Αμάλθεια 148-149Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού ΑΜΑΛΘΕΙΑ, που εκδίδει η Ιστορική-Λαογραφική Εταιρεία Νομού Λασιθίου.
Το τεύχος είναι διπλό, 148-149, αφορά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2007 και με αυτό εγκαινιάζεται μια νέα περίοδος στην έκδοσή του. Όπως είναι γνωστό, το περιοδικό κυκλοφορεί σε δυο εξαμηνιαία διπλά τεύχη από τον Ιούλιο του 1970.
Χαρακτηριστικά της νέας περιόδου είναι οι αλλαγές τόσο στην αισθητική του περιοδικού όσο και στη δομή των περιεχομένων του. Έτσι, καθιερώνονται μόνιμες στήλες, συνεντεύξεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, εικονογράφηση κ.α., χωρίς να θίγεται η επιστημονική μορφή του περιοδικού. Ένα άλλο καινοτομικό στοιχείο είναι η καθιέρωση προδιαγραφών για τη δημοσίευση εργασιών, απαραίτητο στοιχείο για την ενίσχυση του κύρος του.
Το νέο τεύχος περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στα πενήντα χρόνια από το θάνατο του Καζαντζάκη, στο οποίο μεταξύ άλλων καταθέτουν προσωπικές απόψεις και βιώματα από το έργο του μεγάλου Κρητικού αρκετοί επιφανείς των γραμμάτω και του πολιτισμού.
Με αναφορά τον Καζαντζάκη ακόμα, δημοσιεύονται περιστατικά από τη διαμονή του στη Σητεία καθώς και ένα άρθρο σχετικό με την έννοια της «ελευθερίας» στο έργο του, του Απόστολου Τζίφα.
Ο Μιλτιάδης Παπαδάκης σε εκτεταμένο άρθρο αναφέρεται στη βενετοκρατούμενη και τουρκοκρατούμενη Κρήτη όπως την είδαν οι περιηγητές, ο Στρατής Κουρουπάκης στην υστεροβυζαντινή εκκλησία του «¶η Γιώργη Πλατυγιάννου», η Βέρα Κλώντζα-Γιάκλοβα στις δημοσιεύσεις της Β. Hayden, σχετικά με τις ανασκαφές στο Βρόκαστρο, ο Μ. Λιανός παρουσιάζει το βιβλίο «Η δημιουργία του Κρητικού τοπίου», ενώ ακόμα δημοσιεύονται τα κείμενα των ομιλιών από την τιμητική εκδήλωση στον καθηγητή Γιάννη Χαμηλό και μια συνέντευξη του γνωστού Κρουστιανού λυράρη Γιάννη Βάρδα.
Υπάρχουν ακόμα σελίδες με σημαντικές επισημάνσεις, ενώ οι ζωγράφοι Μανώλης Σαριδάκης και Θέμης Ματθαιάκης δημιούργησαν, ειδικά για το περιοδικό, θαυμάσια πορτραίτα για μερικά τιμώμενα πρόσωπα.
 
Το περιοδικό είναι συνδρομητικό –10 Ευρώ για δυο ιπλά τεύχη ετησίως- και εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου.
 
Για περισσότερες πληροφορίες τηλ.(28410).24.789 – 6977192004
ή στο e-mail: istam@agn.forthnet.gr
 
Ο Πρόεδρος
Ιωάννης Ευαγγ. Σταμέλος

Print Friendly, PDF & Email

Από manos