ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ - ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ΔΕ ΘΑ ΞΕΧΑΣΤΕΙ!

Οι κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών έκαναν ξεκάθαρο ένα πράγμα: πως οι ζωές μας μετράνε! Είδαμε τις εικόνες από τις μεγαλειώδεις παλλαϊκές απεργιακές κινητοποιήσεις, καταλήψεις μαθητών, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι , νέοι, φοιτητές που διαδήλωσαν σε όλη την χώρα! Πάνω από 100.000 κόσμου κατέκλισαν το κέντρο της Αθήνας, με την κεφαλή της πορείας να βρίσκει την ουρά! Πρόκειται για την μεγαλύτερη κινητοποίηση από το 2015 και μετά, με μαζικές διαδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε πάνω από 70 πόλεις, και τον κόσμο να ξεπερνά τους 400.000. Όπως και στα Χανιά, η πλατεία Δημοτικής Αγοράς πλημύρισε από κόσμο 5.000ων. Ο φοιτητικός μας σύλλογος έδωσε το δικό του μήνυμα, κρεμώντας γιγαντόπανό στο φάρο με το μήνυμα «ΗΤΑΝ ΦΟΙΤΗΤΕΣ… ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΜΕΤΡΑΝΕ!» που ακούστηκε από άκρη σε άκρη! Είναι πλέον ξεκάθαρο, ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν πρόκειται να ξεχαστεί!

Το έγκλημα στα Τέμπη κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων, με τους περισσότερους να αποτελούν φοιτητές που πήγαιναν στη Θεσσαλονίκη λόγω σπουδών, ενώ ακόμα και τώρα κόσμος βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στα νοσοκομεία, και πολλοί αγνοούνται. Όσο και αν τα κυβερνητικά ΜΜΕ προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας πείσουν ότι πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, την στιγμή που δεν υπήρχαν στις γραμμές ούτε καν σηματοδότες, ο λαός δεν παραπλανάτε, οι εγκληματικές πολιτικές ευθύνες δεν μπορούν πια να κρυφτούν ! Την ευθύνη φέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ζητωκραύγαζε για το ξεπούλημα του ΟΣΕ, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις που έχουν συμβάλει, στην περικοπή των εξόδων των σιδηροδρόμων, κατακερματίζοντας κάθε δικλείδα ασφαλείας που θα μπορούσε να έχει αποτρέψει το όσα έγιναν. Η υποβάθμιση των σιδηροδρόμων και η εσκεμμένη αμέλεια συντήρησης του, αδιαφορώντας για την εγκατάσταση δικλείδων ασφαλείας, οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών.

Η οργή μας θα γίνει ποτάμι ανατροπής! Όπως στις 8η Μάρτη, έτσι θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας! Οι φοιτητικοί σύλλογοι, έδωσαν μαζικό και μαχητικό παρών, τόσο την επόμενη μέρα, στις 9 Μάρτη, στο πλευρό των υγειονομικών, όσο και την Κυριακή 12/3, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε! Δεν πρόκειται να ανεχτούμε άλλο την υποκρισία τους. Οι φωτογραφίες των «στεναχωρημένων» υπουργών, την ίδια στιγμή που μιλούν για την ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά τα δολοφονικά αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών, δεν πείθουν κανέναν! Το βαρέλι της υποκρισίας τους δεν έχει πάτο. Από την προσχηματική παραίτηση του Καραμανλή, που έχει το θράσος να λέει πως δήθεν «δεν θα πληρώσει αυτός τα λάθη των προηγούμενων» βγάζοντας την ουρά του απ’ έξω, ανακοινώνοντας εκ νέου υποψηφιότητα, έως το «όλοι φταίμε» του Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Ενώ προκειμένου να αποσιωπήσουν την λαϊκή οργή, κήρυξαν «εθνικό πένθος». Ακόμα και το φιάσκο της παραίτησης του Καραμανλή, ο οποίος μόλις πριν δύο εβδομάδες από τα γεγονότα στα Τέμπη, μιλούσε για τις ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο,είναιμιαακόμηέκδηληπροσπάθειασυγκάλυψηςτουεγκλήματοςπουέκαναν. Ταπροβλήματατωνγραμμώνήτανγνωστά. Έκλειναν όμως τα μάτια, ακόμα και όταν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ προειδοποιούσαν μήνες πριν, βάζοντας ηχηρά το αίτημα για ασφαλείς σιδηροδρομικές γραμμές, κάνοντας απεργίες και στέλνοντας επιστολές και εξώδικα προειδοποιώντας για μελλοντικά ατυχήματα, τα οποία δυστυχώς έγιναν, με την πιο πρόσφατη καταγγελία να είναι μόλις πριν ένα μήνα! Η απάντηση της ΝΔ ήταν: να τους καταγγείλει και να κηρύττει τις απεργίες τους «καταχρηστικές» και «παράνομες».

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει απελευθερώσει πλήρως και επιταχύνει κάθε μεθόδευση για την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών βαδίζοντας στις μνημονιακές πολιτικές, βάζοντας τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας. Η Hellenic Train (της οποίας κάτοχος είναι η Trenitalia) έχει αφήσει τις γραμμές των σιδηροδρομικών σε άθλια κατάσταση, χωρίς να μεριμνά για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, μάλιστα ατυχήματα συμβαίνουν συνεχώς μεταξύ των γραμμών Αθήνας-Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικό είναι πως λίγες μέρες πριν το δυστύχημα έσπασε ένα καλώδιο ηλεκτροδότησης βάζοντας σε κίνδυνο 450 επιβάτες, την ίδια στιγμή που θεωρητικά δινόντουσαν 50 εκατομμύρια τον χρόνο για την συντήρηση του δικτύου. Η κυβέρνηση έχει βαθύνει ακόμα περισσότερο την κατεύθυνση για την ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα του ΟΣΕ, αφού το 2019 υπέγραψε συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, για πλήρη απαλλαγή από αποζημίωση σε περίπτωση δυστυχήματος τα επόμενα 5 έτη. Η εγκληματική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την 4ετία της διακυβέρνησης της, συμβάλλει στην ανήλεη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων στις πλάτες του λαού, εφαρμόζοντας πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σειρά αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, με κόστος ακόμα και ανθρώπινες ζωές.

Η τραγωδία στα Τέμπη το κερασάκι στην τούρτα! Το αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων των κοινωνικών αγαθών, όπως φαίνεται στην υγεία και στην ενέργεια, δεν τα πληρώνει κανείς άλλος πέρα από τον λαό. Τα Τέμπη μας εξοργίζουν γιατί μέσα σε αυτά αποκρυσταλλώνεται με τον χειρότερο δυνατό τρόπο το πως οι μνημονικές πολιτικές και οι ιδιωτικοποιήσεις έρχονται να κάνουν την ποιότητα των δημοσίων αγαθών χειρότερη, τα ακριβαίνουν, καταργούν κάθε ασφάλεια και κάλυψη που υπήρχε μέσα σε αυτά, είτε μιλάμε για τους εργαζόμενους στις αντίστοιχες υπηρεσίες είτε μιλάμε για τους πολίτες που προσπαθούν να εξυπηρετηθούν. Μας εξοργίζουν γιατί πρόκειται για μια όχι απλά επικίνδυνη , αλλά δολοφονικής πολιτική που κοστίζει ζωές και τσακίζει την προοπτική του λαού και της νεολαίας, γιατί βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές μας! ΩΣ ΕΔΩ !

Ο λαός θρηνεί τα παιδιά του, τους συμφοιτητές του, συγγενείς και φίλους του. Να αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι! Οι φοιτητικοί σύλλογοι, τα σωματεία εργαζομένων, οι συλλογικοί φορείς και όλος ο λαός θα συνεχίσουν να δίνουν την απάντησή τους στο δρόμο, όπως δίνουν τις τελευταίες ημέρες, ζητώντας δικαίωση για τα θύματα. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει το θράσος να ζητάει «συγγνώμη», κοροϊδεύοντας τον ελληνικό λαό , την ίδια στιγμή που στέλνει τα ΜΑΤ να χτυπήσουν και να καταστείλουν τις διαδηλώσεις. Δεν μπορούμε παρά να καταγγέλλουμε την στάση της κυβέρνησης που επέλεξε για άλλη μια φορά να καταστείλει τις κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση απέναντι σε στις μαζικές διαδηλώσεις και την λαϊκή οργή, επιλέγει την καταστολή. Ακόμη και απέναντι στις μαθητικές κινητοποιήσεις, προκειμένου να καμφθούν, πέρασε νόμο που στοχοποιεί ευθέως τις μαθητικές καταλήψεις προτάσσοντας σαν «μηχανισμό» αντιμετώπισης τα τηλεμαθήματα. Ασφαλώς αυτό είναι κάτι που δεν αφήνει αδιάφορους τους φοιτητικούς συλλόγους, αφού πολλές φορές έχουμε δει διάφορους καθηγητές και διοικήσεις να στρέφονται απέναντι στις αποφάσεις των Φοιτητικών Συλλόγων. Την στιγμή που διαδηλώνουμε για την δικαίωση των συναδέλφων μας, είναι τουλάχιστον χυδαίο να ερχόμαστε αντιμέτωποι με εκδικητικού τύπου κινήσεις, ή ακόμα και τραγελαφικές κινήσεις όπως του Καρυστινού, που δήθεν λόγο κατάληψης καθυστερεί να διορθώσει γραπτά, και από την άλλη δίνει εντολές στους καθηγητές να μην ακυρώνουν μαθήματα για τις συνελεύσεις. Τέτοιου ίδιους κινήσεις δεν τρομοκρατούν κανέναν !

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, μόλις μια εβδομάδα πριν από την ορισμένη δίκη του συναδέλφου Γ.Σ. , γραμματέα του Ενιαίου Φοιτητικού συλλόγου, βασισμένη πάνω σε στημένα κατηγορητήρια, η πρυτανεία διατηρεί σιγή ιχθύος παρά τις εκκλήσεις του ΦΣ να τοποθετηθεί. Πιο συγκεκριμένα δύο χρόνια πριν , στις 27/2/2021 , εισέβαλλαν σε σπίτι φοιτητών , χωρίς ποτέ να ένταλμα και χωρίς παρουσία εισαγγελέα, προσαγάγοντας 2 φοιτητές μέσα στο σπίτι τους , αλλά και άλλους 3 φοιτητές του Πολυτεχνείου που βρέθηκαν στον δρόμο τους. Ύστερα από την αρπαγή τους, σύναψαν ανυπόστατες κατασκευασμένες κατηγορίες εις βάρος του ενός, και συγκεκριμένα στο Γραμματέα του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου Γ.Σ. με την προσαγωγή να μετατρέπετε σε σύλληψη, αποδίδοντας του την εξωφρενική κατηγορία της «οπλοκατοχής», βασισμένη σε ένα φυσίγγι του παππού του, αφού το σπίτι που διαμένει είναι το πατρικό της οικογένειας του στην Κρήτη. Το στημένο αυτό κατηγορητήριο, έχει ως μοναδικό σκοπό την ψυχική, σωματική αλλά και οικονομική ταλαιπωρία τους συναδέλφου μας, αλλά και την στοχοποίηση και κατατρομοκράτηση ολόκληρης της νεολαίας. Τα γεγονότα αυτά, είναι βγαλμένα από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας, θυμίζοντας μας εποχές 7ετίας, όπου το σπουδαστικό της ασφάλειας κυνηγούσε φοιτητές. Την Τετάρτη 21/3, θα βρεθούμε όλοι, φοιτητικοί σύλλογοι, φορείς της πόλης, και η Χανιώτικη κοινωνία, έξω από τα Δικαστήρια Χανίων, απέναντι σε αυτή την αντιδημοκρατική εκτροπή. Η διοίκηση του Πολυτεχνείο Κρήτης, οφείλει να πάρει επιτέλους θέση υπεράσπισης των φοιτητών απέναντι στην αντιδημοκρατική εκτροπή που επιδιώκει να επιβάλει η κυβέρνηση και μέσα στα Πανεπιστήμια.

Απαιτούμε:

● ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ

● ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

● ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

● ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ, ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ

● ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΜΜΜ ΚΑΙ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

● ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡ. 16. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.

● ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΤΩΝ

ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΣΧΟΛΗΣ

● ΑΘΩΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΣ

Αποφασίζουμε:

● ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16/3 ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17/3

● ΠΕΜΠΤΗ 16/3 ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 10:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ – ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ

● ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΤΗΡΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ- ΔΕΥΤΕΡΑ 20/3 – 11:00 ΚΤ. ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

● ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΛΛΑΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΤΙΣ 21.3.2023, 9.00, ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΑΝΙΩΝ

● ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΠΟΛΥΜΟΡΦΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ ●

 ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΨΗΦΙΣΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ, ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ

 ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos