η κατάντια του Ελαιώνα, στο κέντρο του Αγίου ΝικολάουΣτις προηγμένες χώρες το αστικό πράσινο προστατεύεται και επεκτείνεται. Τα αυτοκίνητα δίνουν τη θέση τους στις μαζικές συγκοινωνίες. Και οι δρόμοι στους  πεζόδρομους και τους χώρους αναψυχής. Αντιθέτως, τα τελευταία χρόνια πανελλαδικά είναι σε εξέλιξη μια προσπάθεια μείωσης και υποβάθμισης του αστικού πρασίνου χάριν επιχειρηματικών ή άλλων κοντόφθαλμων συμφερόντων.
Στο νομό Λασιθίου κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην Ιεράπετρα και στον Άγιο Νικόλαο. Στην Ιεράπετρα, το οικόπεδο Μίνως χαρακτηρισμένο, ως χώρος πρασίνου, με διάφορες μεθοδεύσεις επιχειρείται η χρήση του να μην είναι τελικά αυτή και το λιγοστό πράσινο που υπόσχεται μέσα στον αστικό ιστό να εξαφανισθεί.

Αντίστοιχα στον Άγιο Νικόλαο, μια κατάφυτη έκταση στο κέντρο του αστικού ιστού επιχειρείται να μετατραπεί σε υπόγειο πάρκινγκ, εις βάρος βεβαίως των δέντρων, του αστικού πρασίνου, της δυνατότητας για δημιουργία πάρκου και εν τέλει της ποιότητας ζωής μας.

Και στις δύο περιπτώσεις οι οικολογικές ομάδες και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, δίνουν μάχη ενάντια στην καταπάτηση του αστικού πρασίνου, κάνοντας προτάσεις, επιχειρηματολογώντας, κινητοποιώντας, ενημερώνοντας τον κόσμο και προσπαθώντας το μέλλον των πόλεων και της ποιότητας ζωής μας να αποφασιστεί από τους ίδιους τους πολίτες.

Στη μάχη αυτή πολλές φορές οι οικολογικές ομάδες γίνονται αποδέκτες ύβρεων, λασπολογίας και απαξίωσης από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου ο αγώνας τους να υποβαθμιστεί και να αντιμετωπιστεί η μεγάλη απήχηση του κόσμου προς τα αιτήματα που θέτουν οικολόγοι και ευαισθητοποιημένοι πολίτες.

Η πανλασιθιώτικη συνάντηση των οικολογικών οργανώσεων, επισημαίνει την ανάγκη διαφύλαξης, ανάδειξης και ανάπτυξης του αστικού πρασίνου. Εκφράζει την αμέριστη στήριξη της στον αγώνα των οικολογικών ομάδων και ζητάει από τους δήμους να κινούνται με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την θέληση τους. {jcomments on}

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

3/7/2010

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: