η καλλιτέχνης εξηγεί τη τεχνική στους επισκέπτες
η καλλιτέχνης εξηγεί τη τεχνική στους επισκέπτες

Στο πλαίσιο της έκθεσης ζωγραφικής της Έμμας Παγκανίνι, την Κυριακή 5 Ιουλίου στις 20.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ψηφιδωτών της Μαρίας Γράτσια Πασκουαλίνι.

Για τη χρονική στιγμή ταιριαστή είναι η ρήση του Ιπποκράτη: ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή, ο δε καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσις Χαλεπάς.
Τα εγκαίνια άνοιξαν με κρητική μουσική και χορό. Στη λύρα ο Επιτροπάκης Ζαχαρίας και στο λαούτο ο Φανουράκης Μανόλης. Χόρεψαν οι: Καμπανός Μιχάλης, Παπά Γαρυφαλιά, Στεφανάκη Εφηλίνα, Καμπανού Αναστασία, Ατσαλάκης Μανόλης και τραγούδησε η Πατεράκη Αθηνά.

Η ´Εμμα Παγκανίνι απήγγειλε ποίημα της………………….:
Ω, ψυχή μου, Κρήτη!
Γαλάζια, πράσινη, γλυκιά πατρίδα.
Για να σε συναντήσω
Έναν κόσμο ολόκληρο γύρισα!
Κομμάτι του νου μου τα βουνά σου.
Μέρος της καρδιάς μου η πλατιά σου θάλασσα.

Τα ξύλα που ξεβράζονται
Στις σμαραγδένιες ακτές σου
Έχουν κάνει το δικό μου ταξίδι.
Σαν τα βλέπω μου μιλάνε.
Σαν τα αγγίζω παίρνουν μορφή.
Ξύλα, πέτρα, χώμα κρητικό,
Γινόμαστε ένα!
Ω, ψυχή μου, Κρήτη!
Έναν κόσμο ολόκληρο γύρισα
Για να σε συναντήσω!

Στη συνέχεια η κα Λάινε Πάπιτζε και οι μαθητές της: Επιτροπάκη Αγγελική, Κερούλη Μιχαέλα, Νικητοπούλου Φραντζέσκα, Χαρασανάκη Αλέξια, Αθανασίου Μελισσάνθη, Ξενάκη Δανάη και Ανυφαντάκη Εύα, ερμήνευσαν στο πιάνο και τραγούδησαν έργα των: Μάνου Χατζηδάκι, Alan Menken, P. Tchaikovsky, Yann Tiersen, Joe Hisaishi, F. F. Chopin κτλ.

Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε όλους τους νεαρούς καλλιτέχνες, μουσικούς και χορευτές, που βοήθησαν να παντρέψουμε τόσο αρμανικά τη ζωγραφική, το ψηφιδωτό, την ποίηση, τη μουσική, το χορό, σε μια “στιγμή” κι ένα “χώρο” που μετατράπηκε σε αυλή των Μουσών και πηγή απόλαυσης για όλους όσοι ήμασταν εκεί.
Η έκθεση θα συνεχιστεί ως τις 14 Ιουλίου.
Έμμα Παγκανίνι
Μαρία Γράτσια Πασκουαλίνι
‘Αννα Τακάκη Μαρκάκη

Μαρία Κοντογιωργάκη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos