Υδροπλάνα στον Άγιο Νικόλαο;

Με την ευκαιρία της άδειας ίδρυσης στο υδατοδρόμιο Σητείας που ανακοινώθηκε πρόσφατα και αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή, υπενθυμίζω μερικά σημαντικά στοιχεία.

Τα υδροπλάνα θεωρούνται ιδανικά μέσα μεταφοράς για τη χώρα μας με τον αναπτυγμένο νησιωτικό χώρο. Μπορούν να εκτελούν τα κάτωθι ήδη πτήσεων:

Τακτικές επιβατικές πτήσεις

Έκτακτες επιβατικές πτήσεις (charter)

Περιηγητικές – τουριστικές

Φορτίου (Φάρμακα, Τρόφιμα, Τύπος, Δέματα κλπ)

Νοσοκομειακές

Έρευνας και Διάσωσης

Πυρόσβεσης.

Στον ‘Άγιο Νικόλαο υπήρξε ενδιαφέρον από του Δήμο μας ήδη από το 2007. Με τη συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου και του Λιμεναρχείου, ήλθε κλιμάκιο από την ΥΠΑ, Διεύθυνση αερολιμένων, που έκανε αυτοψία για τους διαδρόμους προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης.

Με το έγγραφο ΥΠΑ/Δ3/Α/3835/902 της 30 Ιανουαρίου 2008 έγινε ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ 3 (ΤΡΙΩΝ) ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ στον Άγιο Νικόλαο.

Δύο έξω από το Λιμάνι και ένας έξω από τη Μαρίνα. Καθορίστηκαν 3 διάδρομοι για να καλύψουν τις ανάγκες σε περίπτωση αλλαγής του καιρού. Λόγω της νομικής ατέλειας δεν προχώρησε γρήγορα η διαδικασία. Άρχισε και πάλι να υπάρχει ενδιαφέρον το 2013 οπότε και εμφανίσθηκαν εταιρείες που έχουν εξειδικευθεί και ήταν διαθέσιμες για τη σύνταξη του σχετικού φακέλου για την χορήγηση της άδειας.

Το ενδιαφέρον έχει και πάλι αναθερμανθεί και ήδη το ΥΠΕΝ έχει εγκρίνει αρκετές άδειες , ανάμεσα στις οποίες και εκείνη του Ρεθύμνου και πρόσφατα όπως αναφέραμε στη Σητεία. Επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες αδειοδότησης και σε άλλες περιοχές ανάμεσα στις οποίες και του Ηρακλείου. Πλήρως έχει αδειοδοτηθεί το υδατοδρόμιο της Κέρκυρας κ.α. Η επιτυχία των υδροπλάνων εξαρτάται από την ύπαρξη εκτεταμένου δικτύου.

Δεδομένου ότι στον ‘Άγιο Νικόλαο υπάρχουν οι χωροθετήσεις και δεν ξεκινούμε από το μηδέν, καλό θα είναι να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον μας ώστε να εξασφαλιστεί η δρομολόγηση υδροπλάνων. Τα οφέλη θα είναι σημαντικά για την κοινωνία και την οικονομία μας.

‘Αγιος Νικόλαος 19/6/2024

Δημήτρης Κουνενάκης

Πρ. Δήμαρχος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos