Λαϊκή ΣυσπείρωσηΣτη σημερινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, πως δεν έχει καμιά σχέση με «αυτο»διοίκηση, αλλά είναι τοπικό όργανο του κράτους που εφαρμόζει με τον πιο σκληρό τρόπο την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και της κυβέρνησης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος του λαού της Κρήτης.

Το 1ο θέμα είναι να εγκριθεί να προχωρήσει η παραχώρηση της εδαφικής κυριαρχίας (και όχι απλά της ιδιοκτησίας) σε μεγάλο μέρος της επαρχίας Σητείας στην εταιρεία «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ». Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί στην Κρήτη η έννοια του «οργανωμένου υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων» που ψηφίστηκε τον Οκτώβρη του 2013 στη Βουλή με το Χωροταξικό του τουρισμού, που παραχωρεί σε μια περιοχή «γη και ύδωρ», κυριολεκτικά τα πάντα, στο μεγάλο κεφάλαιο.

 

Μέσα στην περιοχή του «οργανωμένου υποδοχέα» περιλαμβάνεται όχι μόνο η ιδιοκτησία της εταιρείας, αλλά και άλλες ιδιωτικές ή δημόσιες εκτάσεις στις οποίες πλέον το «αφεντικό» για όλα τα ζητήματα θα είναι η εταιρεία.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επαναλαμβάνει την κατηγορηματική της αντίθεση. Σημειώνει την υποκρισία όλων των άλλων παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου που πριν λίγους μήνες δήλωναν αντίθετοι με το Χωροταξικό του τουρισμού και τώρα το εφαρμόζουν. Θεωρεί ότι τόσο η Περιφέρεια, όσο και ο Δήμος Σητείας που έδωσε επίσης την έγκρισή του, είναι συνυπεύθυνοι με την Ε.Ε. και την κυβέρνηση με τη συντελούμενη ληστεία σε βάρος του κρητικού λαού.

Το 2ο θέμα είναι να εγκριθεί το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ισότητας των Φύλων (ΠΠΙΦ) που λέει πώς θα εφαρμοστούν στην Κρήτη οι σχετικές πολιτικές της Ε.Ε. και της κυβέρνησης !

Σε αυτό το κείμενο, όχι μόνο επαναλαμβάνεται η πίστη στον «Καλλικράτη» και στα μνημόνια, αλλά εξειδικεύεται το πώς εντάσσεται η πολιτική της Ε.Ε. για τις γυναίκες μέχρι το 2020, μέσα στη γενικότερη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων και την προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Δίνεται βάρος

Στην ενίσχυση της συμμετοχής των αστών γυναικών στα όργανα διοίκησης του κράτους και ειδικά των επιχειρήσεων, ώστε να προβάλλονται ως πρότυπο στις εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες και να επεκταθεί έτσι πιο αποτελεσματικά η εκμετάλλευση των εργαζομένων γυναικών και συνολικά της εργατικής τάξης από το κεφάλαιο.

Στην επέκταση της μερικής απασχόλησης (με πρόσχημα τη μητρότητα) και των ελαστικών σχέσεων εργασίας μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια, ώστε να γλιτώσει το κράτος από τις συντάξεις, αλλά και τα επιδόματα ανεργίας και να τα αντικαταστήσει με επιδότηση των εργοδοτών για προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας. Αυτή είναι η λεγόμενη «ευελφάλεια», αλλά και η λεγόμενη «ενεργή γήρανση», δηλ., δουλειά μισή μέχρι τον τάφο, που στηρίζουν όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου από τη ΝΔ και τη Χρυσή Αυγή, μέχρι το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εξίσωση ανδρών και γυναικών, με μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων προς τα κάτω, στα επίπεδα των γυναικών. Ακόμα και η καθιέρωση της γονικής άδειας για τους άνδρες κινείται στην κατεύθυνση να κρατούν τα παιδιά στο σπίτι, για να κοπούν εντελώς οι κρατικές δαπάνες για δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς.

Στην αναφορά στα θέματα υγείας των γυναικών και ειδικά την αναπαραγωγική υγεία, με απέραντη υποκρισία, την ίδια στιγμή που υγεία γίνεται πανάκριβο εμπόρευμα και η έννοια της δημόσιας και δωρεάν υγείας έχει εξοριστεί απ΄ όλες τις αποφάσεις της Ε.Ε. και της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μεγαλόστομες διακηρύξεις και φλύαρες αναλύσεις των κειμένων της Ε.Ε. για τις γυναίκες, που κρύβουν την πλήρη ευθυγράμμιση της Περιφέρειας με ό, τι πιο αντιλαϊκό. Οι αποφάσεις αυτές καθιστούν τις παρατάξεις που τις ψηφίζουν απόλυτα συνυπεύθυνες για την εξαθλίωση των εργαζομένων, ανδρών και γυναικών.

Τέλος στη συνεδρίαση έρχεται για έγκριση η εκπόνηση μελέτης του βαθμού κάλυψης με εμβόλια, των παιδιών στα Δημοτικά σχολεία του Ηρακλείου. Η μελέτη προτείνεται να γίνει από την Υπηρεσία της Περιφέρειας με την επιστημονική στήριξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης.

Δεν θα διαφωνήσουμε, υπογραμμίζουμε όμως ότι όχι μόνο η μελέτη, αλλά και ο εμβολιασμός ΟΛΩΝ των παιδιών είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη του κράτους.

Το να τρέχει πρόθυμα η Περιφέρεια να καλύπτει τα κενά του κράτους –όταν η ίδια έχει τις τεράστιες περικοπές από την κρατική χρηματοδότηση- όχι μόνο δε δίνει λύσεις, αλλά μόνο πρόχειρα μπαλώματα, επί πλέον όμως καλλιεργεί την αντίληψη στον εργαζόμενο να μην έχει απαιτήσεις από το κράτος και να συμβιβαστεί με τα κενά του.

Πολύ πιο ουσιαστικό θα ήταν να βοηθήσει η Περιφέρεια να ξεσηκωθεί θύελλα αγανάχτησης παντού, για τη στάση του κράτους που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση ακόμα και τα εμβόλια των παιδιών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι πρέπει να πάρουν στα χέρια τους τα εργατικά σωματεία, οι μαζικοί φορείς του οργανωμένου λαϊκού κινήματος την πάλη για την απαγόρευση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στο θέμα της υγείας. Για καθιέρωση και επαρκή χρηματοδότηση αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας από την κυβέρνηση.
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: