Δημήτρης ΑβραμόπουλοςΑπό το γραφείο του Βουλευτή Λασιθίου Μιχάλη Καρχιμάκη, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας . Δημήτρη Αβραμόπουλου για τις προσλήψεις σε νοσοκομεία σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ένα θέμα που αφορά και το νομό Λασιθίου και την Κρήτη γενικότερα:
 
«Η πρόταση του κ. Υπουργού Υγείας, που διατυπώθηκε σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», είναι ένας ακόμα κενός λόγος, ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα της ΝΔ, προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού και να δημιουργήσει διόδους αναξιοκρατίας και παραγκωνισμού των θεσμών. Μίλησε ο κ. Αβραμόπουλος για διακομματικές ταχείες προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ για την στελέχωση των νοσοκομείων μας, των νοσοκομείων που ιδίως στην Περιφέρεια γνωρίζουν εδώ και δυόμιση χρόνια την Κυβερνητική αδιαφορία και εγκατάλειψη.
 
Για μία ακόμα φορά η Κυβέρνηση, δια στόματος του Υπουργού Υγείας, προβαίνει σε παραπλανητικές υποσχέσεις υποτιμώντας την νοημοσύνη του Ελληνικού Λαού. Ο λαός ξέρει ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στην Κυβερνητική πολιτική και όχι στο ΑΣΕΠ. Γιατί ο Ελληνικός Λαός αντιλαμβάνεται το ψεύδος. Γνωρίζει ότι άλλο διακομματικός και άλλο αξιοκρατικός.
 
Η αξιοκρατία δεν αφήνει περιθώρια κομματικής ή διακομματικής λειτουργίας. Αξιοκρατικός σημαίνει ίσες ευκαιρίες για κάθε πολίτη με διαφανείς διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν την ίση μεταχείριση. Αξιοκρατικός σημαίνει ότι ο υποψήφιος προσλαμβάνεται με το σπαθί του χωρίς να χρειάζεται να χτυπάει πόρτες και χωρίς κομματική εξάρτηση. Και αυτό θέλει το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητους πολίτες με ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα.
 
 Για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται το πραγματικό πρόσωπο της Κυβέρνησης:
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ: Παράκαμψη του ΑΣΕΠ σημαίνει αναξιοκρατία, σημαίνει υποβάθμιση θεσμών, σημαίνει Κυβερνητική αυθαιρεσία. Και δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση παραγκωνίζει θεσμικά όργανα και τα υπονομεύει. Η Κυβέρνηση θέλει να δρα μόνη της, χωρίς αξιοκρατικούς και θεσμικούς περιορισμούς, όπως ο ΑΣΕΠ.
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ: Η Κυβέρνηση αυθαιρετεί και στις προτάσεις της. Γνωρίζει το Σύνταγμα ο κ. Αβραμόπουλος και γνωρίζει ότι πουθενά δεν προβλέπεται η διαδικασία που προτείνει, να συγκεντρωθούν 200 δηλαδή βουλευτές που να επιθυμούν την παράκαμψη των αξιοκρατικών προσλήψεων και να «καταργήσουν» ουσιαστικά τον ΑΣΕΠ. Αν έχει κάποια σοβαρή πρόταση ο υπουργός Υγείας για την επιτάχυνση των διαδικασιών των προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ, να συνεννοηθεί με τον συνάδελφό του υπουργό Δημόσιας Διοίκησης και να φέρουν σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Όχι να προβαίνει σε κενές επικοινωνιακές δηλώσεις που είναι εκτός των Συνταγματικών προβλέψεων.
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ: Η Κυβέρνηση υποκριτικά χρησιμοποιεί το επιχείρημα της ταχύτητας στις προσλήψεις για να καταργήσει τον κύριο φορέα αξιοκρατικών προσλήψεων στην χώρα μας. Το ίδιο το ΑΣΕΠ, έχει περίπου 100 κενές ργανικές θέσεις, στην πλήρωση των οποίων δεν προχωρεί η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση δεν καλύπτει τις ανάγκες του ΑΣΕΠ σε προσλήψεις, αποδυναμώνει τον αξιοκρατικό αυτό φορέα και μετά του επιρρίπτει ευθύνες ότι δεν προβαίνει σε ταχεία έκδοση αποτελεσμάτων. Αν η Κυβέρνηση, ήθελε πραγμαικά γρήγορες αξιοκρατικές προσλήψεις στο χώρο της υγείας, θα είχε ήδη προχωρήσει σε αυτές νόμιμα μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό όμως, δε γίνεται ούτε με την απραξία των δυόμισι προηγούμενων χρόνων με τον κ. Κακλαμάνη, που δεν προχώρησε σε καμία νέα πρόσληψη, ούτε με τα πυροτεχνήματα του κ. Αβραμόπουλου. Έχει απευθυνθεί ο κ. Αβραμόπουλος στο ΑΣΕΠ, για να ζητήσει επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών; Προφανώς όχι, γιατί δεν έχει υπάρξει καμία προκήρυξη έως αυτή τη στιγμή και γιατί η κυβέρνηση η ίδια, υποβαθμίζει το ΑΣΕΠ, υποβαθμίζει την αξιοκρατία. Τελικά αυτή η Κυβέρνηση πάτα μεταθέτει τις ευθύνες αλλού, λες και δεν κυβερνά εδώ και δυόμιση χρόνια αυτόν τον τόπο.
  • ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΩΝ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ: Αν ήθελε η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε αξιοκρατικές προσλήψεις, ας συντόνιζε τα αρμόδια Υπουργεία της, ας ενδυνάμωνε με τις αναγκαίες προσλήψεις τον ΑΣΕΠ. Ας συνεννοηθούν μεταξύ τους, ας βρουν τα κονδύλια, ας κάνουν τις προκηρύξεις νόμιμα. Έχει εξασφαλίσει ο κ. Αβραμόπουλος τα απαραίτητα κονδύλια από τον κ. Αλογοσκούφη, για τις σχετικές προκηρύξεις τις οποίες η κυβέρνηση καθυστερεί απαράδεκτα επί σχεόν 2,5 χρόνια. Διότι δεσμεύθηκαν ότι θα τις κάνουν. Ο Υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης δήλωνε στη Βουλή στις 7/5/2004: «Έχω ζητήσει μόνιμο προσωπικό άλλες 8.000 θέσεις. Κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, ο χώρος της Υγείας έχει προτεραιότητα και πιστεύω ότι θα πάρω ένα σημαντικότατο ποσοστ απ’ αυτές τις 8.000 θέσεις. Υπολογίζω ότι τουλάχιστον το 60-70% θα εγκριθούν και έτσι στις αρχές του 2005, για να μην περιμένουμε ότι, αυτοί θα προσληφθούν το 2004, είναι όλες μέσω ΑΣΕΠ, θα έχουμε άλλες 5-6.000 θέσεις κατά κύριο λόγου νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού». Ένα χρόνο μετά η περιβόητη εντολής του Πρωθυπουργού αποδεικνύεται κενός λόγος. Ψεύδεται και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός; Και συνεχίζουν οι ψεύτικες υποσχέσεις στην «Απογευματινή της Κυριακής» – 8/5/2005: «Για το 2005 η πρόταση και για τα δυο σκέλη του Υπουργείου Υγείας και τους εποπτευόμενους Οργανισμούς ίναι γύρω στις 9.500 προσλήψεις. Είμαστε σε πολιτική διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Οικονομικών και ελπίζω μέσα στο Μάιο πως θα έχουμε την απόφαση όπου θα καταλήξουμε πόσες θα είναι για το 2005». Με αυτούς τους υπολογισμούς έπρεπε τώρα να έχουν προσληφθεί καμιά δεκαριά χιλιάδες άνθρωποι νοσηλευτικό προσωπικό. Αντ’ αυτού, ήρθε η πρόταση του κ. Αβραμόπουλου, ως πυροτέχνημα να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση και ο προκάτοχός του. Έχει εξασφαλίσει άραγε τα κονδύλια;

Ο χώρος της υγείας έχει άμεση ανάγκη και έπρεπε να έχουν γίνει ήδη και οι προκηρύξεις και οι προσλήψεις μέχρι σήμερα. Η Κυβέρνηση οφείλει, επιτέλους, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με νόμιμο, διαφανή, αξιοκρατικό και ταυτόχρονα γρήγορο τρόπο. Όχι με πρωτοφανείς, εκτός νομοθετικού πλαισίου και μφίβολων σκοπιμοτήτων προτάσεις. Παραδέχεται δηλαδή η Κυβέρνηση ότι έχει δημιουργήσει τόσο τεράστιο πρόβλημα στη υγεία, που ο μόνος τρόπος να το επιλύσει είναι να θυσιάσει την αξιοκρατία και τα δικαιώματα ίσων ευκαιριών των πολιτών αυτού του τόπου;

Η καθυσέρηση οφείλεται στην Κυβέρνηση. Και η Κυβέρνηση υποτιμά την νοημοσύνη του λαού, όταν αποδίδει τις ευθύνες στο ΑΣΕΠ το οποίο σκόπιμα αποδυναμώνει μη καλύπτοντας τις ανάγκες του για επιπλέον προσωπικό και όταν αποδίδει τις ευθύνες στη διαδικασία ονομάζοντας την χρονοβόρα. Μια διδικασία για να χαρακτηρισθεί χρονοβόρα πρέπει τουλάχιστον να ξεκινήσει. Εδώ δεν έχουν ξεκινήσει καν οι διαδικασίες. Και δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αυτές επί δυόμισι χρόνια, διότι το Υπουργείο Οικονομικών δε δίνει τις απαραίτητες πιστώσεις.

Αν ήθελε η Κυβέρνηση, γρήγορες αξιοκρατικές προσλήψεις, ας ενεργοποιούσε την διαδικασίας που προβλέπεται μέσα από το ίδιο το ΑΣΕΠ, το οποίο μπορεί να κληθεί να δώσει προτεραιότητα και να επιταχύνει και να μειώσει τους χρόνους. Και πάνω απ’ όλα ας διέθετε τα κονδύλια που προεκλογικά υποσέθηκε, εμπαίζοντας τον ελληνικό λαό στο ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της δημόσιας υγείας».

Print Friendly, PDF & Email

Από manos