Θρυφτή, Παπούρα, Ανεμόμετροτου Λεωνίδα Γ. Κουδουμογιαννάκη

Ανεμολογικός ιστός 60 μέτρων που φύτρωσε στην κορυφή του βουνού «Παπούρα» πάνω από το Καβούσι έσπειρε ανέμους, όχι μόνο στους κατοίκους αλλά και σε όλη την περιοχή του ορεινού όγκου Θρυπτής, για το τι έρχεται να μετρήσει και για ποιο σκοπό γίνονται οι μετρήσεις αυτές, την στιγμή που κάποιοι σχεδιάζουν μέσω “fast track” να καλύψουν τις βουνοκορφές της Κρήτης με ανεμογεννήτριες.

Οργανωμένες διαμαρτυρίες ετοιμάζουν κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Στην συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα στα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Χωριού για την οργάνωση διήμερου συνεδρίου με θέμα: «Προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος: Προοπτικές βιώσιμης ανάπτυξης του ορεινού όγκου της Θρυπτής» που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο της 3 και 4 Μαΐου, πάρθηκε απόφαση για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο χώρο που έχει στηθεί ο ανεμολογικός ιστός την Κυριακή 16 Μαρτίου 11 το πρωί.

Ο Δήμος Ιεράπετρας έδωσε το πράσινο φως για την εγκατάσταση του ανεμολογικού ιστού με ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος κ. Μανόλης Ζαφειράκης. Από το τμήμα πολεοδομίας Ιεράπετρας ο κ. Γιώργος Καλιοράκης για το θέμα αυτό ανέφερε: «Είναι ένας μη μόνιμος ανεμολογικός ιστός στη θέση «Παπούρα» με συντεταγμένες συγκεκριμένο σημείο. Σκοπός είναι να μετράει το αιολικό δυναμικό της περιοχής για να υπάρχουν στοιχεία.

Αυτό γίνεται σ’ όλη την Ελλάδα. Εμείς δεν είχαμε αντίρρηση για την εγκατάσταση διότι βάλαμε περιορισμούς όπως η απαγόρευση να πειράξει το έδαφος, να ρίξει μπετό. Αν προκύψει ιδιοκτησιακό θέμα αυτό δεν αφορά το Δήμο.  Η επέμβαση είναι σημειακή. Έχουν πάρει έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και την Δ/ση Δασών.

Η εγκατάσταση θα είναι προσωρινή σύμφωνα με το γραπτό αίτημα τους και σύμφωνα με προφορική ενημέρωση για ένα με ενάμιση χρόνο.  Μετά το πέρας των μετρήσεων ο ιστός θα αποσυναρμολογηθεί και θα απομακρυνθεί κάθε υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την τοποθέτηση και λειτουργία του και η έκταση θα επανέλθει στην αρχική της μορφή. Για την εγκατάσταση δεν έχει γίνει καμιά ιδιοκτησιακή έρευνα. Αυτό είναι θέμα της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ».

 

Στο κάλαθο των αχρήστων τα επενδυτικά σχέδια για ανεμογεννήτριες στην Κρήτη

Με μια απόφαση-βόμβα η κυβέρνηση έστειλε στον κάλαθο των αχρήστων τα επενδυτικά σχέδια (4,5 δις ευρώ) των κολοσσών που ήθελαν να…πνίξουν τα βουνά της Κρήτης με ανεμογεννήτριες! Τα τερατώδη επενδυτικά σχέδια της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και του Κοπελούζου για τα μεγάλα αιολικά πάρκα που θα έπνιγαν το νησί με το περιβόητο σχέδιο ΗΛΙΟΣ σε συνδυασμό με το υποβρύχιο καλώδιο πάνε στον…κάλαθο των άχρηστων!

Αποκαλύπτεται ότι οι δύο μεγάλες επενδύσεις  2,4 δις και 1,99 δις  ευρώ αντίστοιχα με περισσότερα από 2000 Μεγαβάτ απεντάχθησαν από τα “φαστ τρακ” με απόφαση της γραμματείας στρατηγικών επενδύσεων!

Σε ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στις 10 Φεβρουαρίου αποφασίστηκε ο αποχαρακτηρισμός του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας που περιλαμβάνει κατασκευή 33 αιολικών σταθμών, συνολικής ισχύος 1,077MW στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και κοινή διασύνδεση τους με το Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας, μέσω υποβρυχίου καλωδίου» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε. λόγω μη εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων του ενδιαφερόμενου στρατηγικού επενδυτή.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos