20ο Συνέδριο ΚΚΕ ισχυροποιούμε το ΚΚΕ
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος

Άρθρο Σάββα Βασιλειάδη, γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Σε λίγες μέρες, στις 30 Μάρτη ξεκινά το 20ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

Πρόκειται για μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία, ανοιχτή στο λαό, που αντίστοιχη δεν ακολουθεί κανένα άλλο κόμμα. Το ΚΚΕ έγκαιρα έδωσε τις θέσεις του Συνεδρίου στη δημοσιότητα για συζήτηση, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από το Γενάρη.  Από τότε διεξάγεται ένας ανοιχτός δημόσιος διάλογος, μέσα από τα έντυπα του Κόμματος, τον «Ριζοσπάστη», την ΚΟΜΕΠ και  δεκάδες ανοιχτές συσκέψεις και εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα. Αυτές οι διαδικασίες δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο που θέλει να συμμετάσχει δημιουργικά να πει τη γνώμη του, τις παρατηρήσεις του, τις προτάσεις του, ώστε οι αποφάσεις του Συνεδρίου να είναι όσο το δυνατόν πιο συλλογικές, πιο ολοκληρωμένες μέσα από αυτήν την πλατιά συζήτηση με το λαό.

Ο βασικός στόχος που τίθεται για το 20ό Συνέδριο είναι η ολόπλευρη ιδεολογική – πολιτική – οργανωτική ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της Νεολαίας του, ως Κόµµατος της επαναστατικής ανατροπής.

Αυτή η ισχυροποίηση αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μας τους Κομμουνιστές, για να  φέρουμε σε πέρας τα σύνθετα καθήκοντα που έχουμε θέσει προς όφελος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας. Καθήκοντα όπως η ανασύνταξη του εργατικού κινήµατος, η πάλη κατά του ιμπεριαλιστικού πολέµου, η οικοδόµηση της κοινωνικής συµµαχίας σε αντικαπιταλιστική αντιµονοπωλιακή κατεύθυνση µε στόχο την εργατική εξουσία.

Μάλιστα επιδιώκουμε να ανταποκρινόμαστε ικανοποιητικά στα παραπάνω σε όλες τις συνθήκες, όπως για παράδειγμα στις μέρες μας όπου κυριαρχεί η υποχώρηση της συμμετοχής των εργαζομένων στους αγώνες και όπως λέμε «όλα μοιάζουν ακίνητα». Όμως ταυτόχρονα μεγαλώνει η ανάγκη για οργανωμένη απάντηση του εργατικού λαϊκού κινήματος σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με το καπιταλιστικό κίνημα, απέναντι στην ολομέτωπη οργανωμένη επίθεση κυβερνήσεων – ΕΕ – κεφαλαίου στα λαϊκά δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων. Αντίστοιχα μας ενδιαφέρει να ανταποκρινόμαστε στη φάση της ανόδου του εργατικού – λαϊκού κινήματος εξασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα και το σωστό προσανατολισμό του, όπως και σε δύσκολες συνθήκες πιθανής πολεμικής εμπλοκής της χώρας μας – που δεν είναι καθόλου απίθανη στις μέρες μας ή ακόμα και γενικευμένης λαϊκής εξέγερσης, όπου χρειάζεται να οργανωθεί η εργατική λαϊκή αντεπίθεση με στόχο την εξουσία από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της.

Οι θέσεις της ΚΕ για το 20ο Συνέδριο αναφέρονται στον απολογισμό δράσης από το 19ο Συνέδριο και στα νέα καθήκοντα του Κόμματος και της Νεολαίας του έως το επόμενο, το 21ο Συνέδριο, και επικεντρώνεται στο συνολικό απολογισμό δουλειάς της τετραετίας για ισχυροποίηση του Κόμματος και της ΚΝΕ,

Αναλύονται οι προϋποθέσεις που απαιτούνται για να προχωρήσει το Κόμμα  μπροστά συντεταμένα και δυναµικά, µε κομμουνιστική τόλµη, υπευθυνότητα κι επαγρύπνηση:

  • Οικοδομώντας κοµµατικές οργανώσεις «παντός καιρού» σε εργασιακούς χώρους και κλάδους στρατηγικής σηµασίας.
  • Αναπτύσσοντας δίκτυο κοµµατικών οργανώσεων παντού όπου «χτυπά η καρδιά» της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωµάτων.
  • Ισχυροποιώντας το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, ώστε να παίζουν τον πρωτοπόρο ρόλο τους.
  • Διευρύνοντας την επιρροή και την εμβέλεια του Κόµµατος σε όλο και νέους εργαζόμενους που εκφράζουν δυσαρέσκεια απέναντι στο καπιταλιστικό σύστηµα, τη φτώχεια και ανεργία που αυτό «γεννά», αλλά και απέναντι σε όλους τους διαχειριστές της καπιταλιστικής οικονομίας και του σάπιου και διεφθαρμένου αστικού πολιτικού συστήματος, του αστικού κράτους.
  • ∆ουλεύοντας πρωτοπόρα για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήµατος.
  • Προωθώντας την κοινωνική συµµαχία εργατών του ιδιωτικού και κρατικού τοµέα, των βιοπαλαιστών αγροτών και άλλων αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ και εντάσσοντας σε αυτήν όλο και περισσότερες δυνάµεις νέων και γυναικών των λαϊκών οικογενειών.

Επιπλέον, στις θέσεις της ΚΕ αναλύεται το πλαίσιο των οικονομικών εξελίξεων, της κατάστασης στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, οι εκτιμήσεις του Κόμματος για τις εξελίξεις τα επόμενα χρόνια. Ενώ τέλος, γίνεται απολογισμός δράσης της Κεντρικής Επιτροπής και όλου του Κόµµατος,  προγραμματισμός δράσης έως το 21ο Συνέδριο.

Το Κόμμα, τα προηγούμενα χρόνια, εξοπλισμένο με τις αποφάσεις του 18ου και 19ου Συνεδρίου, πάλεψε σε σύνθετες συνθήκες, με αυτοθυσία, χωρίς ταλάντευση, ώστε να αναπτύσσεται η λαϊκή πάλη γύρω από οξυμμένα καθημερινά προβλήματα, ενάντια στα συνεχή αντιλαϊκά μέτρα και ταυτόχρονα να συνδέεται με τη ζύμωση και πάλη για την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, την κατάργηση των εκμεταλλευτικών κοινωνικών σχέσεων και την αντικατάστασή τους από τις σοσιαλιστικές – κομμουνιστικές σχέσεις.

Ανάπτυξε εκτεταμένη εσωτερική και δημόσια ιδεολογική-πολιτική δουλειά ενάντια στις κοινοβουλευτικές αυταπάτες, στη μεταρρυθμιστική πολιτική (όπως συμπυκνώνεται στην αναγνώριση και διεκδίκηση «μεταβατικών σταδίων» ανάμεσα στον καπιταλισμό και το σοσιαλισμό-κομμουνισμό), που εδώ και δεκαετίες κυριάρχησε και εξακολουθεί να κυριαρχεί στο κομμουνιστικό κίνημα διεθνώς.

Μέσα στο 2015 φάνηκε με διάφορους δείκτες η αντοχή του Κόμματος σε συνθήκες μεγάλης ιδεολογικής πολιτικής πίεσης με στόχο να εγκαταλείψει τη στρατηγική του ή να απομονωθεί από εργατικές – λαϊκές μάζες. Ανανεώθηκαν σημαντικά οι κομματικές και ΚΝίτικες δυνάμεις.

Διαφάνηκε μια μικρή τάση ανάκαμψης του Κόμματος από τις αρνητικές συνέπειες της εξελισσόμενης από το 2012 αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας προς όφελος του ΣΥΡΙΖΑ, της αντιφατικής επίδρασης της οικονομικής κρίσης στις διαθέσεις των εργατικών – λαϊκών μαζών.

Παρά τη ανoδική τάση στη δουλειά και την επιρροή του Κόμματος, η ΚΕ επιμένει να εκτιμά ότι ακόμα δεν έχει αντιστοιχηθεί η δράση του Κόμματος, με τις ανάγκες της ταξικής πάλης σήμερα, με το στόχο που έχει τεθεί από το 19ο Συνέδριο, οι οργανώσεις να γίνουν πραγματικά επιτελεία μάχης, που θα προωθούν πιο αποτελεσματικά την οργάνωση και το προσανατολισμό του εργατικού – λαϊκού κινήματος και την οικοδόμηση του Κόμματος σε κάθε μεγάλη επιχείρηση, εργοστάσιο, λαϊκή συνοικία κα κεφαλοχώρι, με έμφαση στην νεολαία και τις γυναίκες.

Ωστόσο υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ τα επόμενα χρόνια, ώστε πραγματικά να γίνει «Κόμμα παντός καιρού», πιο αποτελεσματικό στήριγμα και καθοδηγητής της πάλης της εργατικής τάξης και των συμμάχων στη χώρα μας, αλλά και να διευρύνει τον πρωτοπόρο ρόλο του στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Πλησιάζοντας προς το 20ο Συνέδριο του, το ΚΚΕ αποδεικνύει από τον ίδιο του τον επαναστατικό χαρακτήρα και δράση πως παρά την εκατονταετή πορεία του, είναι το πιο νέο κόµµα: Γιατί αυτό που διακηρύσσει για τις σχέσεις ιδιοκτησίας, όλες τις κοινωνικές σχέσεις, συνολικά την κοινωνική οργάνωση, είναι το νέο, το αναγκαίο, το µοναδικά προοδευτικό µέλλον για την ανθρωπότητα. Γιατί το πρώτο ιστορικό εγχείρημα οικοδόμησης της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής κοινωνίας, η πρώτη απόπειρα, απέδειξε αυτή την τάση, παρά το γεγονός ότι δεν απόκτησε την εσωτερική κι εξωτερική δύναµη να νικήσει οριστικά.

Με επαναστατική αισιοδοξία, όλοι εμείς οι κομμουνιστές χτίζουμε το ΚΚΕ µε επιστημονικά επεξεργασμένες θέσεις, ισχυρό στον αγώνα για την αναγκαία ανασύνταξη του κινήµατος, στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση, τον ιμπεριαλιστικό πόλεµο και τη φτώχεια, στον αγώνα για την οικοδόμηση της κοινωνικής συµµαχίας σε αντικαπιταλιστική – αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, για την κοινωνική ανατροπή και την εργατική εξουσία.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos