Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου
ο Μανόλης Θραψανιώτης

Με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας επανέρχεται στο προσκήνιο ο Νομός Λασιθίου, με την κατάργηση των δύο νεοιδρυθέντων τμημάτων..

            Η Σχολή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στον Άγιο Νικόλαο και Φυσικοθεραπείας στην Ιεράπετρα, που είχαν ιδρυθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου, στο πλαίσιο του ΕΜΕΠΑ.

            Ο Νομός Λασιθίου υπήρξε ανέκαθεν το “αποπαίδι” της Κρήτης.

            Η χρεοκοπία της χώρας το 2009, με ευθύνη των μέχρι τότε κυβερνήσεων, επιβάρυνε και κόστισε ακόμα περισσότερο στον νομό Λασιθίου, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως “του Διαόλου η Μάνα “.

            Με την χρεοκοπία της χώρας και την επιβολή της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής και σε εφαρμογή του νόμου Αρβανιτόπουλου της Κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου το 2012, στην Κρήτη καταργούνται 11 τμήματα ΤΕΙ, μεταξύ των οποίων τα τμήματα Χρηματοοικονομικής, Ασφαλιστικής, Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων του ΤΕΙ με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και το τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ με έδρα την Ιεράπετρα που συγχωνεύονται με τα αντιστοιχία του Ηρακλείου.

            Απέναντι σ΄ αυτή την επιλογή υπήρξε μεγαλειώδης Παλασιθιώτική συγκέντρωση – διαμαρτυρία στον Άγιο Γεώργιο στο Σελινάρι στις 20 Φεβρουαρίου 2013, με διακοπή της κυκλοφορίας και την έκδοση συμβολικού διαβατηρίου.

            Το 2017, με το αναπτυξιακό συνέδριο που οργάνωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, ανακοινώνεται από τον τότε Υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του Χάρτη Παιδείας και η δέσμευση για συμπερίληψη του Λασιθίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

            Συστάθηκε επιτροπή του υπουργείου από πανεπιστημιακούς για τον νέο Χάρτη. Η πρόταση της επιτροπής για το Λασίθι, μετά από διαβούλευση και στην κατεύθυνση να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη με τα υφιστάμενα τμήματα της Κρήτης, ήταν η ίδρυση των παραπάνω σχολών που καταργούνται σήμερα. Τα υφιστάμενα τμήματα ΤΕΙ τα οποία και αναβαθμίστηκαν σε συνδυασμό με τα νεο-ιδυθέντα τμήματα είχαν ένα κοινό σκοπό: Την προαγωγή υγείας των πολιτών. Ήταν επιλογή που θα καθιστούσε το νομό περισσότερο ελκυστικό.

            Με την κυβερνητική αλλαγή το 2019, ανεστάλη η λειτουργία των δυο σχολών ενώ ταυτόχρονα καταργήθηκαν εξήντα τμήματα (60) διετούς δωρεάν επαγγελματικής εκπαίδευσης με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

            Την κατάργηση των τμημάτων, ο τότε Υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης το θώρησε επιτυχία γιατί σκόπευαν με την θεσμοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής να αυξήσουν την πελατεία στα ιδιωτικά ΙΕΚ. Αλλά και η τότε υπουργός παιδείας, για να δικαιολογήσει την απόφαση, δήλωνε ότι ήταν προεκλογικά ρουσφέτια.

            Το χειρότερο απ’ όλα, όταν οι φορείς του νομού μαζί με τους βουλευτές, επισκεφτήκαμε τον τότε υπουργό κ. Διγαλάκη, δεσμεύτηκε παρουσία όλων ότι τα πρώτα τμήματα που θα αξιολογηθούν θα ήταν του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Παρά τις κατ’ επανάληψη οχλήσεις ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

            Η πολιτική της ΝΔ είναι γνωστή. Η δημόσια εκπαίδευση, όπως και η Δημόσια Υγεία αλλά και τα κοινωνικά αγαθά είναι στο στόχαστρο για ιδιωτικοποίηση.

            Η σημερινή πολιτική της ΝΔ γίνεται όλο και περισσότερο επώδυνη για την πλειοψηφία των πολιτών. Μία – μία οι προεκλογικές υποσχέσεις αναιρούνται.

            Θα είχε ενδιαφέρον μια δημόσια συζήτηση για το θέμα των Πανεπιστημιακών Σχολών στο Λασίθι, ώστε όλοι να τοποθετηθούν δημόσια.

 Το χειρότερο είναι να βαδίζουμε στη λογική του τραγουδιού της Άλκηστης Πρωτοψάλτη

 ” Κυκλοφορώ κι αδιαφορώ

κι αν υποφέρω κι αν ανοίγω σα φτερό

Για ΄κείνο που ‘χει πια χαθεί

κάνω το τραύμα πιο βαθύ “….

Μανόλης Θραψανιώτης

τ.Bουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Λασιθίου

Από giorgos