δεμένα πλοίατου Λεωνίδα Γ. Κουδουμογιαννάκη

Έκκληση προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (Π.Ν.Ο.) να βρεθεί λύση στον αποκλεισμό μεταφοράς των ευπαθών κηπευτικών της Ιεράπετρας και της Κρήτης, κάνουν οι αγρότες των θερμοκηπιακών καλλιεργειών.  Με πραγματικά αριθμητικά δεδομένα αποδεικνύουν την μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί οι παραγωγοί από την συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών και την ανωμαλία στην αγορά των εξαγώγιμων κηπευτικών.  Μόνο από την περιοχή της Ιεράπετρας η ημερήσια ζημιά στους αγρότες θερμοκηπιακών καλλιεργειών υπολογίζεται σύμφωνα με τους αγροτοσυνδικαλιστές σε 576.609,09 ευρώ!. Η συνολική ζημιά σε παγκρήτιο επίπεδο ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα!

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Εκτός Εποχής Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας, σε επείγουσα επιστολή που έστειλε σήμερα 5 Φεβρουαρίου 2013 στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (Π.Ν.Ο.) αναφέρει:

“Η απεργία είναι αναφαίρετο και κεκτημένο δικαίωμα του κάθε εργαζόμενου. Το ίδιο και η ελευθερία μετακίνησης των πολιτών και διακίνησης εμπορευμάτων και προϊόντων της εργασίας τους.

Η νησιωτική Ελλάδα είναι κι αυτή Ελλάδα. Μόνο που ο δρόμος που η κυβέρνηση προσπαθεί για όλους τους στεριανούς Έλληνες να μένει ανοιχτός, για εμάς, κλείνει κάθε φορά που οι υπό κανονικές συνθήκες συνεργάτες μας – πότε εσείς, πότε οι μεταφορείς – έχουν ανικανοποίητα αιτήματα. Έτσι γινόμαστε όμηροι με το πιστόλι στο κεφάλι, και σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και να κάνουμε πολιτισμένο διάλογο…

Με πολλή μεγάλη προσπάθεια για ψυχραιμία λοιπόν, παραθέτουμε στοιχεία της παραγωγής μας, που δείχνουν, τόσο τον όγκο της, όσο και τη ζημιά που γίνεται όταν ο δρόμος μας, δηλαδή οι θαλάσσιες συγκοινωνίες, κλείνει.

ζημιές

Ο παραπάνω πίνακας δείχνει τα μεγέθη της παραγωγής από τρείς αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών που λειτουργούν στην Ιεράπετρα και παράγουν πρώιμα κηπευτικά.

Συγκρίνουμε μια περίοδο με ομαλή ροή και μια 2η περίοδο που έχει γίνει γνωστό ότι θα γίνει απεργία της ΠΝΟ.

Στα δεξιά φαίνεται η ροή ανά ημέρα σε κιλά και ευρώ.

Αθροίζοντας τη δύναμη και των τριών ΟΠ, φαίνεται ξεκάθαρα η ζημιά που γίνεται σε καθημερινή βάση.

Αν οι αριθμοί σας φαίνονται μικροί, σημειώστε αυτό: Οι ΟΠ που μας παρείχαν τα παραπάνω στοιχεία έχουν σύνολο 1640 στρέμματα. Όλη η περιοχή της Ιεράπετρας έχει 15000 στρέμματα. Άρα είναι μόνο το 11% του συνόλου της παραγωγής της Ιεράπετρας μόνο

Οι υπόλοιπες εκτάσεις της Κρήτης δεν έχουν υπολογιστεί. Ούτε της υπόλοιπης νησιωτικής Ελλάδας.

Αγαπητοί συνεργάτες και φίλοι της ΠΝΟ, όπως κι εσείς, έτσι κι εμείς οι γεωργοί, είμαστε ένας κλάδος που παλεύει σκληρά για την επιβίωσή του, με πολλά προβλήματα που πιθανό να είναι κοινά. Όμως ο αποκλεισμός είναι ομηρεία, και δεν ταιριάζει με τη Δημοκρατία. Σίγουρα κάποια καλύτερη λύση πρέπει να υπάρχει και είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί”. {jcomments on}

Print Friendly, PDF & Email

Από manos