ΒάιΕκφράζομε την έντονη ανησυχία μας για την συνέχιση των εργασιών στο φοινικόδασος του Βάι και θεωρούμε απολύτως επείγουσα την σύγκληση σύσκεψης όλων των εμπλεκόμενων και ενδιαφερομένων μερών για το θέμα αυτό, όπως έχει ζητήσει η Δήμος Σητείας.

  1. Ένα μεγάλο μέρος του μοναδικού αυτού μνημείου της φύσης παρέχει ήδη την εικόνα τεχνητού πάρκου, ένα θέαμα που σοκάρει, ενώ από έγκυρους επιστημονικούς και οικολογικούς φορείς επισημαίνονται οι κίνδυνοι αλλοίωσης της βιοποικιλότητας, της δομής και της λειτουργίας του μοναδικού οικοσυστήματος.
  2. Δεν αμφισβητούμε τις καλές προθέσεις κανενός από τα εμπλεκόμενα μέρη ούτε είμαστε σε θέση να κρίνομε την ορθότητα των διαφόρων επιστημονικών απόψεων, που διατυπώνονται. Εκείνο, ωστόσο, το οποίο είναι βέβαιο και δεν χρειάζονται επιστημονικές γνώσεις για να το διαπιστώσει κανείς, είναι ότι ήδη το Βάι έπαυσε κατά μεγάλο μέρος να είναι φυσικό τοπίο και οικοσύστημα. Και αν οι εργασίες που γίνονται (βαρύ κλάδεμα των φοινίκων, αποψίλωση της υπόλοιπης συμφυούς βλάστησης κ.α.) συνεχιστούν τότε στην θέση του μνημείου της φύσης θα υπάρχει ένα τοπίο νόθο, κάτι σαν κακοσχεδιασμένο τεχνητό πάρκο. Δεν θα είναι το Βάι.
  1. Εξίσου βέβαιο είναι επίσης ότι το Βάι δεν είναι μόνο οικοσύστημα και αισθητικό δάσος. Αλλά είναι και βασικό στοιχείο της ταυτότητας του τόπου μας καθώς και επισκέψιμο αξιοθέατο παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Έχουν επομένως λόγο στα θέματα της προστασίας και διαχείρισής του, από τις σκοπιές αυτές, τόσο η τοπική κοινωνία, όσο και οι διεθνείς οργανώσεις.
  1. Εκφράζομε την έκπληξη μας για την άρνηση διαλόγου για ένα τόσο σοβαρό, αμφιλεγόμενο και πολυδιάστατο θέμα.  Η συνεχιζόμενη δημοσιοποίηση αποκλινουσών απόψεων και μεγάλων ανησυχιών και η κλιμακούμενες κινητοποιήσεις δείχνουν ότι ένας σοβαρός, ψύχραιμος και καλόπιστος διάλογος της αρμόδιας υπηρεσίας και των ενδιαφερομένων φορέων και ειδικών είναι απολύτως αναγκαίος «εδώ και τώρα». Πριν προχωρήσει περισσότερο η παρκοποίηση, πριν η Ε.Ε. επιβάλει κυρώσεις, όπως υπάρχει κίνδυνος και πριν οι φωτογραφίες των κουρεμένων φοινίκων και του αποψιλωμένου δάσους, με τα ανάλογα σχόλια, «κοσμήσουν» τις σελίδες και τις οθόνες των διεθνών Μ.Μ.Ε., όπως συχνά γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Ας μην λησμονούμε ότι το νόμιμο δεν είναι απαραιτήτως και το ορθό και ότι ένας σοβαρός και ειλικρινής διάλογος είναι πάντα χρήσιμος για το τι πρέπει να γίνει. Πιστεύομε ότι όλοι θα τον αποδεχτούν και θα συμβάλουν στην διεξαγωγή και την επιτυχία του.
  1. Ζητούμε να σταματήσουν χωρίς άλλη χρονοτριβή οι εργασίες στο Βάι, αφού έτσι κι αλλιώς δεν έχουν τόσο επείγοντα χαρακτήρα. Και παρακαλούμε τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Καρούντζο, του οποίου η ευαισθησία και η υπευθυνότητα στον χειρισμό των τοπικών υποθέσεων είναι γνωστές, να συγκαλέσει το συντομότερο τη σύσκεψη αυτή.

ΑΠΟ ΤΟΝ Ο.Α.Σ. Α.Α.Ε.  Ο.Τ.Α.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: