οι μαθητές και τα νήματα
οι μαθητές και τα νήματα

Σήμερα, 11 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα των βουνών, το Πανεπιστήμιο των Ορέων υλοποίησε Παιδαγωγική Παρέμβαση – Αλληλοδιδασκαλία, σε απομακρυσμένη περιοχή του νησιού, στις Μαργαρίτες Νομού Ρεθύμνης. Οι μαθητές του δημοτικού Σχολείου στις Μαργαρίτες συνάντησαν τους μαθητές του 2ου δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνης
για να ανταλλάξουν γνώση και εμπειρίες. Οι μικροί μαθητές είδαν και έμαθαν πως παράγονται οι φυτικές βαφές νημάτων αλλά και να βάψουν νήματα με φυτικές βαφές.

Μία διαδικασία άγνωστη στα παιδιά του σήμερα αλλά τόσο διαδεδομένη στην Κρήτη του χθες μια και στο νησί ύφαιναν χιλιάδες χρόνια πριν, στη Μινωική Εποχή, αριστουργήματα, με σύμβολα ιστορικού, θρησκευτικού και κοινωνικού περιεχομένου.

Το Πανεπιστημίου των Ορέων και η Αποστολή Πηνελόπη Gandhi επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο διάδοσης και αναβίωσης μιας ξεχασμένης τέχνης που ανήκει στο ευρύτερο σύνολο των δραστηριοτήτων των ανθρώπων των Ορέων και ενεργοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό, για να αντισταθεί στο μιμητισμό και στην παγκοσμιοποίηση που η κοινωνία του γρήγορου, του έτοιμου και του ευτελούς επιτάσσει.

το Πανεπιστήμιο των Ορέων στο δημοτικό σχολείο
το Πανεπιστήμιο των Ορέων στο δημοτικό σχολείο

Το Πανεπιστήμιο των Ορέων, την τελευταία δεκαετία, έχει οργανώσει δεκάδες παρόμοιες δράσεις προβλέποντας την αυξανόμενη έκπτωση των ηθών και αξιών στόχευσε στη «συνεύρεση» επιστημονικής και εμπειρικής γνώσης, και μέχρι σήμερα υπηρετεί, αδιάκριτα, τις υπαρξιακές ανάγκες του ανθρώπου, για ν’ αλλάξει την εκπαιδευτική φιλοσοφία της στεγνής και άκαρπης πληροφορίας χωρίς ουσιαστική γνώση.

Σήμερα 11 Δεκεμβρίου με αφορμή την διεθνή Ημέρα Βουνών που έχει θεσπιστεί από τα Ηνωμένα Έθνη το 2003, το Πανεπιστήμιο των Ορέων καταδεικνύει ότι οι ορεινές περιοχές δημιουργούν ευκαιρίες για αειφόρο ανάπτυξη, στηριζόμενη στον πολύτιμο θησαυρό παραδοσιακής γνώσης και λαϊκής σοφίας, απαλλαγμένη από την «πολιτισμό»
της υποκουλτούρας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos