Απομεινάρια

Αρχαίο Λατομείο

Μέσα στην έκταση που το ίδρυμα Παναγία Ακρωτηριανή έχει εκχωρήσει στη Loyalward, βρίσκονται πάρα πολλές αρχαιότητες, χερσαίες και ενάλιες. Το Δεκέμβρη του 2007 βρεθήκαμε στην περιοχή, στη θέση «Πετροκοπιό».
Εκεί βρίσκεται ένα αρχαίο λατομείο η ύπαρξη του οποίου δεν είναι γνωστή σε πολλούς. Ίσως πρόκειται για χώρο από τον οποίο εξορυσσόταν πέτρα για τις οικοδομικές ανάγκες της αρχαίας Ιτάνου.

Η επεξεργασία γινόταν επί τόπου, όπως μαρτυρούν τα υπολείμματα από πολλές λαξευμένες, μορφοποιημένες, ημικατεργασμένες και κατεργασμένες κολώνες, με ύψος μέχρι 2,5 μέτρα περίπου και διάμετρο μέχρι 0,80 περίπου.
Επί πλέον η ευρύτερη περιοχή γύρω από το λατομείο είναι γεμάτη με επιφανειακά θραύσματα οστράκων.

Άλλη άποψη

Αρχαίο λατομείο

Απ΄ ότι γνωρίζουμε το λατομείο αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων του Υπουργείου Πολιτισμού. Δεν ξέρουμε αν η ύπαρξή του είναι γνωστή στις αρχαιολογικές υπηρεσίες ούτε αν έχει καταγραφεί ή αξιολογηθεί. Το βέβαιο είναι πως δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασίας του, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο της μπουλντόζας που, μάλλον αυθαίρετα, έχει προσφάτως διανοίξει δρόμο λίγα μέτρα πιο πέρα.
Κι ακόμη χειρότερα κινδυνεύει να σκεπαστεί κάτω από ένα γήπεδο golf.

Σητεία 30-9-08
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΓΑΡΕΦΑΛΑΚΗΣ
ΜΑΝΟΛΗΣ ΤΣΑΝΤΑΚΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΠΕΡΑΚΗΣ

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: