Ορχάν Παμούκ Δοκίμιο, προσωπικό ημερολόγιο, ιστορία, οδηγός πόλης ή μυθιστόρημα είναι άραγε το «Ιστανμπούλ, Πόλη και αναμνήσεις» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Ο Ορχάν Παμούκ ένας από τους σημαντικότερος σύγχρονος Τούρκος συγγραφέας , που πρόσφατα τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006, μας παρασέρνει σ’ ένα γοητευτικό ταξίδι στην πόλη όπου ζει εδώ και πενήντα χρόνια.

 
«Η μοίρα της Ιστανμπούλ είναι και δική μου μοίρα, είμαι αφοσιωμένος στην πόλη επειδή σε αυτήν οφείλω αυτό που είμαι», εξομολογείται ο Ορχάν Παμούκ σΆ αυτό το γοητευτικό βιβλίο που διαβάζεται σαν δοκίμιο, προσωπικό ημερολόγιο, στορία, οδηγός πόλης και μυθιστόρημα μαζί.
 
Ο σημαντικότερος σύγχρονος Τούρκος συγγραφέας μάς παρασέρνει σΆ ένα συναισθηματικό ταξίδι στην πόλη όπου ζει εδώ και πενήντα χρόνια και μέσα από τις αναμνήσεις της παιδικής του ηλικίας συνθέτει το προσωπικό του πορτρέτο της Κωνσταντινούπολης. Μέσα από τα μάτια του ανακαλύπτουμε τα σοκάκια της Πόλης, τις λιθόστρωτες λεωφόρους της, τα ξύλινα αρχοντικά της, το τέλος ενός πολιτισμού αλλά και τη γέννηση ενός καινούργιου.
 
Παρακολουθούμε τη ζωή του συγγραφέα και τη διαμόρφωση του ψυχικού του κόσμου από τη στιγμή που αισθάνθηκε τον εαυτό του. «Αυτές οι φωτογραφίες με κάνουν να νιώθω σαν μεθυσμένος από τις αναμνήσεις», λέει ο Παμούκ για τις εικόνες του βιβλίου, πολλές από τις οποίες προέρχονται από το οικογενειακό του αρχείο είτε τις έχει τραβήξει ο ίδιος (όπως στο κεφάλαιο 28, στις σελίδες 431-436, καθώς και στο οπισθόφυλλο).
 
Επιπλέον, η Ιστανμπούλ εικονογραφείται με πλήθος καρτποστάλ, σχέδια, γκραβούρες και πίνακες.
 
Ο συγγραφέας
 
O Oρχάν Παμούκ γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1952. Τελείωσε το λύκειο στη Pοβέρτιο σχολή, σπούδασε τρία χρόνια αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο και το 1976 αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης.
 
Oι «Nιου Γιορκ Tάιμς» έγραψαν τότε γιΆ αυτόν: «Ένα αστέρι γεννήθηκε στην Ανατολή». Είναι παντρεμένος, έχει ένα κοριτσάκι και ζει στην Κωνσταντινούπολη.

Στον Ορχάν Παμούκ, απονεμήθηκε φέτος το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2006.

 
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
 
 
 
Τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ωκεανίδα
 
  • Το λευκό κάστρο
  • Το Λευκό Κάστρο
  • Ιστανμπούλ
  • Το σπίτι της σιωπής
  • Το μαύρο βιβλίο
  • Η καινούργια ζωή
  • Με λένε κόκκινο
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: