέ της εταιρείας ( η ΜΠΕ αναφέρει 20 εργαζόμενους σε κάθε εργοτάξιο) θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του ότι η ΤΕΡΝΑ είναι μια μεγάλη τεχνική – κατασκευαστική εταιρεία με δικά της μηχανήματα και μόνιμο προσωπικό.

Κι όσο για τα ανταποδοτικά οφέλη, μπορεί κανείς να αντιληφθεί αν κερδίζει ο πολίτης από μια μικρή έκπτωση αφού του έχουν πολλαπλασιάσει την τιμή ενός αγαθού που θα έπρεπε να είναι δημόσιο και φτηνό.

Ο Υβριδικός Σταθμός της ΤΕΡΝΑ με 27 ανεμογεννήτριες ύψους 140 μέτρων στη Σητεία και αντλησιοταμίευση σε φράγμα Ποταμών Αμαρίου και Χάρκια Ρεθύμνου είναι ένα έργο που εδώ και  χρόνια διαφημίζεται με τρόπο που αποκλείει κάθε αμφισβήτηση. Οι κάτοικοι της Σητείας ωστόσο ξεσηκώθηκαν ενάντια στο έργο.

Ίσως δεν είναι αργά να μάθουμε κι εμείς τι κρύβεται πίσω από το ωραίο περιτύλιγμα και να σκεφτούμε αν θέλουμε το φράγμα Ποταμών βιομηχανική περιοχή με πυλώνες υψηλής τάσης γύρω του. Αν θέλουμε να γεμίσουμε υβριδικά εργοστάσια. Περιμένουν κι άλλες εταιρείες: Στον Τσιλίβδικα, στον Κουρνά και αλλού. Ο υβριδικός σταθμός της ΤΕΡΝΑ είναι μόνο η αρχή σε έναν νέο κύκλο κερδοσκοπίας σε  βάρος του τόπου.

Συντονιστική Ομάδα Ρεθύμνου του Παγκρητίου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos