logo_sispirosi2Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες, κατανοώντας τις μεγάλες ανάγκες της εργαζόμενης οικογένειας για βοήθεια στην ανατροφή των βρεφών και νηπίων μέσα στις νέες συνθήκες του οικονομικού πολέμου που δεχόμαστε,.

  1. Έκανε μια έρευνα στα δημοτολόγια του νέου Δήμου Αγίου Νικολάου και στο Δημοτικό γραφείο εξυπηρέτησης μεταναστών. Η έρευνα αυτή απέδειξε ότι τα νήπια και βρέφη στη περιοχή μας είναι συνολικά γύρω στα 1300 (1050 παιδιά οικογενειών ημεδαπών και 250 παιδιά αλλοδαπών που διαμένουν στη περιοχή μας). Η συνολική χωρητικότητα των δύο Δημοτικών Βρεφονηπιακών σταθμών σε Άγιο Νικόλαο και Νεάπολη είναι περίπου 300 παιδιά. Άρα οι πραγματικές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν είναι για 1000 παραπάνω παιδιά. Με δεδομένη τη δύσκολη για τους εργαζόμενους οικονομική συγκυρία το μεγαλύτερο ποσοστό των γονέων δεν θα μπορέσουν ούτε να πληρώνουν τα πανάκριβα τροφεία των ιδιωτικών βρεφονηπιακών, αλλά ούτε και να κρατήσουν στο σπίτι κάποιο γονέα-ανατροφέα, αφού ο ένας μισθός δεν φτάνει ούτε για τα απαραίτητα.
  2. Καταλογίζουμε διαχρονικά σοβαρές πολιτικές ευθύνες στις δημοτικές αρχές του Αγίου Νικολάου που στήριξαν ή δέχθηκαν αδιαμαρτύρητα, την αποδιάρθρωση της όποιας «δημόσιας» προσχολικής αγωγής, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και την επιβολή τροφείων, την έλλειψη υποδομών και αναγκαίου προσωπικού.

Αποτέλεσμα είναι τα όσα ζούμε σήμερα. Να το τελευταίο περιστατικό. Ο Δήμος λοιπόν προσέφερε δικό του οικόπεδο στη περιοχή Γηροκομείου στον Ο.Ε.Κ. (οργανισμό εργατικής κατοικίας) για ανέγερση νέου Βρεφονηπιακού σταθμού. Πρόσφατα ήρθε αρνητική απάντηση και έτσι ναυάγησε ένα απαραίτητο έργο. Δυστυχώς αντίδραση από πλευράς Δήμου δεν υπήρξε. Από την άλλη το κράτος για να καλύψει τις ανάγκες, επέκτεινε το ωράριο εργασίας των εργαζομένων από τις 30 ώρες την εβδομάδα στις 40 ώρες εργασίας. Έτσι υποβαθμίζεται η ποιότητα των υπηρεσιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς (φανταστείτε 8ωρη εργασία σε μια αίθουσα με 25 νήπια και βρέφη) και δημιουργεί νέες, δυσμενείς επιπτώσεις στο εργασιακό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον όλων των εργαζομένων.

Για αυτό προτείναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να υιοθετήσει το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων και να μπει μπροστά για να διεκδικήσουμε:

  • Γενναία χρηματοδότηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών τώρα. Να κατευθυνθούν άμεσα κονδύλια γι’ αυτές τις οξυμένες λαϊκές ανάγκες. Να δοθεί στους Δήμους η χρηματοδότηση που το κράτος χρωστάει.
  • Άμεση ίδρυση 3 νέων βρεφονηπιακών σταθμών σε Άγιο Νικόλαο, Ελούντα και Σίσι γιατί οι αυξημένες ανάγκες των χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων της περιοχής, δεν θα μπορέσουν να χωρέσουν στον υπό κατασκευή νέο όροφο του υπάρχοντος βρεφονηπιακού. Εφόσον έχει απομακρυνθεί η πιθανότητα ανέγερσης κτιρίων θα πρέπει να εξευρεθούν άμεσα κατάλληλοι χώροι για ενοικίαση.
  • Διπλασιασμός της δυναμικότητας στα ΚΔΑΠ (κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών), που είναι τόσο απαραίτητα για τους εργαζόμενους γονείς κατά τη καλοκαιρινή περίοδο
  • Μαζικοί διορισμοί μόνιμου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.
  • Ενιαίος σύγχρονος κανονισμός λειτουργίας των παιδικών σταθμών με στήριξη του παιδαγωγικού τους ρόλου, της προσφοράς των εργαζομένων σε αυτούς, τη σταθερή επιμόρφωσή τους στις νέες διαμορφωμένες παιδαγωγικές – επιστημονικές συνθήκες.
  • Να μην ανατραπεί η θεσμοθετημένη αναλογία παιδιών – παιδαγωγών. Να θεσμοθετηθεί και να ισχύσει και αναλογία παιδιών / τετραγωνικών μέτρων, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες της κάθε ηλικίας.
  • Το 30ωρο, 5ήμερο, και η ανάπαυση των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς σε συγκεκριμένες περιόδους δεν είναι εργασιακό προνόμιο. Η ψυχική και η φυσική αντοχή στο χώρο της παιδαγωγικής καθορίζει την ποιότητα της αγωγής και της φροντίδας του παιδιού.
  • Να καταργηθούν όλα τα τροφεία
  • Πλέγμα παιδικών κατασκηνώσεων και κέντρων δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά στις περιόδους των διακοπών, γονική πληρωμένη άδεια μέχρι τα δύο πρώτα χρόνια του παιδιού.

Παλεύουμε προοπτικά για

  • Δημόσια Δωρεάν δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, εντασσόμενη στο υπουργείο παιδείας χωρίς καμία επιχειρηματική δράση.

 

ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

Χατζηδάκης Βασίλης

Δατσέρης Ιωάννης

Πιταροκοίλης Κωνσταντίνος


Print Friendly, PDF & Email

Από manos