Έκθεση εικονογραφημένων ποιημάτων του Άγγελου Σπάρταλη στον Άγιο Νικόλαο
Άγγελου Σπάρταλη, Χέρια

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στον χώρο του “Περίπου” στον Άγιο Νικόλαο, στις 7 το απόγευμα, εγκαινιάζεται η έκθεση των εικονογραφημένων ποιημάτων του Άγγελου Σπάρταλη με τον γενικό τίτλο “Χέρια“. Επειδή ορισμένα από τα ποιήματα έχουν “ενήλικο” περιεχόμενο, η έκθεση αυτή δεν θεωρείται κατάλληλη για ανηλίκους.

Τα ποιήματα γράφτηκαν αρχικά το  2007 στην Κρήτη και αμέσως μετά, μέσα στην ίδια χρονιά, έγινε και η εικονογράφησή τους. Το θέμα τους είναι ο έρωτας στην εποχή μας και το μοτίβο τους, που επανέρχεται ρυθμικά, είναι τα σώματα των εραστών που διαμελίζονται για να δημιουργήθουν νέα σώματα, καθώς και οι πολλαπλοί εραστές που συχνά πετάγονται έξω από το σώμα του ίδιου ανθρώπου κατά την διάρκεια της πράξης του έρωτα. Ο Σπάρταλης, μεταξύ άλλων, διαπραγματεύεται την ιδέα ότι δύο άνθρωποι ξαπλωμένοι σε ένα στρώμα είναι στην πραγματικότητα το λιγότερο έξι άνθρωποι, συνήθως περισσότεροι! Ορισμένα από αυτά ταποιήματα συμπεριλήφθηκαν στο βιβλίο του Σπάρταλη “Ο ποιητής του Facebook” (εκδόσεις Ίαμβος, 2013) χωρίς την εικονογράφησή τους, ενώ τα υπόλοιπα, τα οποία και παραμένουν αδημοσίευτα, συνέχισαν να τροποποιούνται μέχρι και τις μέρες μας, ώσπου πήραν πια την οριστική τους μορφή με την οποία και θα παρουσιαστούν στην έκθεση.

Η εικονογράφηση των ποιημάτων έχει γίνει με μία ιδιαίτερη τεχνική που έχει αναπτύξει ο Σπάρταλης, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα κρασί και μελάνι πάνω σε βαμβακερό χαρτί. Με το μελάνι σχηματίζει τα περιγράμματα ενώ με το κρασί ορίζει το χρώμα. Για να το πετύχει αυτό, βράζει το κρασί το οποίο όσο περνά η ώρα γίνεται και πιο σκούρο, αποσπώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα μικρές ποσότητες βρασμένου κρασιού, κάθε μία από τις οποίες είναι και λίγο πιο σκούρα από την προηγούμενη. Στην συνέχεια, βάφει το χαρτί με ένα μπαμπάκι βουτηγμένο στις διάφορες αποσπασμένες ποσότητες βρασμένου κρασιού.

Η έκθεση θα διαρκέσει δύο μήνες, ως τις 23 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοικτή για το κοινό κάθε μέρα, 10:00-24:00. Ένα από τα 23 συνολικά ποιήματα που θα εκτεθούν είναι και το ακόλουθο, ενώ στην φωτογραφία που το συνοδεύει βλέπουμε την εικονογράφησή του.

ΟΙ ΑΓΚΑΛΙΕΣ
Θα ξυπνήσω κι άλλα χειμωνιάτικα πρωινά στην αγκαλιά σου
Ακόμα κι όταν εσύ θα ‘χεις φύγει

Σ΄ αυτό το δωμάτιο
Και σε κάθε δωμάτιο
Τα χέρια των ανθρώπων θα σχηματίζουν σχήματα διαρκείας

Φτερά διαρκείας
Καρδιές διαρκείας
Αγκαλιές διαρκείας

Και οι αγκαλιές, ιδιαίτερα οι αγκαλιές
Θα μένουν πίσω καλοσχηματισμένες για ώρες πολλές

Ακόμα κι όταν τα χέρια θα ‘χουν φύγει
Ακόμα κι όταν οι άνθρωποι θα ‘χουν φύγει.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos