Απαντήσεις στα δήθεν αναπάντητα
η Αντιδήμαρχος Παιδείας , Δια βίου μάθησης , και Σχολικής Στέγης, Μαρία Γάλλου

Είθισται κάθε προεκλογική περίοδο – άστοχο κατά τη γνώμη μου, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή της πληροφορίας-  οι επαναλαμβανόμενες επισκέψεις Υπουργών, Υφυπουργών, Βουλευτών και Ευρωβουλευτών, σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Η παρουσία τους σ΄ ένα τόπο όπως αντιλαμβανόμαστε έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ενώ  οι συλλογικοί φορείς, και οι αιρετές αρχές, έχουν την υποχρέωση τόσο της φιλοξενίας, όσο και της κοινοποίησης σειράς ζητημάτων που απασχολούν κάθε περιοχή.

Και εδώ θα ήθελα να διαβεβαιώσω, ότι σε κάθε εκπρόσωπο της Πολιτείας ή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (εκλεγμένο και μη) η δημοτική αρχή και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου, παραθέτει τα προβλήματα του Δήμου μας που αντιστοιχούν στο τομέα η το χαρτοφυλάκιο τους .

Συγκεκριμένα για την επίσκεψη του Υπουργού Παιδείας φαντάζομαι τι επίθεση θα εξαπολυόταν από την αντιπολίτευση αν δεν υπήρχε υπόμνημα από το Δήμο, όπως πολλές φορές είχε γίνει στο παρελθόν.

Τα υπομνήματα που κατατίθενται σε τέτοιες επισκέψεις γνωρίζουμε ότι θα πρέπει να είναι σύντομα – επιγραμματικά, έτσι ώστε να επιτελούν το στόχο- όπως ακριβώς έγινε στην προκειμένη περίσταση.

Επί της ουσίας δε, θα πρέπει ν΄ απαντηθούν από τον Υπουργό τα «εύλογα ερωτήματα» που επικαλείστε και σε καμία περίπτωση από το Δήμαρχο, όπως ζητάτε .

Μάλλον οι συντάκτες του άρθρου «Νέα Δημοτική Αρχή Ερωτήσεις χωρίς Απαντήσεις…» (θεωρώ ότι δεν είναι ένας),  με αοριστολογίες και αφορισμούς προσπαθούν να μηδενίσουν την επιτυχία του εν λόγω υπομνήματος και συνολικά της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, αφού ικανοποιήθηκε άμεσα ένα από τα αιτήματα μας- η ένταξη της σχολής Διοίκησης και στο 2ο επιστημονικό πεδίο !

Η δε «μεγάλη χαρά» με την οποία ισχυρίζεστε ότι υποδεχθήκατε αυτά τα νέα, είναι στα αλήθεια  προφανής αν κρίνουμε από την επίθεση που δεχόμαστε ακόμα και για αυτή την τεράστια επιτυχία !

Ποιο συγκεκριμένα  τώρα για το υπόμνημα θα ήθελα να σας πω ότι -όπως λέει ο σοφός λαός -μάλλον οποίος έχει τη «μύγα μυγιάζεται».

Διαφορετικά  την εισαγωγή του « χρόνια εγκατάλειψη και μη έγκαιρη αντιμετώπιση των ζητημάτων που συσχετίζονται με τις υποδομές ..» δεν θα την λαμβάνατε ως αιχμή προς την πρώην δημοτική αρχή ,στην οποία ανήκατε αλλά ίσως ως αιχμή προς το ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ το οποίο καταργώντας τον ΟΣΚ και με μια ΚΤΥΠ που δεν καλύπτει την επικράτεια έχει και αυτό ευθύνη για την κατάσταση των σχολικών υποδομών στους περισσότερους Δήμους της χώρας .

Μήπως λοιπόν αυτό το εκλάβετε ως επίθεση προς την προηγούμενη δημοτική αρχή, γιατί πράγματι μετά από εννιά μισή χρόνια θητείας της δεν έγιναν ούτε καν τα ελάχιστα έστω και με τις δυνατότητες που υπήρχαν ;

Μήπως επειδή πολύ καλά γνωρίζετε ότι και αυτά που λέτε ότι έγιναν, πουθενά δεν βοήθησαν και ουσιαστικά τίποτα δεν διόρθωσαν η επισκεύασαν ;

Σας παρακαλώ, μην επικαλείστε δαπάνες 4 εκατομμυρίων η ακόμα και παραπάνω. Τέτοιου είδους υπερβολές  έχουμε ακούσει ξανά και στο παρελθόν. Η συγκεκριμένη εργολαβία στην οποία αναφέρεστε  ήταν τελικά για 1 ,8 εκατομμύρια και περιλάμβανε πολλά αλλά δημόσια κτίρια και όχι μόνο τα σχολεία μας . Η ουσία παραμένει ότι  τα σχολικά κτίρια που παραλάβαμε βρίσκονται σε τραγική κατάσταση και για αυτό σίγουρα υπεύθυνοι δεν είμαστε εμείς !

Να ενημερώσω επίσης, ότι ΟΧΙ δεν ξεχάσαμε ούτε ξεχνάμε την ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου / Λυκείου Νεάπολης – πως θα μπορούσαμε άλλωστε – αφού γίνεται με ίδιους πόρους του δήμου – γιατί δεν καταφέρατε –παρ΄ όλες τις προσπάθειες της περιφέρειας να βοηθήσετε – να ενταχθεί σε πρόγραμμα και έτσι αναγκάστηκαν οι δημότες μας να το πληρώσουν ουσιαστικά από την τσέπη τους !

Δεν ξεχνάμε την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων της Νεάπολης αφού ο εργολάβος που επιλέχθηκε δεν έχει ολοκληρώσει τόσα χρόνια τώρα (η σύμβαση υπεγράφη 15/4/21). Με τη έλλειψη όμως αντίδρασης από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή  έχουν  καταντήσει τα σχολεία της Νεάπολης «ερείπια» με συνεχείς βανδαλισμούς  και κλοπές αφού το συγκρότημα ήταν ένα αφύλακτο εργοτάξιο τόσα χρόνια με τη δίκη σας ανοχή . Αν δεν ολοκληρωθούν δε σύντομα οι εργασίες,  θα πέσει ΚΑΙ  αυτό το βάρος στη νέα δημοτική αρχή προκειμένου -να πράξει τα δέοντα με τον εργολάβο με ότι κόστος θα έχει  αυτό για το συγκεκριμένο συγκρότημα ! Ακόμα όμως και αν καταφέρει να τελειώσει επιτέλους θα χρειαστεί νέα μελέτη ( την οποία δεν έχετε προβλέψει ) για επισκευές των κτιρίων -μετά από τόσα χρόνια εγκατάλειψης και αδιαφορίας – πριν είναι έτοιμα να δεχθούν ξανά τους μαθητές μας . Ποιον βαραίνει η ευθύνη όλων αυτών;

Λέτε ότι ξεχνάμε την ΔΩΡΕΑΝ ( σημειώνω εγώ ) μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του 2 ου Δημοτικού Αγίου Νικολάου  που « μπορεί» όπως λέτε εσείς  να βρει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Ηλέκτρα» μπορεί όμως και να μην βρει λέω εγώ…

Να σημειώσω εδώ ότι ο μόνος λόγος που επιλέξατε και μάλιστα προεκλογικά το συγκεκριμένο σχολείο ήταν επειδή είχε όλα τα απαραίτητα έγραφα για να μπει σε κάποιο πρόγραμμα και από τα ελάχιστα σχολεία μας που διαθέτουν πλήρη φάκελο  και στην ύστατη προσπάθεια σας να δείξετε έστω και στα τελευταία κάποιο έργο και όχι επειδή είχε ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης .

Ανάγκη το 2ο Αγίου Νικόλαου – όπως τα περισσότερα σχολικά μας κτίρια -έχει για επισκευές και συντηρήσεις και όχι ενεργειακές αναβαθμίσεις για να λέμε ότι κάτι κάναμε !

Ναι την ξεχάσαμε λοιπόν την ενεργειακή αναβάθμιση του συγκεκριμένου σχολείου, το οποίο είναι από τα καλύτερα του δήμου μας ,γιατί δεν έχουμε καμία πρόθεση να καταντήσουμε άλλο ένα σχολείο «γιαπί» και μάλιστα χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο .

Ξεχνάμε τις ενεργειακές αναβαθμίσεις γενικά μάλλον,  επειδή μάθαμε από τα λάθη σας και δεν επιθυμούμε να τα επαναλάβουμε .

Τις ξεχνάμε για να προστατεύσουμε τους δημότες μας από περαιτέρω ταλαιπωρίες Τις ξεχνάμε γιατί αυτό που έχει αποδειχθεί τελικά είναι ότι ο Δήμος μας δεν έχει ανάγκη από ενεργειακές αναβαθμίσεις, ζούμε στην Κρήτη όχι στον Έβρο.

Αυτό που απαξιώνουμε είναι η προσπάθεια σας να μας πείσετε ότι ένας Δήμος με το δικό μας κλίμα χρειάζεται ενεργειακές αναβαθμίσεις ,θερμοπομπούς και αλλά τέτοια , που κοστίζουν πανάκριβα χωρίς ουσιαστικά να μπορούν να κάνουν ποτέ απόσβεση σε μέρη όπως τα δικά μας. Σε μέρη με κλίμα όπως το δικό μας κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι αυτές οι «αναβαθμίσεις» αφού το κόστος είναι τεράστιο σε σχέση με το όφελος .

Σας δόθηκε μια δωρεάν μελέτη που απώτερο σκοπό είχε την ανάληψη του έργου από συνεργαζόμενη εταιρία/μεγαλοεργολάβου -μια που αυτή είναι η καινούργια  τάση .  Εμείς όμως δεν «τσιμπήσαμε» δεν ακολουθήσαμε τη λανθασμένη πολιτική σας που μόνο στόχο είχε την προεκλογική εύνοια των δημοτών μας  αλλά προστατεύσαμε το δήμο και τους δημότες μας από ένα ακόμα λάθος σας .

Συνεχίζω με τις υπόλοιπες « αιχμές» γιατί τόσα χρόνια ως δημοτική αρχή καμία στεναχώρια δεν είδα από μέρους σας ούτε για την εκπαιδευτική κοινότητα , ούτε  για τους γονείς , ούτε για τους μαθητές μας ! Τώρα ξαφνικά σας έπιασαν οι ευαισθησίες !

Όσο τώρα για το συγκρότημα της Μεσοράχης προς ενημέρωση σας ,ως νέα σχολική στέγη ,ανήκει στο Υπουργείο Εσωτερικών και όχι Παιδείας !

Αναφορικά με αυτό λοιπόν να πω ότι ,μετά από τόσες προ μελέτες και παρουσιάσεις που μας κάνατε  , αλλά ουσιαστικά τίποτα ολοκληρωμένο ,θα μας στοιχίσει 12 εκατομμύρια ευρώ !!! ΔΩΔΕΚΑ για ΔΥΟ σχολεία !!

Ειλικρινά πιστεύετε ότι μπορούν να βρεθούν με την παρούσα κατάσταση της χώρας αλλά και της Ευρώπης αυτά τα κονδύλια ; Είναι λογικό αυτό το κόστος ; Για δυο σχολεία; Είναι εφικτό ;

Μάλλον ήταν άλλη μια μελέτη εντυπωσιασμού από αυτές που συνηθίζατε ( βλέπε παραλιακό Κιτροπλατεία κτλ) για να ρίξετε απλά στάχτη στα μάτια των δημοτών μας μια που είμαι σίγουρη ότι και οι ίδιοι προφανώς γνωρίζατε ότι τέτοιου ύψους χρηματοδοτήσεις και μάλιστα για ΔΥΟ μονάχα σχολεία είναι αδύνατον να βρεθούν !

Αλλά και να βρισκόταν αυτά τα χρήματα εμείς πιστεύουμε ότι με 12 εκ φτιάχνονται σίγουρα περισσότερα από δυο σχολεία !

Φυσικά  η  διεκδίκηση για νέα σχολική στέγη  θα συνεχίσει αλλά προσαρμοσμένη σ΄ ένα πιο ρεαλιστικό σχεδιασμό !

Εμείς πρώτοι από όλους αναγνωρίζουμε τις ανάγκες για τη δημιουργία της !

Όποτε μείνετε ήσυχοι ότι προσπαθούμε να βρούμε καλύτερη λύση και για το 3ο Γυμνάσιο και για το 2ο Λύκειο – μια λύση πιο προσγειωμένη στην παρούσα κατάσταση και σίγουρα πιο εφικτή !

Όσο για το 5ο δημοτικό η λύση που προσπαθούμε θα είναι άμεση και ας λέγατε εσείς ως συνήθως ότι κάποια πράγματα δεν γίνονται .

Η δε σκεπή του σχολείου στο Σίσι θα έχει αντικατασταθεί εξ ολοκλήρου μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία μας το Σεπτέμβρη έτσι ώστε να δώσει νέα πνοή στο τόσα χρόνια παραμελημένο από εσάς σχολείο , έτσι ώστε να μην κλειστεί αναγκαστικά από τη Α βάθμια όπως ενημερωθήκαμε ότι θα γινόταν .

Δεν θα αναφερθώ ξανά στα χρήματα του ταμείου Ανάκαμψης και της μελέτης του ΠΕΠΑΛ που και αυτά χαμένα ήταν αν δεν αναλάμβανε η νέα  Δημοτική Αρχή !

Συνεχίζω λοιπόν .

Αλήθεια το αίτημα για το Τ10 το οποίο ήταν και αυτό στο υπόμνημα για πιο λόγο σας ενόχλησε ; Μήπως γιατί και για αυτό η απάντηση του Υπουργού ήταν άμεση και μας απάντησε ότι η φέτος η του χρόνου θα ικανοποιηθεί ΚΑΙ αυτό ;

Προτεραιότητα αυτό εσείς γιατί δεν το θεωρείτε; αφού  από τη θέση σας καλά γνωρίζεται ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα αξιοπρεπές κλειστό γυμναστήριο στο δήμο μας όχι μόνο για όλους τους συλλόγους αλλά και όλες τις αθλητικές διοργανώσεις; Αν ικανοποιηθεί το αίτημα αυτό άμεσα όπως υποσχέθηκε ο Υπουργός δεν θα αποσυμφορήσει τα κλειστά γυμναστήρια των  σχολείων μας που τόσα χρόνια χρησιμοποιούνται για τους παραπάνω λόγους με όσα προβλήματα δημιουργεί αυτό στα εν λόγω σχολεία και στο δήμο αφού εν απουσία άλλης λύσης τόσα χρόνια αναγκαστικά τα παραχωρούν ; Τα γνωρίζετε όλα όμως επιλέγετε την επίθεση αντί να χαρείτε για το κοινό καλό . 

Όσο για την ΑΣΤΕΚ αναφορά έγινε φυσικά και για αυτό αλλά όχι στο υπόμνημα μια που η τουριστική σχολή ανήκει σε άλλο υπουργείο δεν το ξέρετε ;

Έχουν γίνει ενέργειες και για αυτή τη σχολή, έννοια σας και θα ανακοινωθούν όταν κρίνουμε ότι είναι ώρα .

Για το ότι το υπόμνημα ανέφερε την ενισχυτική διδασκαλία και τα σχολικά γεύματα – κουβέντα . Μάλλον δεν τα θεωρείτε απαραίτητα.

Για το ΤΕΦΑΑ που μας κατηγορήσατε ότι ξεχάστηκε και αυτό το μόνο που έχω να πω είναι ότι χωρίς ούτε καν τις στοιχειώδης υποδομές δεν μπορούμε να ζητάμε άλλες σχολές αν δεν «νοικοκυρέψουμε» τις υπάρχουσες ! Ποιος φταίει όμως  που δεν έχουμε υποδομές θα ήθελα να μας πείτε ! Όταν ωριμάσει κάτι να είστε σίγουροι ότι θα επανέλθουμε !

Να μείνετε ήσυχοι ότι θα επιμείνουμε σε όλες τις διεκδικήσεις για το δήμο μας με υπομνήματα, έγγραφα, mail και ότι άλλο χρειαστεί !

Δεν χρειαζόμαστε λοιπόν άλλες υποδείξεις ΦΤΑΝΕΙ ! Αυτά που αφήσατε πίσω σας φτάνουν -για όλους μας ! 

Όσο τώρα για την επίσκεψη της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η επίσκεψη της στο δικό μας δήμο -θεσμικά τουλάχιστον – δεν είχε προεκλογικό χαρακτήρα.  Λάβαμε την επιθυμία της να έρθει και να τιμήσει τους μαθητές του δήμου μας οι οποίοι έλαβαν μέρος σε ένα διαγωνισμό σχετικό με το χαρτοφυλάκιο της – για τους δικούς της λόγους προφανώς .

Δεν είδα κανέναν από την αντιπολίτευση να πει τίποτα θετικό για μια τόσο επιτυχημένη ομολογούμενως διοργάνωση που στόχο είχε να τιμήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους μαθητές μας , του γονείς τους , και τους εκπαιδευτικούς μας !

Εκτός των άλλων φροντίσαμε τα έργα των μικρών καλλιτεχνών μας να διατηρηθούν στο χρόνο παρουσιάζοντας τα σε βίντεο, για να μπορέσουν όλοι οι δημότες μας να εκτιμήσουν το ταλέντο των παιδιών μας και να τα χαρούν ! Ήταν πραγματικά εξαιρετικά και αντί να έχουμε ένα καλό σχόλιο έστω για αυτά δεχόμαστε πάλι επίθεση !

Να ξεκαθαρίσω ότι το υπουργικό πρόγραμμα δεν  το βγάζουμε εμείς ! Όταν το λάβαμε είδαμε ότι θα παρέμενε και για γεύμα μετά την εκδήλωση !

Τι προτείνετε εσείς ότι έπρεπε να κάνουμε;

Ένας τουριστικός Δήμος όπως ο δικός μας πως έπρεπε να παρέχει τη φιλοξενία που τόσο διαφημίζουμε ;

Αν ποτέ ξανά βρεθείτε στη θέση μας να την ταΐσετε «ροβιθόρυζο» σε πακέτο στο δήμο και να μας συγχωρείστε κιόλας για την τέλεια φιλοξενία που δείξαμε!

Εμείς επιλέξαμε να την φιλοξενήσουμε σ΄ ένα λαϊκό κεντρικό μαγαζί της πόλης μας με αυστηρή πρόσκληση των 5 θεσμικών που είχαν σχέση με την εκδήλωση ! Κανένα κομματικό στέλεχος δεν έλαβε μέλος στο γεύμα και για  αυτό σταματήστε τη λάσπη !

Το πιο σημαντικό όμως ίσως ήταν ότι το γεύμα δεν στοίχισε ούτε ένα ευρώ στο δήμο και τους δημότες μας!

Αλήθεια τα τόσα γεύματα που είχατε παραθέσει εσείς ποσό μας στοίχιζαν ;

Όσο για τις φωτογραφίες που παρεμπιπτόντως ήταν από το προσωπικό μου προφίλ και όχι στη σελίδα του δήμου, «αναρτήθηκαν» για να ευχαριστήσω την προσφορά  του καταστήματος που μας φιλοξένησε. Δεν είχαμε κάτι να κρύψουμε άλλωστε !Είμαι δε σίγουρη ότι αν ήταν κάποιο κατάστημα από αυτά που εσείς τόσο χρόνια διαφημίζατε καθόλου δεν θα σας ενοχλούσε !

Προτείνω την επόμενη φορά να κάνετε και επίθεση στον κάθε συνδημότη μας που με την ευγενική ανιδιοτελή προσφορά του προσπαθεί να βοηθήσει το δήμο του και τη δημοτική μας αρχή !

Να μην τολμά κανείς να προσφέρει τίποτα !! Σωστά;

Για την έλλειψη βιβλίου χορηγιών 9,5 χρόνια τώρα …τσιμουδιά !

Κλείνοντας θα ήθελα να σας πω ότι μάλλον εσείς και όχι εμείς, νομίζετε ότι βρίσκεστε σε προεκλογική περίοδο γιατί αντί να ακολουθήσετε το παράδειγμα μας και να σεβαστείτε τη θέση σας και την απόφαση των δημοτών μας ,κάνετε συνεχώς επιθέσεις στη νέα δημοτική και μάλιστα μόλις 5 μήνες μετά που αναλάβαμε χωρίς καθόλου να αναλογιστείτε τα λάθη και τις ευθύνες που βαραίνουν τα 9,5 χρόνια θητείας της προηγούμενης .

Πράγματι σωστά λέτε ότι ο πρώην δήμαρχος μπορεί να μην ήταν υποψήφιος , ήταν όμως η ομάδα του , και μάλιστα χωρισμένη σε δυο παρατάξεις ! Προφανώς για να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η συμμετοχή ανθρώπων που μας έφτασαν ως εδώ.

Ευτυχώς όμως οι δημότες μας το αναγνώρισαν και το απέτρεψαν με την ψήφο τους . Παρακαλώ να το εμπεδώσετε και να το σεβαστείτε αυτό!

Τέλος θα ήθελα να σας πω ότι ο Δήμαρχος μας προσπάθησε και προσπαθεί να διασφαλίσει την ενότητα και τρανταχτή απόδειξη είναι ότι κράτησε τα προεδρία των σχολικών επιτροπών ως είχαν – μέλος των οποίων είστε και εσείς !

Πραγματικά λυπηρό για εμένα είναι ότι ούτε το σεβαστήκατε ούτε το εκτιμάτε και περίτρανα αποδεικνύετε ότι αυτό όντως ήταν ένα λάθος μας . Ένα λάθος για το οποίο αναλαμβάνω ΕΓΩ εξ ολοκλήρου την ευθύνη αφού δίκη μου ήταν η εισήγηση !

Την τοξικότητα την δημιουργείτε εσείς όσο και αν προσπαθούμε να την αποφύγουμε και αυτό νομίζω καθόλου δεν σας τιμά .

Να είστε καλά

Με εκτίμηση

Μαρία Ναυσικά Γάλλου

Αντιδήμαρχος Παιδείας , Δια βίου μάθησης , και Σχολικής Στέγης

Υ.Σ 1:Μια φιλική συμβουλή με όλο το θάρρος : αφήστε καλύτερα τα υστερόγραφα γιατί όλο και περισσότερο μας θυμίζετέ το μέντορα σας , εκτός και αν αυτό είναι ο στόχος σας

 Υ.Σ 2: Ακολουθώντας το σωστό παράδειγμα του Δημάρχου μας, δεν απαντήσω ξανά σε ανούσιες επιθέσεις . Ούτε θα δώσω βήμα  για να προβάλλεστε. Απλά θα γίνονται ανακοινώσεις για τα πεπραγμένα .

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos