αλεξανδρακης1Ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο αγαπημένος όλων των ηθοποιών και του κοινού, έφυγε από τη ζωή στα 77 του χρόνια, νικημένος από την πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο. Το ιατρικό ανακοινωθέν λιτό, αναφέρει ότι κατέληξε στις 19:15 το βράδυ της Τρίτης από περιφερική νεφρική και κυκλοφορική ανεπάρκεια. Από τις αρχές του Οκτώβρη νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα. Τις τελευταίες ημέρες η ήδη κλονισμένη υγεία του παρουσίασε επιδείνωση.
Η κηδεία του θα γίνει με δαπάνη του υπουργείου Πολιτισμού ως ένδειξη τιμής προς τον εκλιπόντα. Το σύνολο της πολιτειακής και πολιτικής εξουσίας εξέφρασε τα συλλυπητήρια της για το θάνατο του ηθοποιού.
 
Η ζωή του
 
Είναι ίσως από τους λίγους τυχερούς ανθρώπους στη ζωή που τα γεύτηκε όλα. Αγάπησε και αγαπήθηκε με πάθος. Αποθεώθηκε από το κοινό στο θατρο και τον κινηματογράφο. Έζησε μία ζωή γεμάτη και κυρίως μπόρεσε να αφιερωθεί στη μεγάλη του αγάπη, το θέατρο.
 
Ο Αλέκος Αλεξανδράκης γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1928 στην Αθήνα. Ο πατέρας του – μανιτης στην καταγωγή- ήταν δικηγόρος. Μεγάλωσε σ΄ ένα αστικό περιβάλλον γεμάτο βιβλία. Στα δεκαέξι του μπήκε στη Σχολή Δοκίμων για να γίνει αξιωματικός του Ναυτικού.
 
Παράλληλα δίνει εξετάσεις στο Βσιλικό Θέατρο, όπου αριστεύει. Η «Φθινοπωρινή Παλίρροια» ήταν το πρώτο έργο που συμμετείχε, αφήνοντας έτσι ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία του θεάτρου.
 
Ένα χρόνο αργότερα ο Φιλοποίμην Φίνος θα του ροτείνει να συνεργαστούν στον κινηματογράφο. Θα μείνει στο Φίνο 25 ολόκληρα χρόνια, θα παίξει σε περίπου εκατό ταινίες και θα γίνει ο αγαπημένος παρτενέρ όλων των πρωταγωνιστριών.
 
Πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες: «Ο βαφτιστικός», «Στέλλα», «Το νησί των γενναίων», «Ραντεβού στην Κέρκυρα», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Δάκρυα για την Ηλέκτρα» «Όμορφες μέρες», «Η κόμισσα της Κέρκυρας», «Η Μαρία της σιωπής», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», «Τα παιδιά της Χελιδόνας» κ.ά. Σκηνοθέτησε και κινηματογραφικές ταινίες με πιο γνωστή την «Συνοικία το όνειρο» το 1961. Η λογοκρισία απαγόρευσε την προβολή της ταινίας και ο Αλεξανδράκης καταστράφηκε οικονομικά. Για τον ρόλο του στην ταινία βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
 
Στο θέατρο υπήρξε θιασάρχης για 35 χρόνια. Πρωταγωνίστησε  και σκηνοθέτησε πολλά θεατρικά έργα. Οι ερμηνείες του στο θέατρο έμειναν αξέχαστες και θεωρούνται δείγμα υποκριτικής για τις επόμενες γενιές. άφησαν εποχή. Εξάλλου, ερμήνευσε τους σημαντικότερους ρόλους του θεατρικού ρεπερτορίου.
 
Μεταξύ των θεατρικών παραστάσεων στις οποίες πρωταγωνίστησε και άφησαν εποχή, είναι: «Παράξενο Ιντερμέτζο», «Ταξίδι της μέρας μέσα στην νύχτα», «Ήτν όλοι τους παιδιά μου», «Μαντάμ Μπατερφλάι», «Η γυναίκα με τα μαύρα», «Τέσσερα δωμάτια με κήπο», «Έγκλημα και τιμωρία», «Τα μεγάλα χρόνια», «Ο γλάρος». Το 1994 ανέβασε με τη Μιμή Ντενίση, τον «Θείο Βάνια» του Αντον Τσέχωφ. Μετά επέστρεψε στο Εθνικό Θέατρο. Τα τελευταα χρόνια, και όσο η υγεία του το επέτρεπε δίδασκε υποκριτική στο Εργαστήρι του Διαμαντόπουλου.
 
 
Στην τηλεόραση έπαιξε στα σήριαλ «Παράξενος Ταξιδιώτης»,«Γιούγκερμαν»,  «Μυστικού Αρραβώνες», «Να με προσέχεις» κ.ά. 
 
Το 2001 ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος του απένειμε τιμητική διάκριση για την προσφορά του στην τέχνη.
 
Το παράπονο του, τα τελευταία χρόνια ήταν ότι δεν υπήρχε ούτε μία θεατρική σκηνή που να φέρει το όνομα του.
 
αλεξανδρακης2Οι γυναίκες της ζωής του
Στο Σουδάν θα γνωρίσει την πρώτη του γυναίκα, τη Μαρτζ Βάλβη. Θα μείνουν μαζί τρία χρόνια.
 
Στη συνέχεια θα παντρευτεί τη μις Γαλλία, την Κλοντ Σαμπαντού. Και αυτός ο γάμος θα κρατήσει τρία χρόνια.
 
Το 1956 θα παντρευτεί την ηθοποιό Αλίκη Γεωργούλη. Μαζί ανεβάζουν στο θέατρο «Γκλόρια» το «Πικνίκ».Θα διαδηλώσει για την ειρήνη και θα πάρει μέρος σε δημοκρατικά συλλαλητήρια. Θα χωρίσουν ύστερα από τέσσερα χρόνια.
 
Θα παντρευτεί για τέταρτη και τελευταία φορά με την Ελβετίδα Βερένα Γκάουερ. Θα ζήσουν μαζί πέντε χρόνια και θα αποκτήσουν δύο παιδιά. Από τα παιδιά του έχει τέσσερα εγγόνια.
 
Σταθμός στη ζωή του υπήρξε η ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα . Γνωρίστηκαν το 1969 και έμειναν μαζί για 21 χρόνια.
 
Συλλυπητήρια από την πολιτική ηγεσία
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για το χαμό του ηθοποιού.
 
«Μεγάλη απώλεια για όλους μας, ήταν ένας από κορυφαίους της υποκριτικής τέχνης, που με τις μοναδικές του ερμηνείες στον κινηματογράφο και το θέατρο κέρδισε την εκτίμηση και την αγάπη όλων μας» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
 
Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είπε πως «ο Αλέκος Αλεξανδράκης σημάδεψε τη χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου. Υπηρέτησε με αφοσίωση την υποκριτική τέχνη, σ’ ένα μεγάλο εύρος ρόλων, που ανέδειξαν το πηγαίο ταλέντο του. Η ουσιαστική παρουσία του στην πολιτιστική, αλλά και την ευρύτερα κοινωνική ζωή του τόπου, χαρακτηρίστηκε από τη συνέπειά του στα ιδανικά και τα οράματα που πρέσβευε. Το ήθος, η αξιοπρέπεια και η προσωπική του ακτινοβολία θα μείνουν τεκμήρια της σπουδαιότητάς του».
 
«Ο Αλέκος Αλεξανδράκης ήταν ένας πραγματικός κύριος του ελληνικού θεάτρου, γενναιόδωρος, ευγενικός στην ουσία και στην πράξη. Αποσύρθηκε με αξιοπρέπεια και έδωσε με θάρρος μια σκληρή μάχη. Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν έχασε τον εαυτό του και το νόημα των πραγμάτων. Με την απώλειά του, η θεατρική οικογένεια και όλοι όσοι τον αγάπησαν, θα θρηνήσουν έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, έναν χαρισματικό άνθρωπο με υψηλό ήθος. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.
 
«Ολοκληρωμένος καλλιτέχνης, γνήσιος δημοκράτης, βαθιά προοδευτικός άνθρωπος, άφησε, πολύ περισσότερο σε εμάς τους αριστερούς, τις μνήμες και τη συγκίνηση από τη μάχιμη παρουσία του στις δύσκολες εποχές. Αντίο Αλέκο, η «Συνοικία το όνειρο» θα μείνει για πάντα» αναφέρει ο Συνασπισμός.
 
Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού
Φάνη Πάλλη-Πετραλιά: «Έφυγε ένας υπέροχος άνθρωπος και σπουδαίος ηθοποιός, που σφράγισε με την ξεχωριστή προσωπικότητα και το μεγάλο ταλέντο του το χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Ο Αλέκος Αλεξανδράκης κόσμησε με την παρουσία του την τέχνη της υποκριτικής παραδίδοντας μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας. Εκφράζω τα συλλυπητήρια μου στους οικείους του για την απώλεια του».
 
Πέτρος Τατούλης: «Ο Αλέκος Αλεξανδράκης έγραψε ένα μεγάλο κεφάλαιο στο θέατρο και στον κινηματογράφο, ενώ έως και πριν από λίγα χρόνια τον θαυμάσαμε αι μέσα από την τηλεόραση. Ο σημαντικός αυτός ηθοποιός τίμησε τη νεότερη ελληνική πολιτιστική δημιουργία με το ταλέντο και τον ακέραιο χαρακτήρα του. Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια».
 
Χρήστος Ζαχόπουλος: «Έφγε ένας μεγάλος ευπατρίδης του θεάτρου μας, ένας εκλεκτός ηθοποιός, ο οποίος κατάφερε με την υποκριτική του δεξιοτεχνία και τη λαμπερή προσωπικότητα του να κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό τόσο των συναδέλφων του όσο και του κοινού. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».
 
Σχετική Βιβλιογραφία

Αλέκος Αλεξανδράκης «Ευχαριστώ
» επιμέλεια Νίκος Νικολίζας, εκδόσεις ¶γκυρα: Ένα τιμητικό βιβλίο-λεύκωμα που περιέχει τη βιογραφία του Αλεξανδράκη, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό γύρω από τη ζωή του και την καλλιτεχνική του πορεία.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos