τόπος όμορφος, αλλά;

Βάι

Του Ν. Λατζανάκη

Επιτέλους! Τα καταφέραμε. Η επένδυση Τοπλού ναυαγεί. Η αρχικά παραπλανημένη κοινωνία της επαρχίας Σητείας με ανακούφιση μαθαίνει τα νέα. Το απίστευτου κάλους γεωγραφικό μας ανάγλυφο δεν κινδυνεύει. Η σπάνια χλωρίδα μας και πανίδα σώθηκε! Οι χοχλιοί και οι αχιμάδες προστατεύτηκαν επαρκώς. Αγέρωχες κατσίκες και στιβαροί τράγοι θα αναλάβουν τη φύλαξη της περιοχής. Τώρα πρέπει να οργωθούν οι δρόμοι που οδηγούν στο Βάι και να κλείσει τo παρκινγκ και το παράνομο εστιατόριο.

Να φύγουν οι επισκέπτες αρχικά και αργότερα και οι μόνιμοι κάτοικοι γιατί επιβαρύνουν ένα μέρος όπου οι Μινωιτες αγνάντευαν το πέλαγος και ο Κορνάρος έγραφε την Αρετούσα όπως πρόσφατα μας πληροφόρησε συμπατριώτης μας σε τηλεοπτική εκπομπή. Μέχρι τώρα ‘‘ήμασταν το παρατράγουδο στα ωραία άσματα’’ γι αυτό από δω και πέρα ‘‘σ’ αυτόν το θίασο θα παίζουνε μόνο φαντάσματα’’. Έτσι βρήκε αφορμή ο μέγας δημοσιογράφος Χαρδαβελας να προβάλει τον τόπο μας στις εκπομπές του ‘‘Αθέατος κόσμος’’ και ‘‘Πύλες του ανεξήγητου’’ μαζί με τις νεράιδες τα ξωτικά και τα UFO.
Τέτοιες δόξες, τόσο ενδιαφέρον για μας είχαμε χρόνια να ζήσουμε. Με δάκρυα συγκίνησης παρακολουθούμε τις παρεμβάσεις των Κεφαλογιαννηδων, Αλαβανων, Χατζηνικολαων, Σαχινηδων και άλλων οικολογικών δυνάμεων. Ευτυχώς μας έδειξαν το σωστό δρόμο όπως και όταν με τη σιωπή τους και τις παρασκηνιακές τους ενέργειες βοήθησαν να γίνει εδώ το εργοστάσιο της ΔΕΗ, όταν τα κορόιδα από τους άλλους νομούς δεν το ήθελαν πουθενά.
Σιγά μη θέλουμε τουριστικές επενδύσεις που ρυπαίνουν. Το πρόβλημα μας δεν είναι τα εργοστάσια η τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα της γεωργίας αλλά η διάθεση των αλμολοιπων της αφαλάτωσης. Όσον αφορά την απασχόληση κανένα πρόβλημα. Όσοι θα χάσουν τις δουλείες τους στο Βάι αλλά και οι αγρότες που βλέπουν τις τιμές του λαδιού να καταποντίζονται και όσοι ελπίζανε να δουλέψουν στον τουρισμό και τις υποδομές, μπορούν άνετα να μεταναστεύσουν, να γίνουν βοσκοί, να ζήσουν οικολογικά στο μοναδικό μας περιβάλλον, να περπατούν στα αρχαία μινωικά μονοπάτια και να μαζεύουν λάχανα και χοχλιούς. Οι πιο μορφωμένοι μπορούν να γίνουν αυτόκλητοι ντεντέκτιβ και να ερευνούν τις δυνατότητες εταιρειών που κάνουν τέτοιες επενδύσεις σε άλλες περιοχές , να μην πάει χαμένο το know-how.
Και μια που πρέπει όλοι να νιώσουμε κρητικοί , ας ξεκινήσουν από το Ηράκλειο , το Ρέθυμνο και τα Χανιά. Τόσο έκδηλα μας δείχνουν την αγάπη τους, να μην τη δείξουμε κι εμείς;

Νίκος Λαντζανακης
Νομαρχιακός σύμβουλος

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: