Ζουλιέν Γκριβέλ Σεβαστή, παρουσίαση
ο Ζουλιέν Γκριβέλ μιλά για τη Σεβαστή στη δημοτική πινακοθήκη Πειραιά

Την Τετάρτη (30/11) έγινε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά η παρουσίαση του διηγήματος “Σεβαστή” του Ελβετού φιλέλληνα γιατρού Ζουλιέν Γκριβέλ.

Ζουλιέν Γκριβέλ Σεβαστή, παρουσίαση
Ζουλιέν Γκριβέλ, Σεβαστή

Η συνάντηση του νεαρού, τότε, οδοντιάτρου από τη Γενεύη, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, με μια υπόγεια, σιωπηλή, οδυνηρή Ελλάδα, στους διαδρόμους του Νοσοκομείου Λοιμωδών, στην πτέρυγα των Χανσενικών. Ασθενείς, λησμονημένοι από όλους, που αφού έχουν επιστρέψει από τα Λεπροκομεία της Χίου, της Σάμου και της Σπιναλόγκας, καταλήγουν στο Νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα-Λοιμωδών.

Εκεί θα τους συναντήσει ο συγγραφέας και σε κάθε ταξίδι που κάνει για να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του, για σχεδόν τριάντα χρόνια, θα ακούσει τις ατέλειωτες, μοναδικές, αλλά και τόσο ίδιες ιστορίες τους. Αυτές οι ιστορίες αποτέλεσαν την αφετηρία και τον καμβά της “Σεβαστής”, το διήγημα ενός σπάνιου φιλέλληνα.

Παρών στην εκδήλωση, αφιερωμένη στη μνήμη της Λεοντίνης Εμμ. Φουντουλάκη, ιδρυτικού μέλους (είχε τα γενέθλιά της την ίδια μέρα με τη Βιβλιοθήκη-28/11), ο Ζουλιέν Γκριβέλ, ο οποίος αναφέρθηκε στο διήγημα και στις θύμησες μιας ζωής που το προκάλεσαν.

Πρόκειται για έκδοση της βιβλιοθήκης “Μανώλης Φουντουλάκης”, η οποία θα παρουσιαστεί και στην Ελούντα μέσα στο 2017.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: