Νέα ΔημοκρατίαΕχουμε σταματήσει να ασχολούμαστε ιδιαίτερα με τα κατά καιρούς «Δελτία Τύπου» του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας. Αποτελούν ανακοινώσεις «καρμπόν», σε όλη τη Ελλάδα. Συστηματικά αντιγράφουν αυτολεξεί την κομματική γραμμή μέσα από την ιστοσελίδα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσιάζουν ως «Δελτίο Τύπου».
Με ανακοινώσεις κονσέρβα, προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες ότι «δεν είμαστε όλοι ίδιοι». Μα δεν χρειάζεται. Είναι πασιφανής η διαφορετική αντίληψη. Όταν το ΠΑΣΟΚ πολεμούσε την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και καταψήφιζε την ένταξη της χώρας μας, πολεμούσε τη σιγουριά, την ασφάλεια και την προοπτική της Ελλάδας στους κόλπους της ευρωπαϊκής οικογένειας. Το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε το ’81 δημόσιο χρέος 30% και το εκτόξευσε πάνω από το 100%, παρά τον τεράστιο πακτωλό χρημάτων που εισέρευσε στην χώρα μας από την ΕΟΚ.
Αυτή τη προοπτική πολέμησε το ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας την και αποχωρώντας από τη βουλή δεσμεύτηκε ερχόμενο στην εξουσία να μας βγάλει από την ΕΟΚ. Υπαναχώρησε ευτυχώς μετά το ’81, μπροστά στο τεράστιο όφελος αλλά και προ του κινδύνου να υποστούν πλήγμα τα πολλαπλά συμφέροντα της χώρας από τη συμμετοχή. Με την πλάτες της ΕΟΚ και με τον αλόγιστο δανεισμό (σε βάρος των επόμενων γενεών) έγινε «φιλολαϊκό» το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η αλήθεια. Τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες και προφάσεις που στοχεύουν στην ασθενή μνήμη των πολιτών ή στην άγνοια της νέας γενιάς.
Σκεφτείτε ποια θα  ήταν η κατάσταση μας σήμερα, ειδικά με την παγκόσμια κρίση, αν δεν υπήρχε η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν το όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με όλα τα υπόλοιπα κόμματα εναντίον του, δεν είχε προχωρήσει ή αν είχαμε αποχωρήσεις από την ΕΟΚ όπως είχε δεσμευτεί το ΠΑΣΟΚ, θα είχαμε χρεοκοπήσει.

Εμείς δεν θα σταθούμε στείρα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Δεν θα πούμε ότι και αυτό δεν συνέβαλε αργότερα σε αυτή τη πορεία αποδεχόμενο την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Θα τονίσουμε όμως, και αυτό είναι σημαντικό, ότι είχε τη στήριξη της παράταξης του οραματιστή αυτής της επιλογής, δηλαδή της Νέας Δημοκρατίας.
Σήμερα η Ελλάδα επηρεάζεται από την παγκόσμια κρίση. Μια κρίση, που φυσικά και δεν οφείλεται στη σημερινή κυβέρνηση. Αλλωστε καμιά χώρα δεν έχει μείνει αλώβητη. Παρόλα αυτά, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν πληγεί λιγότερο από την κρίση. Αλλά και πάλι. Αν η Νέα Δημοκρατία ευθύνεται για αυτήν, τότε η λύση θα ήταν απλή. Να φύγει και να έρθει το ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Δεν κυβερνά σε όλες τις χώρες η Νέα Δημοκρατία, ούτε είναι πρωθυπουργός τους ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η κρίση δεν αγγίζει μόνο κυβερνήσεις συγκεκριμένης ιδεολογικής κατεύθυνσης. Δείτε για παράδειγμα αυτή των εργατικών στην Μεγάλη Βρετανία. Την είχαν ηρωοποιήσει στο ΠΑΣΟΚ, για να αποδειχθεί στο τέλος η αναποτελεσματικότητα των μέτρων της. Την ίδια κρίση βιώνουν και πολλές άλλες σοσιαλιστικές κυβερνήσεις.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Ολοι είναι λάθος και το ΠΑΣΟΚ, μόνο σε όλο τον κόσμο, έχει βρει τη λύση; Φυσικά και όχι. Είναι εύκολο όμως εκ του ασφαλούς να κάνεις κριτική και να λαϊκίζεις.
Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι θαυματοποιός, έστω και αν σαν τέτοιος προσπαθεί να πλασαριστεί. Ας αφήσουν την τακτική του μηδενισμού και της ισοπέδωσης. Ας σταματήσουν να σπέρνουν πανικό και να μοιράζουν ψεύτικες ελπίδες. Ας εγκαταλείψουν την ανεύθυνη πολιτική προς χάριν της ψηφοθηρίας.
Και θα κλείσουμε με ένα σύντομο σύνθημα – ανέκδοτο του ’81… «Στις 18 σοσιαλισμός». Το τότε σύνθημα, επανέρχεται μεταλλαγμένο από το σημερινό ΠΑΣΟΚ… «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα». Δεν θα τους ακολουθήσουμε στις ύβρεις.
Καλούμε τους πολίτες να απαντήσουν ψύχραιμα στο ερώτημα «ΠΑΣΟΚ ή υπευθυνότητα;» μέσα από την ιστορική αλήθεια, την σταθερότητα των θέσεων και τη συνέπεια λόγων και έργων.

Γραφείο τύπου ΝΟΔΕ Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos