1ο συνέδριου Λυκείου ΕλληνίδωνΗ πόλη και η περιοχή μας είχε την τιμή να φιλοξενήσει πριν λίγες ημέρες το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παραρτημάτων του Λυκείου των Ελληνίδων με θέμα

«Γυναικείοι προβληματισμοί και αναζητήσεις σήμερα»

Το πρώτο συνέδριο του ΛτΕ της νέας εκατονταετίας του, δεν θα μπορούσε παρά να είναι αφιερωμένο στη Γυναίκα και να πιάσουμε έτσι το μίτο ξανά από την αρχή.

 

Γυναίκα λοιπόν

Παραδοσιακά: σύμβολο του συναισθήματος, της ζεστασιάς, της τρυφερότητας, της ασφάλειας. Η μήτρα που φέρει τη ζωή, που γεννά, που δημιουργεί, αυτή που υπομένει , που επιμένει, που στηρίζει.

Γυναίκα της εποχής μας: Απέδειξε ότι μπορεί. Εκπαιδεύτηκε, ειδικεύτηκε, αυτονομήθηκε. Σήμερα, στέκεται πιο ελεύθερη από ποτέ, πιο ισότιμη, πιο ανεξάρτητη, πιο αυτοπροσδιορισμένη, πιο χειραφετημένη από ποτέ. Αληθινά είναι χειραφετημένη; Άραγε υπηρετεί τους δικούς της στόχους ή είναι υπηρέτρια των στόχων που η κοινωνία δημιούργησε για εκείνη; Εργαζόμενη, Μητέρα, Νοικοκυρά, Σύζυγος, Στυλοβάτης. Είναι όμως πλήρης στην ψυχή; Είναι ευτυχισμένη; Μήπως χάνει τελικά περισσότερα απ’ όσα κερδίζει; Αλλά κυρίως πόσο την επιβαρύνει η πρόσφατη οικονομική κρίση, που δυσχεραίνει την καθημερινότητά μας; Έχει πραγματικά ισορροπήσει ανάμεσα στους πολλούς και δύσκολους ρόλους της;  Ποιοί είναι οι σύγχρονοι γυναικείοι προβληματισμοί και αναζητήσεις;

Εξαιτίας της σημερινής κατάστασης που βιώνει η χώρα, το συνέδριό μας δεν θα μπορούσε να μοιάζει με κανένα από τα προηγούμενα, καθώς οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες, και καθόλου ομαλές. Η οικονομική και η συνακόλουθη ψυχική ανασφάλεια απαιτούν άμεσες λύσεις.

Οι σκέψεις αυτές μας απασχόλησαν αρκετό καιρό πριν καταλήξουμε στην επιλογή του θέματος του συνεδρίου και όπως αποδείχτηκε ήταν πολύ εύστοχη, ενώ οι πολύ αξιόλογοι ομιλητές, άνοιξαν μια παλέτα επίκαιρων θεμάτων και ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις.

Εκτός του επιστημονικού μέρους, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, υπήρχαν και σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις:

—  Στο ισόγειο του ξενοδοχείου ΕΡΜΗΣ σε κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο λειτούργησε έκθεση τοπικών προϊόντων υπό την αιγίδα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λασιθίου. Οι πολυάριθμοι συμμετέχοντες στη Λυκειακή συνάντηση είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο της Κρητικής διατροφής και της χειροποίητης λαϊκής τέχνης, να αγοράσουν τα προϊόντα και οι εκθέτες μας να προβληθούν ανάλογα.

—   Οργανώθηκε ένα σημαντικό, εικαστικό γεγονός, αφιέρωμα στον επετειακό εορτασμό της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, όταν εικαστικοί δημιουργοί από την περιοχή μας ξεκίνησαν την δημιουργία πρωτότυπων έργων τέχνης, πάνω σε παραδοσιακά κεραμικά πιθάρια, από το Θραψανό, σε μια προσπάθεια συνδυασμού της Παράδοσης με την Τέχνη. Η θεματολογία των έργων,  εμπνευσμένη από την Κρήτη, εκφράστηκε σύμφωνα με την ελεύθερη αντίληψη του κάθε καλλιτέχνη. Τα έργα, μετά την τελική επίσημη παρουσίαση στο εικαστικό κοκτέιλ, που δόθηκε στην αίθουσα του ΛτΕ , αποδόθηκαν μετά από κλήρωση σε όσους συμμετείχαν στη λαχειοφόρο αγορά που είχε ξεκινήσει. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά και δημόσια τους καλλιτέχνες από την περιοχή μας που συμμετείχαν, για την αφιλοκερδή προσφορά τους. Άγγελο Σπάρταλη, Ανεζίνα Μπλαζογιαννάκη, Μανώλη Χαρούλη, Μαρία-Γκράτσια Πασκουαλίνι, Πόπη Θραψανιώτη και Χάικε Πόθου. Σκεφτόμαστε μια παρόμοια οργάνωση, με διαφορετικό θέμα και αντικείμενο και ευρύτερη συμμετοχή καλλιτεχνών να γίνει ετήσιος θεσμός, ενώ τα έσοδα να προσφέρονται σε κοινωφελείς σκοπούς.

—  Στο αποχαιρετιστήριο δείπνο στο κέντρο –Διγενής Palace- που ήταν αποκλειστικά Κρητικής διατροφής, προηγήθηκε δρώμενο σε συνεργασία με την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή και την ομάδα «Μινωιτών Γεύσεις» για να δοθεί στους παρευρισκομένους η ευκαιρία να γνωρίσουν με λόγο και πράξη,  την αρραγή συνέχεια της διατροφής των Μινωιτών με τη σύγχρονη Κρητική διατροφή. Ευχαριστούμε για την παρουσίαση την προϊσταμένη της ΚΔ εφορίας κλασικών αρχαιοτήτων κ. Χρύσα Σοφιανού και τη Δρ. Στέφη Χλουβεράκη.

 

Στον απόηχο του συνεδρίου μας, ευχαριστούμε και από τη θέση αυτή, πρωτίστως το Δ.Σ. του κεντρικού ΛτΕ για την τιμή να αναθέσουν στο παράρτημα μας την διοργάνωση του !6ου Πανελληνίου Συνεδρίου. Τα μέλη της μεγάλης Λυκειακής οικογένειας από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Ξεχωριστά τις αντιπροσωπείες από τα Λύκεια του εξωτερικού, συμμετοχή που πάντα συγκινεί, αλλά και  για το έργο και την προσφορά τους στον Ελληνισμό.

Ευχαριστούμε τους μοναδικούς χορηγούς μας, που ήταν οι ευαισθητοποιημένοι  συμπολίτες μας και οι κοινωνικοί εταίροι, επίσης την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το ΚΤΕΛ, τα ξενοδοχεία της περιοχής, την πάντα φιλόξενη τοπική εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ και τον ρ/σταθμό 104,4 για την στήριξη σε αυτήν την προσπάθεια σε καιρούς δύσκολους καθώς και το Εμπορικό Επιμελητήριο Λασιθίου, για την πολλαπλή βοήθεια.

Την οικογένεια Κυριάκου και Ειρήνης Μαμιδάκη, και το προσωπικό του ξενοδοχείου ΕΡΜΗΣ,  για την άψογη συνεργασία και βοήθεια τους. Μια   ξεχωριστή ευχαριστία στο Δ/τη Γιώργο Πελεκανάκη, η πολύχρονη πείρα του οποίου υπήρξε πολύτιμη στην συνολική οργάνωση.

Επίσης τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Αρναουτάκη για την παρουσία του στην τελετή έναρξης  και την ανακοίνωση μικρής οικονομικής ενίσχυσης προς το παράρτημα μας, σαν αναγνώριση του έργου που επιτελούν τα Λύκεια στις τοπικές κοινωνίες.

Δεν μπορώ να παραλείψω τα  μέλη του Δ.Σ. του ΛτΕ  Αγ. Νικολάου και τους εθελοντές που ήταν κοντά μου όλο αυτόν τον καιρό και δίπλα μας όλες τις ημέρες του συνεδρίου. Ευχαριστώ επίσης τους επιστημονικούς συμβούλους Γιάννη Ζέρβα ομότιμο καθηγητή του Παν/μιου Αθηνών και τον ιστορικό Νίκο Ανδριώτη, τους αξιόλογους επιστήμονες-εισηγητές ιδιαίτερα από την περιοχή μας, που ανταποκρίθηκαν ευγενικά στην πρόσκληση μας και όλους όσοι βοήθησαν με τον οποιονδήποτε τρόπο στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Ευχαριστώ  προσωπικά από καρδιάς, το σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας για τα καλά του λόγια και τον θερμό χαιρετιστήριο λόγο του, καθώς και  τον διακεκριμένο καθηγητή Βασίλειο Φθενάκη, που τίμησε με την παρουσία του το Συνέδριο μας, σαν κεντρικός ομιλητής, αλλά και για την σημαντική ευκαιρία που μου έδωσε να μοιραστώ μαζί του, τους αρχικούς προβληματισμούς και τις αγωνίες μου.

Για το παράρτημά μας, που συμπλήρωσε μόλις 5 χρόνια από την επανίδρυση και επαναλειτουργία του, αυτό ήταν ένα μεγάλο στοίχημα. Κάνοντας τον απολογισμό μας θεωρούμε ότι το στοίχημα αυτό το κερδίσαμε. Προσπαθήσαμε με τις όποιες δυνάμεις μας, με δυσκολίες μέσα στη σημερινή οικονομική συγκυρία να ανταποδώσουμε, με την κατά γενική ομολογία άψογη οργάνωση και  φιλοξενία μας, το σεβασμό και την αγάπη που εισπράξαμε από τους συνέδρους, οι οποίοι έφυγαν με τις καλύτερες  εντυπώσεις από τον τόπο μας και θα γίνουν άριστοι πρεσβευτές του.

Τα τριακόσια περίπου μέλη των απανταχού Λυκείων από την Μακεδονία μέχρι την Κύπρο αλλά και το εξωτερικό που βρεθήκαμε μαζί ακόμα μια φορά, ενημερωθήκαμε, συζητήσαμε, συγκινηθήκαμε, προβληματιστήκαμε, ακούσαμε προτάσεις , βάλαμε στόχους..

Με πλήρη αίσθηση ευθύνης γι’ αυτό που αντιπροσωπεύουμε,  στρέφουμε το βλέμμα στο μέλλον με δυναμισμό και ελπίδα. Με τη βεβαιότητα ότι τώρα, που ο τόπος δοκιμάζεται σκληρά, εμείς στο ΛτΕ, με τον πολιτισμό μπορούμε να αντισταθούμε και να πάμε παραπέρα. Και όταν λέμε πολιτισμό δεν εννοούμε μόνο χορό και τραγούδι. Εννοούμε και το βαθύ κοινωνικό έργο που πρέπει να μας απασχολεί. Το Λύκειο δεν είναι ένα ακόμα σωματείο που χορεύει. Είναι πολύ περισσότερα.

Γίναμε αιωνόβιοι. Ελπίζουμε να γίνουμε πολύ-πολύ μεγαλύτεροι. Γιατί έχουμε αποδείξει στο πέρασμα του χρόνου ότι το ΛτΕ δεν είναι ένα ευκαιριακό σωματείο με προσωπικές φιλοδοξίες και ματαιοδοξίες, αλλά ένα σωματείο με γερές βάσεις μέσα στην κάθε τοπική κοινωνία, ώστε να του αναγνωρίζεται η μοναδικότητα και στη διάρκεια και στην ποιότητα.

Μεταξύ των συμπερασμάτων του συνεδρίου είναι πως σήμερα, το ΛτΕ, πιστό στους προσανατολισμούς του, καλείται να ενεργοποιηθεί τώρα ακόμα περισσότερο. Με την εμπειρία του, με τη διδαχή, το έργο του, αλλά και με τη δύναμη που προσφέρουν οι ρωμαλέες ρίζες της παράδοσης, μπορεί να δείξει τον δρόμο να πορευόμαστε. Αλλά και να προχωρήσει σε συγκεκριμένες αναπροσαρμογές στις δραστηριότητές του, στις πρωτόγνωρες σημερινές συνθήκες, λαμβάνοντας υπόψη και τις γυναίκες από διαφορετικούς τόπους που από επιλογή ή ανάγκη ζουν στη χώρα μας. Η Κρήτη, και η ιστορική εμπειρία της, ίσως είναι πολύτιμα για το θέμα, και η κοινωνία της ως πρώιμη πολυπολιτισμική μπορεί να δώσει ένα υπόδειγμα θετικής από παλιά συνύπαρξης.

Για μας, η νέα χρονιά θα σηματοδοτήσει μια πιο δυναμική και ουσιαστική παρουσία στα κοινωνικά δρώμενα, ελπίζοντας στη βοήθεια όλων, αλλά και των αρχών του τόπου μας.

Ευχαριστώ και για την σημερινή ευκαιρία,  που μας δίνετε να ενημερώσουμε για το έργο που επιτελείται στο ΛτΕ Αγ. Νικολάου και να ευχαριστήσουμε και από τη θέση αυτή, ακόμα μια φορά, όλους όσοι μας στηρίζουν αυτά τα χρόνια.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η  Πρόεδρος

Παρούλα  Κουτσάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από manos