Τα "παράξενα" του καιρού και τη τοπικότητα του ανέμου στη Μονή Τοπλού σήμερα 19/5/2024

του Θεόδωρου Κολυδά

Διευθυντή Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ

Η μονή Τοπλού αποτελεί ένα χώρο που φιλοξενεί έναν Μετεωρολογικό Σταθμό και είναι κτισμένη στο ακρωτήρι του Σαμωνίου ή Κάβο Σίδερο. Βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Σητείας και 6 χλμ βόρεια του Παλαικάστρου και δεν απέχει πολύ από τη θάλασσα. Κάποιος θα περίμενε λόγω της γειτνίασής της με τη θάλασσα να μην παρουσιάζει υψηλές θερμοκρασίες.

Σήμερα όμως η Μονή Τοπλού “έσπασε τα ρεκόρ” καθώς σημειώθηκαν 38.6°C και ξεπέρασε ακόμη και τη Νεάπολη -που προχθές είχε ρεκόρ- και σήμερα 37.9°C.

ΓΙΑΤΙ ΣΗΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ ? Η απάντησή μας συνοπτικά είναι, ότι οι καταβατικοί δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι διαδραμάτησαν και πάλι σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας (καθώς και στα υπόλοιπα ανατολικά τμήματα του νησιού) , ενω αντίθετα στην Ιεράπετρα- πάλι με νοτιά- ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους 26.2°C λόγω της ευεργετικής θαλάσσιας αύρας . Τα μοντέλα μεγάλης κλίμακας έδιναν έως 33 βαθμούς και δεν μπόρεσαν να πιάσουν την τοπικότητα για την οποία έχουμε πολλές φορές αναφερθεί.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΛΕΩ ΑΥΤΑ ? Τα γράφω αρχικά στο “Χ” για ευκολότερη πρόσβαση από όλους και τα λέω με την “ελπίδα” αναπαραγωγής αυτής της “είδησης” από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης , αλλά και από άλλους χώρους που σέβονται τους αναγνώστες τους χωρίς να τους προκαλούν με υπερτίτλους εντυπωσιασμού. Ίσως κάποτε αποκτήσουμε και κάποια παιδεία , έστω στα θέματα του καιρού. Ίσως … ΥΓ. Πολύ καλά τα έλεγαν σε άρθρο τους στο Βήμα της Κυριακής οι καθηγητές του ΕΜΠ κ.κ. Θεμ. Ξανθόπουλος και Δημ. Κουτσογιάννης-γραμμένο πριν 2 δεκαετίες- , οτι υπάρχουν 4 είδη καιρού. Ο καιρός των παιδικών μας χρόνων , ο καιρός των διηγήσεων των παππούδων στα καφενεία του χωριού , ο πραγματικός καιρός και τέλος ο καιρός των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Καλή σας Εβδομάδα .

@tovimagr#ΜονηΤοπλου

https://tovima.gr/2008/11/24/archive/mythoi-kai-alitheies-gia-tin-allagi-toy-klimatos/

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos