Πολιτισμός στην πράξη

Όλοι έχουμε σοκαριστεί ή τουλάχιστον προβληματιστεί παρακολουθώντας την επικαιρότητα. Στην Ελλάδα του σήμερα, τον τελευταίο μόνο μήνα, παρακολουθούμε live τη  δολοφονία ενός ανθρώπου, τρέχουμε να ξεφύγουμε από τις φωτιές ή έχουμε την αγωνία να μην πνιγούμε από τις πλημμύρες που ακολουθούν. Όλα τα δεινά, σε σχέση αιτιότητας με την έλλειψη εκπαίδευσης και πολιτισμού.

 Μπορεί ένας δήμος «στην πράξη» να καλύψει αυτό το κενό; Να προσφέρει μέσ’ απ’ τις δράσεις του ανθρωπιστική παιδεία;  Μπορεί να καλλιεργήσει την διάθεση για προσφορά; Την συνεργατικότητα και τον σεβασμό του ενός προς τον άλλο; Μπορεί να μην είναι ουτοπία η διαφάνεια;

Μπορεί. Με όραμα, όρεξη, διάθεση για αυτοβελτίωση, στην πράξη.  Στην διαδικασία ανεύρεσης της ποιότητας συναντάμε την τέχνη. Μέσα από αυτήν θα βρούμε το «ωραίο» πρώτα μέσα μας,  θα σταματήσουμε το χρόνο των υποχρεώσεων και θα ρίξουμε ένα βλέμμα στον βαθύτερο εαυτό μας. Μέσω της τέχνης ο ήχος  γαληνεύει και εξημερώνει, η εικόνα προβληματίζει, ο νους εκπαιδεύεται. Η ψυχαγωγία είναι ένα μέσο απόδρασης  από την καθημερινότητα και ταυτόχρονα αφορμή για σκέψη και ηθική καλλιέργεια.

Στην πράξη:

  • Επανεκκίνηση και διεύρυνση  του «μικρού φεστιβάλ». Να επεκταθεί  πέρα από την πόλη του Αγίου Νικολάου. Να δώσει ζωή στον συνήθως ελαφρύ και ταυτόχρονα άδειο χειμώνα μας.
  • Διοργάνωση Διαθεματικού Φεστιβάλ Νεολαίας, που θα πραγματοποιείται  αποκλειστικά από τους νέους της πόλης. Θα  ενεργοποιούνται μέσα από τα σχολεία, θα έχουν την ευθύνη της οργάνωσης και της υλοποίησής του, με κάποια βοήθεια από ειδικούς.  Θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν και να αναπτύξουν τα ταλέντα τους συνεργαζόμενοι με προσωπικότητες  που ήδη γνωρίζουν και θαυμάζουν από το χώρο των τεχνών.
  • Διοργάνωση Φεστιβάλ ΑΜΕΑ με σκοπό την αφύπνιση. Θα γίνεται συνεργατικά με την ανάμειξη όλων μας.  Ένα ιδιόμορφο,  προσεγμένο και με καλλιτεχνική αφετηρία πρόγραμμα θα μπορούσε να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα υπέρ της συμπερίληψης. Το βίωμα θα λειτουργήσει ως μέθοδος επιμόρφωσης.
  •  Θέσπιση Εβδομάδας Λαϊκής Τέχνης  που μπορεί να πραγματοποιηθεί στην καρδιά του καλοκαιριού και να δώσει έμφαση στην κρητική μας ταυτότητα. Μουσική, χορός, γαστρονομία, αγγειοπλαστική, υφαντική. Αναβίωση εθίμων του τόπου μας.
  •  Ενίσχυση και επιδότηση των ομάδων που ασχολούνται με την τέχνη: θεατρικής, κινηματογραφικής, ομάδας λογοτεχνίας και φωτογραφίας. Να ενδυναμωθούν,  ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διοργανώνουν εκδηλώσεις, σχετικές με τα αντικείμενά τους. Να παροτρυνθούν τα νέα παιδιά να συμμετέχουν σε αυτές. Η γνώση ως αφορμή για την εξέλιξη μας.
  • Ενδυνάμωση των μουσικών ομάδων του  δήμου μας: Οι φιλαρμονικές του Αγίου Νικολάου και της Νεάπολης, η χορωδία του Δήμου Αγίου Νικολάου είναι ήδη φυτώρια για παιδιά ή ενήλικες που μόνο να κερδίσουν έχουν με την ενασχόληση τους με τη μουσική. Σε ό,τι αφορά τις φιλαρμονικές, το βάρος της μάθησης ενός οργάνου θα πρέπει να το αναλάβουν καταρτισμένοι καθηγητές. Θα πρέπει να επανδρωθούν με μέλη -εν δυνάμει μουσικούς- με σταθερή και συνεχή παρουσία. Οι διευθυντές της φιλαρμονικής θα είναι υπεύθυνοι για τον συντονισμό, την αισθητική και την μουσική γεωγραφία των έργων.
  • Ανακαίνιση του κινηματοθεάτρου Rex -του μεγάρου της πόλης μας. Θα εκμοντερνισθεί και θα γίνει λειτουργικότερο  μέσω εγκατάστασης νέου τεχνολογικού εξοπλισμού.
  • Αξιοποίηση της  λίμνη μας,  η οποία με τον μοναδικής αισθητικής περιβάλλοντα χώρο της, θα λειτουργήσει ως φυσικό θέατρο μέσω της απόκτησης μίας πλωτής  σκηνής. Ταυτόχρονα θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν εκεί εικαστικές εκθέσεις. Η λίμνη του cliff diving  θα εναλλάσσεται με την λίμνη του εικαστικού, του μουσικού, του καλλιτέχνη.
  • Συνέχιση αναζήτησης χώρου για την δημιουργία ανοιχτού θεάτρου μέχρι από όνειρο σταδιακά να γίνει πραγματικότητα. Παραγωγική και εξελίξιμη είναι και η διαδικασία αναζήτησης κτιρίου που θα στεγάσει τις ομάδες που ασχολούνται με την τέχνη.

Θα ξεκινήσουμε με αυτά που έχουμε. Θα διεκδικήσουμε πόρους που δικαιούμαστε από το κράτος, θα αναζητήσουμε και θα εκμεταλλευτούμε τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Στόχος μας να ενδυναμωθεί και  να αναβαθμιστεί  το υπάρχον άψυχο και έμψυχο υλικό. Ήδη οραματιζόμαστε  τις διακλαδώσεις που θα φανούν όταν πραγματικά έχουμε δημιουργήσει ένα στέρεο έδαφος.

Αναζητούμε τον ήχο που θα σέβεται το διπλανό του.

Καλλιεργούμε το σεβασμό και την ενσυναίσθηση .

Προσπαθούμε, γιατί το οφείλουμε στους εαυτούς μας και στην πόλη.

Σοφία Αρακαδάκη

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον Χάρη Αλεξάκη «Στην πράξη»

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos