Όταν πνιγόμαστε δίπλα στη θάλασσα.......
20 μέτρα από τη θάλασσα, καλείται η πυροσβεστική να αντλήσει νερά…..

Πριν μερικά χρόνια ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (W.M.O.), είχε προβλέψει και προειδοποιήσει ότι πλέον οι προγνώσεις θα πρέπει να εστιάζουν στις επιπτώσεις του καιρού και όχι σ’ αυτόν, καθ’ αυτόν τον καιρό.

Στην Ιεράπετρα, όταν πλημμύρισε η πόλη ανοίχτηκαν τα φρεάτια. Στη Σητεία ναι με είχε καθαριστεί ο ποταμός Παντέλης, αλλά στη παραλία έφτασαν καλάμια και διάφορα έπιπλα. Που σημαίνει ότι κάποιοι πέταξαν υλικά μέσα στον ποταμό. Που αυτό με τη σειρά του προβάλει και την ατομική μας ευθύνη. Στον Άγιο Νικόλαο πλημύρισε το λιμάνι λίγα μέτρα από τη θάλασσα. Που σημαίνει ότι κάποιοι δεν προβλέπουν καν!!!! Ή μάλλον δεν διδάσκονται από τους παλαιότερους.

Είτε μας αρέσει είτε όχι, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Την έχουμε προκαλέσει εμείς αδιαφορώντας για το σπίτι μας. Με άλλα λόγια, πλέον, πρέπει να μετασχηματίσουμε τις υποδομές μες σε τέτοιο βαθμό για να απορροφούν φαινόμενα όπως το σημερινό ή και μεγαλύτερο ή θα πνιγόμαστε σαν ποντίκια.

Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα!!

Όπως επίσης άμεσα……

……..θα πρέπει να αλλάξουμε λογικές και κακές συνήθειες: π.χ. πως και με τι υλικά χτίζουμε, να αποδοθούν ποτάμια και ρέματα στον κύριο τους δηλ., στο νερό, να αφήσουμε τα καμένα δάση ήσυχα να αναβλαστήσουν, ακόμα και να τα βοηθήσουμε, να σεβαστούμε τους φυσικούς πόρους ή με άλλα λόγια:

να αφήσουμε κατά μέρος τη καλοβόλεψη μας γιατί μας επιστρέφει κατάμουτρα ως άλλο μπούμερανγκ….. και όπως όλοι έχουμε καταλάβει, η φύση έχει δύναμη.

Υ.Γ.:

  • 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής θα γίνει εκτεταμένη σύσκεψη για τις ζημιές στη Σητεία παρόντος και του Υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, αφού θα έχουμε πάρει μια πρώτη κρυάδα των ζημιών με το πρώτο φως της ημέρας.
  • Αργοπορία ανακλαστικών της Πολιτικής Προστασίας: ενώ είχαμε έγκαιρα εικόνα του καιρού που θα εξελισσόταν στην ανατολική Κρήτη, το σήμα από το 112 στάλθηκε όταν η ζημιά είχε γίνει (13:30).
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos