μια από τις περιοχές υπό ανάπτυξη;Η Οικολογική Κίνηση Μεραμβέλου με γραπτές προτάσεις της, προς το Δήμο και την Μελετητική Επιτροπή (7/10/2008) είχε ζητήσει να ενταχθούν σε περιοχές ειδικής προστασίας συγκεκριμένες εκτάσεις δασών, τοπίων, ειδικών διαδρομών, υγροτόπων, ζώνες δικτύου Natura 2000, περιοχές περιαστικού πρασίνου κλπ. 

Πράγματι μεγάλο μέρος των προτάσεων μας έγιναν δεκτές από την υπεύθυνη μελετητική ομάδα του ΣΧΟΟΑΠ.

Με μεγάλη ένταση ζητήσαμε να παραμείνουν μακριά από επιχειρηματική εκμετάλλευση περιοχές του παραλιακού μας μετώπου, έτσι ώστε να προστατευθεί η απαράμιλλη ομορφιά που κυριαρχεί στο φυσικό τοπίο μας. Μια ομορφιά που εξασφαλίζει την τουριστική επισκεψιμότητα και άρα την οικονομική επιβίωση της περιοχής.

 Δεν παραγνωρίζουμε βέβαια και τις κοινωνικές ανάγκες για πρώτη και δεύτερη κατοικία στη συγκεκριμένη όμορη της πόλης μας περιοχή. Όμως αξιώσαμε ακόμα και σε αυτές τις παρεμβάσεις να τίθενται (και να ελέγχονται) αυστηροί όροι δόμησης, για να αποφύγουμε κατά το δυνατό την αισθητική αλλοίωση του τοπίου ή την παρεμπόδιση της μοναδικής θέας του Μεραμπελλιώτικου κόλπου, που προσφέρει στον επισκέπτη η ανατολική πλευρά του δρόμου Αγίου Νικολάου-Ελληνικών.

 Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και με βάση τη συζήτηση στην ανοικτή συνάντηση των μελών της, της 19/6/2009, η Οικολογική Κίνηση θεωρεί απαράδεκτη τη προσπάθεια αλλαγής του Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. και ένταξης της περιοχής «Πλευρά», σε Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

 Λίγους μήνες μετά τη δημόσια διαβούλευση και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία προστάτευε μερικές περιοχές του παραλιακού μετώπου από την υπερδόμηση, επιχειρείται  σήμερα με αφορμή το αίτημα μιας εταιρείας, η ανατροπή των όσων είχαν συμφωνηθεί από την τοπική κοινωνία.

 Όπως είναι προφανές και με βάση το παραπάνω σκεπτικό αντιτιθέμεθα σε κάθε αλλαγή προς την κατεύθυνση της μετατροπής της γης σε εμπόρευμα δια πάσα χρήση. Θεωρούμε πως το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην υποκύψει σε πιέσεις αλλά να προασπίσει το συμφέρον της πόλης.

20/5/2009

Η Σ.Ε.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: